Det todimensionale kulstofmateriale grafen spås en stor fremtid til bl.a. bøjelige grafisk skærme, solceller, hurtig elektronik og stærke kompositmaterialer. Men de europæiske lande er ikke med i front, når det gælder patenter på det nye supermateriale.
»Der er en utrolig stor interesse verden over for grafen, og fra og med 2007 har vi set en voldsom stigning i patentansøgninger, i særdeleshed i USA, Asien og Europa, « siger Quentin Tannock, der er bestyrelsesformand for analysevirksomheden CambridgeIP, til BBC.
CambridgeIP har ved udgangen af 2012 opgjort det samlede antal af patenter og patentansøgninger vedrørende grafen til 7.351.
I Storbritannien regner man grafen som en britisk opfindelse, da det første gang blev fremstillet og undersøgt ved University of Manchester i 2003.
Materialet blev efterfølgende beskrevet i en videnskabelig artikel i Science i 2004 af de russiskfødte, britiske statsborgere Andre Geim og Konstantin Novoselov, som modtog nobelprisen i fysik herfor i 2010.
Læs også: Nobelpris i fysik for usædvanligt todimensionalt materiale
Opgørelsen fra CambridgeIP viser dog, at der kun findes kun 54 britiske patentpublikationer, hvoraf de 16 er fra University of Manchester. Kina topper listen med 2.204 patentpublikationer efterfulgt af USA med 1.753 og Sydkorea med 1.160.
Den britiske videnskabsminister, David Willetts, siger til BBC, at 'det er et klassisk britisk problem at opfinde noget, men lade andre lande om udvikle det'.
Quentin Tannock fra Cambridge IP anslår dog i en pressemeddelelse en noget mere optimistisk tone på Storbritanniens vegne:
»Britiske opfindere har en velfortjent omdømme som værende særligt innovative and Storbritannien har et stort potentiale for at opnå værdier i det grafen-patentlandskabet,« siger han.
Tannocks optimisme er baseret på, at den britiske regering har afsat 50 mio. pund (450 mio. kr.) til forskning i grafen de kommende år.
Også i Danmark er der stor interesse for forskning i grafen med henblik på industrielle anvendelser. Det Strategiske Forskningsråd og Højteknologifonden gav i december 2012 bevillinger på henholdsvis 20 mio. kr. og 24 mio. kr. til forskning i grafen.
Læs også: Dansk forskningsalliance skal bringe grafen fra laboratorium til produktion
Opgørelsen fra CambridgeIP viser, at når det gælder firmaer, ligger Samsung nr. 1 med 407 patentpublikationer foran IBM med 134.
Blandt forskningsinstitutionerne er Sungkyunkwan University i Sydkorea nr. 1 med 134 patentpublikationer foran de to kinesiske universiteter Zhejiang og Tsinghua med henholdsvis 97 og 92 patentpublikationer.
Nyhedsmagasinet Ingeniøren bringer fredag en større artikel om forskernes vej til opdagelsen af grafen og de særlige elektriske, optiske og mekaniske egenskaber, der er knyttet til grafen - og som har fået mange til at kalde grafen det nye 'mirakelmateriale'.
Dokumentation
Pressemeddelelse fra CambridgeIP (15 jan 2013)
Quentin Tannock: Exploiting carbon flatland (Nature Materials, januar 2012)
