Kinas første rumsonde er på vej
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kinas første rumsonde er på vej

Opsendelsen af Kinas første rumsonde, Chang-1, fandt sted i dag, onsdag, kl. 13:05 dansk tid i starten af dagens 35 minutters opsendelsesvindue. Opsendelsen skete med en Long March 3A-raket fra Xichang-rumcenteret i Sichuan-provinsen i det sydvestlige Kina.

Inden opsendelsen var over 2.500 mennesker, som boede under rakettens bane og inden for en afstand af 2,5 kilometer fra rampen, blevet evakueret. Det skulle sikre, at de ikke kom til skade, hvis raketten fejlede under opsendelsen.

Chang-1, som vejer 2,3 ton, er opkaldt efter den kinesiske gud, som i myterne fløj til Månen. Den er Kinas første skridt i an ambitiøs 10-års-plan, som omfatter månebiler og prøver fra Månen, som skal sendes tilbage til Jorden.

Månebilen forventes op sendt i 2012, og omkring 2017 forventer man at kunne hente prøver hjem.

Chang-1 medbringer blandt andet kameraer til at tage 3D-billeder af Månens overflade, instrumenter til måling af 14 mineraler, en højdemåler, instrumenter til måling af overfladetemperaturen og tykkelsen af måneskorpen.

En talsmand for den kinesiske rumfartsadministration, China National Space Administration (CNSA), Li Guoping, oplyser, at efter planen skal Chang-1 forlade kredsløbet om Jorden 31. oktober og ankomme til Månen 5. november. Her vil sonden blive placeret i en lav polær bane med en højde på mellem 100 og 200 kilometer. De første billeder fra sonden forventes i slutningen af november.

Dokumentation

CNSA

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten