Kina vil bygge på vestlig vis
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kina vil bygge på vestlig vis

Udviklingen foregår hurtigere og kraftigere i Kina end i noget andet land, fastslår civilingeniør Eigil Steen Pedersen, der er præsident for Fidic, den internationale organisation for rådgivende ingeniører.

Han ser Kina som et stort, potentielt marked for specialistydelser som for eksempel ingeniørrådgivning. Men samtidig pointerer han, at Kina selv har mange dygtige ingeniører, dels uddannet i Kina og dels i Vesten. De kan inden længe blive stærke konkurrenter både inden og uden for landets grænser.

Fidic frygter ikke konkurrencen – blot den sker på lige fod. Derfor vil organisationen, der globalt repræsenterer over 20.000 virksomheder, nu hjælpe kineserne til at inføre Fidic-principper for udbud, kvalitetsledelse, gennemsigtighed osv.

Kina bad selv om hjælpen, efter at den kinesiske rådgiverorganisation blev medlem af Fidic i 1996 – og efter at en analyse af en række større kinesiske projekter havde vist, at de, der var udbudt efter Fidic-kontrakter, var forløbet bedre end andre projekter.

Erfarne projektledere

Den erkendelse førte til, at der sidste år blev etableret et særligt uddannelsescenter ved Tsinghua Universitet i Beijing. Her kan kinesiske ingeniører nu tage diplomkurser i kontraktdokumentation, miljøledelse, projektstyring osv., der typisk består af tre kurser af en uges varighed i løbet af halvandet år, samt en toårig masteruddannelse i projektledelse. For at blive optaget skal ingeniørerne helst have ti års erfaring, være under 40 år og tale engelsk. Centret er dannet i samarbejde med Fidic, der blandt andet bidrager med relevante undervisere.

»Typisk er de kinesiske ingeniører teknisk meget dygtige, men fagligt ret smalle. Målet for det ny center er derfor at sætte de faglige specialer ind i helheder og lære kursisterne at vurdere økonomien i forskellige aktiviteter. Det kræver betydelig hjernevrid, for det ligger slet ikke i deres kultur,« siger Eigil Steen Pedersen.

Han har fulgt kinesisk byggeri i mange år, blandt andet som administrerende direktør i perioden 1987-2000 for Cowi, der deltager i store brobyggerier i Kina. Og han er dybt imponeret over kinesernes vilje og evne til at højne byggeriets kvalitet. Som eksempel nævner han det store dæmningsbyggeri "Three Gorges" på Yangtze-floden.

»Det er en af de bedst organiserede byggepladser, jeg har set. Og der sker meget få uheld i betragtning af, at der er 23.000 arbejdere,« siger Eigil Steen Petersen.

Shanghai vil være grøn

Han er også imponeret over de udviklingsplaner, der blev præsenteret på en Fidic-konference i sidste måned. Den blev holdt i Shanghai, som i løbet af de næste fem år vil investere 150 miilliarder dollar – eller cirka 1.160 milliarder kroner – i infrastruktur-projekter. Alle med fokus på bæredygtig udvikling. Pengene ventes skaffet med 1/3 fra regeringshold, 1/3 fra private kinesiske investorer og 1/3 fra udenlandske banker og andre investorer. De mange penge skal blandt andet bruges til nye højhastighedsbaner, undergrundsbaner, broer og en ny containerterminal.

»Shanghai har et mål om at blive en grøn by, og jeg er overbevist om, at det er alvorligt ment. Samtidig erkender kineserne, at de ikke har særlig viden om bæredygtighed, så de er nødt til at have hjælp udefra,« forklarer Eigil Steen Pedersen.

Som et tegn på at mange fra Vesten er interesseret i de kinesiske projekter, nævner han, at der til konferencen kom godt 130 rådgivere, entreprenører, leverandører og finansfolk fra hele verden. Alene fra Australien var der 13 deltagere, mens Danmark kun var repræsenteret af Eigil Steen Pedersen som Fidic-præsident.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten