Kinesere er rasende: Vi blev forgiftet, mens OL-atleter fik testet al mælk

Sponsor og leverandør af mælk til de Olympiske Lege, Yili, indrømmer, at der blev taget specielle forholdsregler for at undgå melamin-forurening i atleternes mad. De samme forholdsregler blev ikke taget for mælkeprodukter i kinesernes butikker.

Nu er 6244 spædbørn syge, mens 158 har fået akut nyresvigt og fire er døde. Imens spreder skandalen sig til andre produkter som UHT-mælk, yoghurt, is og chokolade.

»Vi sørgede for specielle fremgangsmåder som behandlinger med scanning for alle olympiske produkter,« siger Li Changjiang, leder af General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine ifølge the Telegraph.

(Foto: http://www.sxc.hu) Illustration: http://www.sxc.hu

Også den kinesiske regering havde særlig fokus på mælkeleverancer til de Olympiske Lege, og to måneder inden legene blev sat i gang, sendte den kinesiske regering opsynsmænd ud til fødevareleverandører for at kontrollere hele processen fra fabrik til køkkenbord.

»Efter melamin blev fundet i modermælkserstatning, foretog vi med det samme tests af de mælkeleverancer, der var til de Olympiske Lege, og intet melamin blev påvist,« lyder det fra Li Changjiang, ifølge AFP.

Mor til baby: Jeg har mistet tilliden til regeringens stempel

Flere steder på nettet raser kinesere over, at hvad en spydigt beskriver som »melamin til os, sikkerhed til vores gæster,« og det har fået tilliden til den kinesiske regering til at lide et knæk.

»Jeg vil vide hvorfor den eksporterede mælk, og de mælkeprodukter som atleterne fik, blev nøje undersøgt, men det kinesiske folk må lide under produkter af dårlig kvalitet,« siger Wang Yucun til AP, mens hun står i kø ved Beijings børnehospital med sin 11 måneder gamle dreng.

»Jeg troede, at jeg købte en kvalitetsprodukt, da produktet kommer med regeringens godkendelsesstempel. Det troede jeg i hvert fald indtil nu,« siger Wang Yucun, der nu er nødt til at give sin lille dreng fast føde, selvom han hellere vil have modermælkserstatning.

Ifølge the Telegraph har myndighederne overfor lokale aviser tilskyndet, at opmærksomheden og diskussionen omkring melamin skulle begrænses. Blogs fra journalister er blevet fjernet fra hjemmesider for at dække over skandalens omfang.

Dokumentation

AFP
Associated Press
The Telegraph

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"melamin til os, sikkerhed til vores gæster,« og det har fået tilliden til den kinesiske regering til at lide et knæk."

Man kan jo undre sig over at det kinesiske folk overhovedet havde tillid til regeringen til at starte med.

Tillid skal man gøre sig fortjent til.

 • 0
 • 0

Jeg synes ikke at myndighederne behøver tillid i denne sag. Det var da ikke myndighederne som hældte melamin i mælken, det var da producenterne. Det er da producenterne man skal straffe.

 • 0
 • 0

Tillidsbrudet handler om at regeringen kendte til forureningen men ikke informerede befolkningen om faren. Det kaldes medvirken til barnemord når man har kendskab til sådanne forhold men undlader at oplyse derom.

 • 0
 • 0

Tillidsbrudet handler om at regeringen kendte til forureningen men ikke informerede befolkningen om faren. Det kaldes medvirken til barnemord når man har kendskab til sådanne forhold men undlader at oplyse derom.

Ja okay, jeg forstår. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt at myndighederne fortier den slags.

 • 0
 • 0

Ikke producenterne, men plattenslagerne skal straffes. Man kan da ikke være mælkepulverproducent hvis man ikke laver mælkepulver...er det misforstået af mig?

Især hvis det er "statsplattenslagere" indblandet, som vidste, at der var problemer med mælken, men undlod at reagere, som deres embedspligter foreskriver, på grund af en rundhåndet bestikkelse. Et ikke ukendt fænomen på de kanter!

Jeg håber sandeligt ikke at ARLA er deltager i den sport, hvad jeg tror de ikke er.

Problemet for ARLA er at kineserne er dygtige til at kopiere alting, herunder Arla emballage :-)

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke om det er en god eller dårlig ting. Men jeg er da, målløs over Kinesernes evne til at have tillid til deres myndigheder i så mange år. Man kan dog glæde sig over at selv samme myndigheder prøver udfase, de kommunistiske overtoner og undertrykkelse.

Vi har i mange år været, vært for adskillige kinesere og til forskel fra andre indvandre grupper, har de holdt sig for sig selv som en integreret del af befolkningen. Det er sjældent at der er problemer med denne gruppe mennesker, som jeg i øvrigt holder meget af og respektere.

Denne verdensdel, rykker nu imod globalisering og det kan virkelig ryste vores økonomi og resurser.

Og jeg gad nok lige se den regering som skal holde en befolkning i ro, med en milliard mennesker bag en mur.

Liberaliseringen af Rusland har og må have været hårdt. Og det forventer jeg egentlig også af Kina, men på en lidt mere rolig måde.

Der findes kriminelle typer i alle lande, og det jeg høre om her er jo rystende. Arla kan ikke bare sige sig fri for ansvar og hævde at de "aldrig kunne finde på at teste for Melani, for det har aldrig været et problem" JA! og en tåbe frygter ikke havet?

Helt ærligt, hvis en virksomhed, vil producere i et andet land, så har man da check på hvordan det udføres og under hvilke forhold. Altså igen! det lugter langt væk af hurtige penge fra Arlas side og de bør stå til ansvar i en dansk retssal. Eller er det svenskere? Ok! så en EU retssal :-)

Det kan virkeligt ikke være rigtigt, at et EU firma kan optræde på fremmed jord og udøve mangelfuld ansvar, som ville være blevet straffet i deres eget land og så gå fri fra hjemlandets retssystem. Jeg håber virkelig at Kina som nation, anlægger sag mod de lokale underleverandøre og skærper tonen overfor de producenter som vælter ind over deres grænser med ene tilbud efter det andet, uden at medbringe en kontrolmyndighed som kan garantere kvaliteten.

Man kan jo ikke bare fra Arla´s side tro at det er Kinesernes opgave at ryde op?

 • 0
 • 0

Tja, jeg undrer mig ikke over at den menige kineser har haft tiltro til regimet. Han/hun har jo ikke fået information om andet en de fortræffelige ting regimet har gjort siden 1948!!

Det er først med internettets opblomstring i Kina (selv med 'the great firewall') at myndighederne ikke længere helt kan tie 'uheld' (deres betegnelser for det vi ville kalde katastrofer) ned....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten