Kina vil overhale USA med renere kulkraft
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kina vil overhale USA med renere kulkraft

Kina påbegynder hver måned byggeriet af et nyt kulkraftværk, som bidrager til udslippet af CO2. Allerede nu bruger Kina mere kul end USA, Europa og Japan tilsammen.

60 procent af de nye kulkraftværker er imidlertid en avanceret, ny type, som bruger ekstremt varm damp. Energieffektiviteten angives til 44 procent, hvilket er bedre end de bedste kulkraftværker i USA, skriver New York Times' afdeling i Asien.

Desuden kræver den kinesiske regering i stadig højere grad, at kinesiske energiselskaber skal lukke et gammelt, ineffektivt kraftværk for hvert nyt, der opføres.

Kulkraftværker af den nye, ultra-superkritiske slags trækker 44 procent af energien ud af kullene. Det er cirka en tredjedel mere end et konventionelt kulkraftværk. Den slags kraftværker vil kineserne massefremstille for at få prisen ned. (Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia

Udskiftningen betyder ifølge det internationale energiagentur I.E.A., at Kinas årlige vækst i CO2-udledning er faldet fra 3,2 procent til 3,0 procent på trods af landets økonomiske vækst.

Alligevel fortsætter Kina med at udlede meget store mængder CO2, fordi 80 procent af landets elektricitet stammer fra kulkraft. Til sammenligning udleder et tilsvarende naturgasfyret kraftværk kun halvt så meget CO2.

Eksperimentelt kraftværk gemmer CO2 i undergrunden

Derfor er Kinas forskere i gang med at udvikle endnu bedre kulkraftteknologi. De arbejder med en eksperimentel kraftværkstype, som netop er taget ud af mølposen i USA efter det amerikanske præsidentskifte. Værket omdanner kul til brint og CO2, og CO2-gassen pumpes ned i undergrunden, mens brinten derpå kan bruges som et rent brændstof. I teorien kan sådan et kraftværk nedsætte CO2-udslippet til nul.

Foreløbig har de kinesiske forskere en lille prøvestation ved Beijing, som fjerner CO2 fra et kulkraftværk og bruger gassen til sodavand.

Men der foreligger en godkendt plan for et kraftværk som det amerikanske. Det skal snart opføres på en mark ved byen Tianjin. Bygherren er det statsejede energiselskab China Huaneng Group.

Den kinesiske regering har foreløbig udpeget en lille gruppe af steder, hvor der kan opføres store eksperimentelle værker, som opfanger og lagrer CO2 i undergrunden. Men der er lang vej til en generel politik, som kræver CO2-lagring af energiselskaberne.

Så indtil videre satser Kina på vindkraft som den vigtigste, CO2-neutrale energiressource. I de sidste fire år er Kinas vindkraftproduktion fordoblet hvert år, og i år ventes den totale vindkraftkapacitet at overhale USA's.

USA's vindkraftproduktion er dog ikke ret stor endnu, men de to lande udgør for tiden verdens største markeder for vindkraft.

Kina er dertil i absolut førerposition, når det gælder opførelser af nye atomkraftværker.

Kulkraft vil altid være nummer ét i Kina

Men kulkraft er fortsat den billigste energiressource i Kina, og de kinesiske kulreserver er meget store.

»Det er underordnet, hvor mange vindmøller og atomkraftværker, Kina får. Kulkraft vil altid være landets vigtigste energiressource,« siger kinaeksperten Ashok Bhargava fra Asian Development Bank til New York Times Asia.

Men ved at opføre serier af helt ens kraftværker af den ultra-superkritiske type med brug af ekstremt varm damp er det lykkedes at nedbringe prisen for at opføre sådanne værker. Sådan et værk koster nu en tredjedel mindre, når det opføres i Kina, end et konventionelt kulkraftværk i USA, skriver avisen.

Dokumentation

Artikel i New York Times Asia
Beskrivelse af superkritiske og ultra-superkritiske kulkraftværker

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten