Kinas rumstation vokser med rekordfart: Kæmpe modul med badeværelse ankommet

Illustrationen fra kinas agentur for bemandet rumfart viser Wentian modulet (tv.) koblet til Tiangong-rumstationen. Illustration: CMSA

Alt imens russerne igen truer med at forlade rumstationen ISS om få år, så er Kina i fuld gang med at færdiggøre sin store og moderne rumstation Tiangong.

De tider er for længst forbi, da kinesiske taikonauter opholdt sig i små, trange cylindre ned elendig komfort, som statsmagten højtideligt kaldte rumstationer.

I dag er Kinas tredje rumstation Tiangong vokset til en topmoderne forskningsfacilitet, hvor der findes alt fra avanceret laboratorieudstyr til køleskab, fryser og den første mikroovn i rummet.

Efter en lang arbejdsdag kan taikonauterne endda vælge mellem 120 forskellige typer mad, herunder Kung Pao kyllinge-retter og frisk frugt.

Og som om det ikke var nok, så ankom der et nyt badeværelse til rumstationen i weekenden.

Optagelser fra kinas agentur for bemandet rumfart viser tilkoblingen af Wentian-modulet, og giver et kig indenfor på rumstationen.

Søndag blev et 18 meter langt modul, kaldet Wentian, nemlig opsendt. Modulet vejer 23 ton og indeholder blandt andet et badeværelse og tre sovekabiner. Derudover giver det plads til otte nye life science- og biologiske eksperimenter og indeholder 22 platforme til avanceret laboratorieudstyr, skriver blandt andre SpaceflightNow.

Wentian-modulet giver også rumstationen en ekstra luftsluse til rumvandringer, samt en fem meter lang robotarm, der kan udføre mere præcise bevægelser end den eksisterende 10 meter robotarm. Endelig så giver Wentian-modulet også ekstra elektricitet til stationen i form af sine 55 meter brede solpaneler, der skal foldes ud i den kommende tid.

På størrelse med rumstationen Mir

Med Wentian-modulet på plads er Kina tæt på at have færdiggjort sin rumstation. I oktober ventes det sidste modul, Mengtian, at blive sendt i rummet. Da vil Tiangong være en fuldt funktionel rumstation med plads til seks taikonauter på lange missioner. Og hvis man tænker, at byggeriet er gået stærkt, så er svaret ja. Det første modul blev opsendt i april sidste år.

Til oktober vil Tiangong være på størrelse med den gamle russiske rumstation Mir og dermed en femtedel så stor som Den Internationale Rumstation ISS. Kina har endda allerede varslet, at udbygninger af stationen kan være på vej i de kommende år.

Taikonauter på et halvt år lang mission

Forud for opsendelsen af Wentian-modulet var tre taikonauter sendt afsted til Tiangong, og de kunne mandag åbne døren til det nye modul og svæve omkring på deres nye værelse.

Wentian-modulet koblede sig på rumstationen søndag, da stationen befandt sig 385 kilometer over Det Indiske Ocean.

De tre taikonauter har nu været i rummet i en måned og ventes at have yderligere fem måneder tilbage af deres mission.

Emner : Rumfartøjer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det må efterhånden blive den rene ferie at være deroppe. Vægtløsheden kan give nogle udfordringer med hensyn til bad eller en hot tub, men jeg håber de hygger sig deroppe.

  • 4
  • 3

Det er det kinesiske udtryk for astronauter. Jeg studsede også over at journalisten bruger dette kinesiske udtryk, når vi har et glimrende ord for det på dansk.

  • 3
  • 2

Jeg studsede også over

Ja helt enig men russerne (egtl. sovjetterne) kaldes vel tilsvarende kosmonauter. Men skulle logikken følges konsekvent skulle danske astronauter kaldes for stjernefarende, også i udlandet, såeh ...

  • 7
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten