Kinas Måne-rover er gået i stå og kan være helt ødelagt

Et historisk øjeblik. Sådan betegnes den månemission, som Kina tilbage i december 2013 skød i gang med robotten Yutu - også kendt som ‘jadekaninen’.

Men nu melder flere kinesiske medier, at Yutu-robotten er gået i stykker og måske ikke står til at redde. Udstyret med seks hjul, fjernstyrede arme og graveredskaber skulle robotten i løbet af godt tre måneder indsamle og analysere månesten på en historisk mission.

Men søndag aften gik noget galt. Yutu var godt på vej ind i den anden Lunar-nat, som finder sted på Månen hver 14. dag. Men da robotten skulle til at lukke sine systemer ned for natten, brød maskinen tilsyneladende sammen.

South China Morning Post og flere statsmedier i Kina spekulerer lige nu på, hvad der kan være gået galt. En af de årsager til problemerne, som de nævner, er sammenkoblingen mellem robottens elektroniske motorer og solpanelerne.

Dertil kan det nævnes, at Lunar-nætterne er lig med temperaturer på ned til -180 grader celsius, hvilket sætter maskineriet under maksimalt pres, skriver South China Morning Post.

Det blev ellers den første succesfulde månelanding for en robot i 37 år, da Yutu i midten af december indtog Månen tæt på Sirium Iridum-krateret, der har en diameter på 235 kilometer, og som kineserne ved flere andre lejligheder har nærstuderet.

Yutu-robotten nåede dog indtil sit nedbrud at køre omkring 100 meter på Månens overflade, og den har allerede indsamlet materiale, som kan bruges af forskere, skriver South China Morning Post.

En stor del forskernes analyseværktøjer findes dog stadig om bord på selve ‘jadekaninen’, og dermed kan det blive svært at analysere de indsamlede månesten sammen til brugbar videnskab, skriver South China Morning Post.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Yutu-robotten nåede dog indtil sit nedbrud at køre omkring 100 meter på Månens overflade, og den har allerede indsamlet materiale, som kan bruges af forskere, skriver South China Morning Post.

  • kunne det tænkes, at landingen har medført skader, som i første omgang har ført til nedsat ydeevne og nu afstedkommet totalt svigt?
  • 0
  • 0

Der er ingen tvivl om, at de på mange punkter er langt bagefter, men de rykker hurtigt. Og modsat amerikanerne, så får de også bevillingerne til det. Når de begynder at lave ting, som NASA kun har drømt om, og hele verden klapper, så kan det jo være der igen bliver tilført midler til NASA. Konkurrence er jo sundt nok :-)

  • 0
  • 0

Lad os håbe, at den liver op igen ved Månedagens indtræden om et par uger.

Uanset hvad man måtte mene om Kina, er det faktisk en videnskabelig, ikke en politisk, robot.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten