Kina udvikler atomdrevent torpedo-koncept med rækkevidde på 10.000 kilometer
Et kinesisk forskerhold hævder at have udarbejdet et koncept til et nyt våbensystem, der kan sende en sværm af torpedoer drevet af små, billige atomreaktorer afsted med en rækkevidde på hele 10.000 kilometer. Det skriver South China Morning Post, som er en af Hongkongs største aviser.
Det er en slags mini-udgave af Ruslands atomdrevne undervandsdrone-koncept Poseidon, men i modsætning til dette kan de kinesiske torpedoer masseproduceres relativt nemt. Derudover kan de placeres i et standard torpedorør og affyres fra stort set alle ubåde eller krigsskibe, hævder de kinesiske forskere.
»Takket være sin høje fleksibilitet og de lave omkostninger kan dette ubemandede undervandsfartøj, udstyret med atomkraft-systemet, bruges som et konventionelt våben, som en angrebsubåd, snarere end som et atommissil,« lyder det fra forskeren i spidsen af projektet, Guo Jian, fra China Institute of Atomic Energy.
Hver torpedo drives frem af en ‘engangs-atomreaktor’, som giver dem en hastighed på 56 kilometer i timen i op til 200 timer, før våbnet synker mod havbunden. Herefter anvendes et batteri til at skyde torpedoen afsted mod sit mål. Torpedoernes rækkevidde er dermed omkring 10.000 kilometer svarende til afstanden mellem Kinas og USA’s kyst tværs over Stillehavet.
Billigere at fjerne beskyttelse fra reaktor
Den kompakte atomenergi giver torpedoerne sin lange rækkevidde, men de fleste reaktorer koster mange penge og er komplekse at bygge. De kinesiske forskere hævder dog, at de har »tænkt ud af boksen« for at muliggøre udviklingen af en »moden og simpel teknologi, der er nem at bruge og vedligeholde, billig og velegnet til masseproduktion«.
Forskerne har blandt andet fjernet størstedelen af det materiale, der beskytter omgivelser fra radioaktivitet fra reaktorkernen. Dyre belægninger bestående af sjældne jordarter er udskiftet med billigere materialer som grafit.
Derudover anbefaler de kinesiske forskere, at man køber billige ‘hyldevarer’ på verdensmarkedet frem for dyre komponenter, som ellers normalt indgår i militært isenkram. På grund af de billige komponenter kommer reaktoren kun til at omdanne omkring seks procent af den genererede varme til elektricitet. Den ineffektive reaktor er dog tilstrækkelig til formålet, forklarer Guo Jian.
»Selvom den atomdrevne enhed kun skal bruges én gang, så vil de samlede omkostninger være lave, når produktionsomkostningerne er lave nok. Det giver os incitament til at gøre systemet enklere og mindre.«
Stor efterspørgsel på »små, hurtige ubemandede undervandsfartøjer«
Det atomdrevne våbensystem adskiller sig væsentligt fra Poseidon, der stadig er under udvikling. Poseidon blev i marts præsenteret på russisk stats-tv af nyhedsværten Dmitrij Kiseljov, der kendes under øgenavnet ‘Putins talerør’. Han kom i den forbindelse også med en direkte trussel mod Storbritannien.
For med sin atomsprængladning på to megaton, der svarer til 100 gange Hiroshima-bombens, kan den forårsage en tsunami på op til 500 meter i højden, hvilket »vil sænke de britiske øer ned i havets dybder« og forvandle øerne til en »radioaktiv ørken«, der vil forblive ubeboelig i årtier.
Ifølge det kinesiske forskerhold kan Poseidon udløse en altødelæggende atomkrig, og kineserne er mere interesserede i »små, hurtige ubemandede undervandsfartøjer med lang rækkevidde, der kan bruges til rekognoscering, sporing og angreb«, lyder det fra Guo Jian.
