Kinas to taikonauter er hjemme igen

De to kinesiske taikonauter, Fei Junlong og Nie Haisheng, landede søndag kl. 22.33 deres Shenzhou-6 kapsel med faldskærm i Siziwang Banner i Det Indre Mongoliet. De to taikonauter vendte tilbage til jorden efter at have tilbragt 115 timer og 32 minutter og 75 kredsløb omkring jorden.

Landingen fandt sted flere timere tidligere end forventet.

Inden landingen var Junlong og Haisheng trukket i de hvide rumdragter, og kl. 21.44 blev fartøjets kredsløbsmodul frikoblet. Det skal forblive i kredsløb i flere måneder for at foretage en række afprøvninger af dets systemer.

Kina havde redningshold stående klar under hele missionen i tilfælde af, at kapslen med astronauterne kom tidligere hjem. Efter landingen, som fandt sted omkring en kilometer fra det beregnede landingssted, blev de to astronauter hjulpet ud af kapslen.

Kapslen landede ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua opretstående. Ti minutter efter landingen fik den første redningshelikopter øje på lyset fra kapslen, og en halv time senere nåede redningsmandskabrne frem til den. Over 300 teknikere hjalp med at få astronauterne ud og bjærget kapslen, så den kunne flyves tilbage til Jiquan-rumcenteret i Gansu-provinsen.

Næste opsendelse i 2006

Efter en hurtig medicinsk undersøgelse, blev de to astronauter fra landingsstedet transporteret med helikopter til den nærmeste lufthavn og herfra med fly til Beijing

Junlong og Haisheng's tur var et stort skridt videre for det kinesiske rumprogram siden Yang Liwei' tur i 2003 på 21 timer.

Junlong og Haisheng kunne svæve rundt inde i kredsløbsmodulet, havde varm mad, et toilet og soveposer med. Under turen foretog de en række observationer af jorden og gennemførte forskellige forsøg.

Den næste bemandede kinesiske opsendelse, Shenzhou-7, kan finde sted allerede næste år. Her forventer rumfartseksperter, at Kina vil gennemføre sin første rumvandring.