Kina vil skære 45 procent af sit CO2-udslip

24. september 2014 kl. 12:441
Den kinesiske regering har valgt et - i egne øjne - ambitiøst mål for at nedbringe drivhusgasudledningen. Men det skal ses i forhold til landets bruttonationalprodukt, så det ikke påvirker væksten.
Artiklen er ældre end 30 dage

For få dage siden blev Kinas knap 1,4 mia. indbyggere kåret som verdens største udledere af drivhusgasser. The Global Carbon Project havde beregnet, at hver kineser udleder 7,2 ton CO2-ækvivalent hvert år, hvilket er mere end europæere.

I nat dansk tid fortalte den kinesiske vicepremierminister, Zhang Gaoli, så, at regeringen vil reducere drivhusgasudledningen med 45 procent i 2020 i forhold til 2005, skriver bl.a. BBC.

»Som et stort, ansvarligt land - et stort udviklingsland - vil Kina gøre en endnu større indsats mod klimaforandringer,« fortalte vicepremierministeren under FN's klimatopmøde i New York.

Læs også: Nu udleder en kineser mere CO2 end en europæer

Artiklen fortsætter efter annoncen

CO2-besparelsen skal imidlertid være relativ til udviklingen i Kinas bruttonationalprodukt, så der er i modsætning til eksempelvis EU's CO2-målsætninger ikke tale om et absolut mål.

Alligevel er udtalelsen betydningsfuld, mener professor Jørgen Delman fra Københavns Universitets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

»De 45 procent ligger i den høje ende af det spektrum, som den kinesiske ledelse tidligere har talt om, hvor man snakkede om 40-45 procent. De kunne måske godt have været mere ambitiøse, fordi væksten i Kina ikke er nær så stor som tidligere, men de vil gerne sikre, at der er plads til mere vækst i fremtiden.«

I 2005 havde Kina ifølge Global Carbon Project en drivhusgasudledning på 2,5 kg CO2/GDP. I 2012 var det faldet til 2,1 kg CO2/GDP.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskellige kinesiske embedsmænd er tidligere blevet citeret for, at Kina måske også vil forpligte sig til et absolut og juridisk bindende mål for landets CO2-udslip. Men hvor langt Kina vil gå, afhænger fuldstændig af, hvor langt USA vil være med, siger Jørgen Delman.

Læs også: Kinas klimaminister: Katastrofe, hvis vi CO2-udleder som USA

»Kina har signaleret, at man måske godt kan deltage i den juridisk bindende aftale, som efter planen skal underskrives næste år. Indtil videre har man ikke villet tale om et absolut mål, men jeg vil ikke afvise, at Kina kan skifte standpunkt på det område. Det afhænger alt sammen af, hvad de andre parter - især USA - er parat til at give,« lyder hans analyse.

Under mødet i USA lagde Zhang Gaoli op til, at landet også vil sætte mål, der rækker længere frem end 2020.

»Alle lande er nødt til at følge en vej mod grøn og lav CO2-udvikling, som passer til deres eget udgangspunkt, og sætte mål for perioden efter 2020 i lyset af de nuværende omstændigheder,« udtalte han ifølge BBC.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. september 2014 kl. 18:05

Ny kärnkraft kostar nu det samma som motsvarande kolkraft och priset sjunker fort. Kolkraft har en mycket dyr logistik och upptar halva Kinas kapacitet för hamnar och järnväg, detta kommer användas till lönsammare uppgifter.

Kina gör som så många andra länder i Asien men mycket fortare då de inte hindras av demokrati och har facit.

Kina går från exportör av låglöneprodukter med lågt värderad valuta till exportör av högteknologi som snabbtåg och kärnkraft med en högt värderad valuta.

Detta är en uttalad strategi för denna femårsplan, inhemsk konsumtion och export av högteknologi skulle driva ekonomin.

Jag tror det är mer än 70% chans att Kina lyckas.

Vill ni vinna på det så investera i fallande priser på kol, märk att Kina nu förbränner mer än hela mänskligheten så nyligen som år 2000.