Kina udvikler atomdrevent torpedo-koncept med rækkevidde på 10.000 kilometer

26. juli 2022 kl. 12:477
Kina udvikler atomdrevent torpedo-koncept med rækkevidde på 10.000 kilometer
Her ses en Type 039-ubåd af Song-klassen, der er en kinesisk angrebsubåd. Det er 'almindelige' angrebsubåde som denne, som et kinesisk forskerhold nu har udviklet et nyt atomdrevet torpedo-koncept til. Illustration: SteKrueBe / Wikimedia Commons.
En meget ineffektiv, men billig atomreaktor skal gøre det muligt at masseproducere torpedoer, der kan sendes fra den ene ende af Stillehavet til den anden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et kinesisk forskerhold hævder at have udarbejdet et koncept til et nyt våbensystem, der kan sende en sværm af torpedoer drevet af små, billige atomreaktorer afsted med en rækkevidde på hele 10.000 kilometer. Det skriver South China Morning Post, som er en af Hongkongs største aviser.

Det er en slags mini-udgave af Ruslands atomdrevne undervandsdrone-koncept Poseidon, men i modsætning til dette kan de kinesiske torpedoer masseproduceres relativt nemt. Derudover kan de placeres i et standard torpedorør og affyres fra stort set alle ubåde eller krigsskibe, hævder de kinesiske forskere.

»Takket være sin høje fleksibilitet og de lave omkostninger kan dette ubemandede undervandsfartøj, udstyret med atomkraft-systemet, bruges som et konventionelt våben, som en angrebsubåd, snarere end som et atommissil,« lyder det fra forskeren i spidsen af projektet, Guo Jian, fra China Institute of Atomic Energy.

Hver torpedo drives frem af en ‘engangs-atomreaktor’, som giver dem en hastighed på 56 kilometer i timen i op til 200 timer, før våbnet synker mod havbunden. Herefter anvendes et batteri til at skyde torpedoen afsted mod sit mål. Torpedoernes rækkevidde er dermed omkring 10.000 kilometer svarende til afstanden mellem Kinas og USA’s kyst tværs over Stillehavet.

Billigere at fjerne beskyttelse fra reaktor

Den kompakte atomenergi giver torpedoerne sin lange rækkevidde, men de fleste reaktorer koster mange penge og er komplekse at bygge. De kinesiske forskere hævder dog, at de har »tænkt ud af boksen« for at muliggøre udviklingen af en »moden og simpel teknologi, der er nem at bruge og vedligeholde, billig og velegnet til masseproduktion«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne har blandt andet fjernet størstedelen af det materiale, der beskytter omgivelser fra radioaktivitet fra reaktorkernen. Dyre belægninger bestående af sjældne jordarter er udskiftet med billigere materialer som grafit.

Derudover anbefaler de kinesiske forskere, at man køber billige ‘hyldevarer’ på verdensmarkedet frem for dyre komponenter, som ellers normalt indgår i militært isenkram. På grund af de billige komponenter kommer reaktoren kun til at omdanne omkring seks procent af den genererede varme til elektricitet. Den ineffektive reaktor er dog tilstrækkelig til formålet, forklarer Guo Jian.

»Selvom den atomdrevne enhed kun skal bruges én gang, så vil de samlede omkostninger være lave, når produktionsomkostningerne er lave nok. Det giver os incitament til at gøre systemet enklere og mindre.«

Stor efterspørgsel på »små, hurtige ubemandede undervandsfartøjer«

Det atomdrevne våbensystem adskiller sig væsentligt fra Poseidon, der stadig er under udvikling. Poseidon blev i marts præsenteret på russisk stats-tv af nyhedsværten Dmitrij Kiseljov, der kendes under øgenavnet ‘Putins talerør’. Han kom i den forbindelse også med en direkte trussel mod Storbritannien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For med sin atomsprængladning på to megaton, der svarer til 100 gange Hiroshima-bombens, kan den forårsage en tsunami på op til 500 meter i højden, hvilket »vil sænke de britiske øer ned i havets dybder« og forvandle øerne til en »radioaktiv ørken«, der vil forblive ubeboelig i årtier.

Ifølge det kinesiske forskerhold kan Poseidon udløse en altødelæggende atomkrig, og kineserne er mere interesserede i »små, hurtige ubemandede undervandsfartøjer med lang rækkevidde, der kan bruges til rekognoscering, sporing og angreb«, lyder det fra Guo Jian.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
27. juli 2022 kl. 16:11

Ja ja, der står i artiklen:

For med sin atomsprængladning på to megaton, der svarer til 100 gange Hiroshima-bombens, kan den forårsage en tsunami på op til 500 meter i højden, hvilket »vil sænke de britiske øer ned i havets dybder« og forvandle øerne til en »radioaktiv ørken«, der vil forblive ubeboelig i årtier.

Det er vildt overdrevet russisk propaganda. Spis brød til.

Den Japanske 2011 tsunami antages at have udløst en energi på 9.320.000 megaton TNT. Max. bølgehøjde 39 meter. En 2 megaton bombe er en lynkineser i sammenligning. Den kan uden tvivl ødelægge en havneby, men den kan absolut ikke sænke England.

Kilde: https://www.nextbigfuture.com/2018/04/nuclear-tsunami-would-have-less-energy-and-die-out-before-getting-far-inland.html

Vladolf Putler er langt fremme i wunderwaffe stadiet. Vi må håbe at han inderst inde godt ved det selv.

4
27. juli 2022 kl. 13:30

Ja, den kinesiske er beskrevet med et konventionelt springhoved. Men springhovedet kan lige så vel være atomart. Og russerne praler af at deres Poseidon- system "kan drukne Storbritanien." Alt andet lige, så er der nu en ret stor forskel på våben. Om de er beregnet til forsvar eller mere eller mindre uvarslede angreb. Nu er kinesernes system næppe tænkt til angreb på USA. Men Taiwan og kinesiske naboer omkring Det Sydkinesiske Hav bør nok tage meldingen alvorligt. I øvrigt: Det der fatamorgane om "Atomvæbnet fri zone" har aldrig været andet end Russisk inspireret propaganda, al den stund at Rusland har et større atomarsenal i Kaliningrad lige på den anden side af Østersøen, et arsenal hvor de ALDRIG vil opgive een eneste raket eller atomladning.

2
27. juli 2022 kl. 11:47

... og derfor er det besynderligt, at Danmark siden 1980erne har undladt at arbejde for global atomnedrustning. Dengang kunne selv en udenrigsminister som Uffe Ellemann indse vanviddet, og de borgerlige partier stemte for totalt prøvestop for atomvåben, for etablering af atomvåbenfrie zoner på begge sider af det dengang så delte Europa, samt for gensidig nedrustning i Øst og i Vest.

1
27. juli 2022 kl. 10:48

Det er vanskeligt at finde ord der kan beskrive et diktatur der omgås med planer om så deciderede og ødelæggende angrebsvåbentyper.