Kina snart for dyr til at være 'verdens fabrik'

15. marts 2012 kl. 12:4120
Kina snart for dyr til at være 'verdens fabrik'
Illustration: Julie Ring-Hansen Holt.
Kinas image som 'verdens fabrik' kan være en overstået æra i 2015, vurderer konsulentfirma. Omkostningerne i landet stiger nemlig eksplosivt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kina har længe været danske og andre vestlige landes favoritland, når det kommer til produktion, fordi omkostningerne har været så lave, at de for manges vedkommende opvejede det bøvl, der er med at producere langt væk fra kunder og udviklingsafdelinger.

Men det amerikanske konsulentfirmaet AlixPartners opstiller følgende tankeeksperiment i The Economist: Hvis Kinas valuta og fragtraterne stiger med 5 procent årligt, og lønningerne stiger med 30 procent, vil det i 2015 være lige så billigt at producere i Nordamerika som i Kina.

Jörg Wuttke fra EU's handelskammer i Kina forudser desuden, at omkostningerne ved produktion i Kina kan stige til det dobbelte eller ligefrem det tredobbelte frem mod år 2020.

Pakning af dansk naturmedicin i Sydøstkina. Illustration: Julie Ring-Hansen Holt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge direktør i DI's internationale konsulentafdeling Jacob Kjeldsen er der noget om snakken. Han rådgiver danske virksomheder i, hvor de skal etablere deres produktion, og han er stort set enig i fremskrivningen, hvis man ser på Kinas østkyst alene.

Læs også: Solcelleproducenter fra Kina sejrer sig ihjel

Men billedet er mere nuanceret end som så, mener han.

»Kina er et stort land, og man skal ikke ret langt ind i landet, før det er langt billigere,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så er der andre problemstillinger at tage med i betragtning som for eksempel dårlig infrastruktur, men Jacob Kjeldsen mener, at man som virksomhed bliver nødt til at se på andre parametre end lønninger.

»Regionen er så spændende markedsmæssigt, at det stadig er interessant for danske virksomheder at etablere sig i Kina om fem år. Man skal måske bare være villig til at flytte sin produktion fra by til by,« siger direktøren.

Han pointerer, at det kun er meget få danske virksomheder, der er i Kina for kun at producere varer til det danske eller skandinaviske marked. De fleste etablerer sig for at sælge til det asiatiske marked.

Derfor ville han stadig anbefale danske producenter at etablere sig i Riget i midten, men fortæller, at andre lande som Indonesien og Vietnam og lande i Østeuropa også kan være interessante, alt efter om man søger lave lønninger, nærhed til markedet, god infrastruktur eller noget fjerde.

Dokumentation

Artikel i The Economist

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. august 2018 kl. 16:49

Supplering af:

Kinas image som 'verdens fabrik' kan være en overstået æra i 2015, vurderer konsulentfirma. Omkostningerne i landet stiger nemlig eksplosivt.

Nu outsourcer kineserne endda også selv:

13. august 2018, Salget falder og lønnen stiger: Samsung overvejer at lukke stor kinesisk mobilfabrik. Samsung producerer hvert år 36 millioner smartphones ved selskabets fabrik i den kinesiske storby Tianjin. Men faldende salg og øgede lønudgifter har presset mobilgiganten til at lege med tanken om at lukke fabrikken ned.: Citat: "...Flytter produktion Indien og Vietnam..."

2
16. marts 2012 kl. 10:55

Mit håb er, at snart langt flere vil få øjnene op for, hvor horrible forhold deres billige varer har været undervejs og at den bismag vil få en langt større betydning for deres valg af producent og forbrug generelt.

Men det er kun et håb og jeg overvurderer højst sandsynligt vestens befolkning...

Artikelrelateret har jeg svært ved at se Kinas milliardstore befolkning skulle løbe tør for billig arbejdskraft i den nærmeste fremtid.

2
16. marts 2012 kl. 08:52

Al ære for de bestræbelser som der er gjort for at sikre arbejdere igennem mange årtier - men er det ikke også på tide at man får moderniseret ideologien lidt i en tid hvor mange andre forhold har udviklet/afviklet sig?

Efter min mening burde man nu kæmpe for at få en mindste-borgerløn til alle og sammenlægge de fagmæssige og offentlige økonomiske kasser som skal betale for en sådan borgerløn.

Også arbejdsbegrebet bør revideres i en tid hvor mange arbejdere frisættes via teknologisk udvikling og endda outsourcing af virksomheder.

Så: En fælles økonomisk kasse; en mindste-borgerløn til alle og en generel fleksordning til fordeling af det eksisterende arbejde.

2
16. marts 2012 kl. 00:43

Det må vist være parolen for fremtiden.

På sin vis har du ret, men det sker først når kina, indien, afrika etc. er kommet op på first world niveau.

M

2
16. marts 2012 kl. 00:29

Det må vist være parolen for fremtiden.

2
15. marts 2012 kl. 23:56

[quote]2015 var hurtigt, men på et tidspunkt indstiller der sig vel en ligevægt, hvor strømmene af kapital, varer og arbejdskraft afgøres af innovation, råstoffer, lokal lovgivning, kulturforskelle og den slags, i stedet for simple forskelle i velstand?

Ligevægten indtræder når:

a) alt er gået i stå, spisekammeret er tomt og lossepladsen fuld (nulløsningen) eller b) produktionsprocesserne er cykliske og energien hentes fra Solen[/quote] Søren , sjældent har du ret, men når du har skal du naturligvis have skulderklap for det.

Uheldigvis tager du også fejl da det ikke er et valg mellem a) eller b) - snarere et skift fra det ene til det andet.

Jeg ved godt at det vil gøre dig ked af det, men i det lange løb vil det blive b) og ej a).

M

2
15. marts 2012 kl. 23:48

2015 var hurtigt, men på et tidspunkt indstiller der sig vel en ligevægt, hvor strømmene af kapital, varer og arbejdskraft afgøres af innovation, råstoffer, lokal lovgivning, kulturforskelle og den slags, i stedet for simple forskelle i velstand?

Ligevægten indtræder når:

a) alt er gået i stå, spisekammeret er tomt og lossepladsen fuld (nulløsningen) eller b) produktionsprocesserne er cykliske og energien hentes fra Solen

2
15. marts 2012 kl. 23:42

Den kinesiske økonomiske vækst er ved at blive spist af sine egen miljøproblemer. Verdensbanken har lavet følgende rapport: COST OF POLLUTION IN CHINA (se her: https://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/EASTASIAPACIFICEXT/EXTEAPREGTOPENVIRONMENT/0,,contentMDK:21252897~pagePK:34004173~piPK:34003707~theSitePK:502886,00.html)

Building upon willingness-to-pay surveys for reducing health risks from pollution among households in Shanghai and Chongqing municipalities, the study finds that the health costs of air and water pollution in China amount to about 4.3 percent of its GDP. By adding the non-health impacts of pollution, which are estimated to be about 1.5 percent of GDP, the total cost of air and water pollution in China is about 5.8 percent of GDP.

Vi har vel samme problem på et eller andet niveau. Miljøomkostninger reducerer produktiviteten.

2
15. marts 2012 kl. 22:47
  • eller skal de syltes igen - igen - igen - igen - ....???
2
15. marts 2012 kl. 17:32

En usandhed bliver ikke rigtig af at blive gentaget til bevidstløshed.</p>
<p>En fulautomatiseret produktion er ligeså afhængig af kunder der kan betale varens pris, som en ikke automatiseret.</p>
<p>Problemet med fuldautomatiserede produktioner, er de samme som alle der har store IT installationer har. Den rigtige løsning til en speciel opgave kan ikke leveres uden ekstra store penge og tidsforbrug og må derfor undværes i billighedens navn.</p>
<p>

Hvis du ellers nærlæste mit indlæg vil du opdage, at jeg brugte ordet "blandt andet".

2
15. marts 2012 kl. 16:22

Det ville da være smukt. Så kan vi både få lavet tingene billigt af grækerne som vil trælle til en ussel løn OG vi kan være miljørigtige og sende varerne ud i Europa med tog. :-)

2
15. marts 2012 kl. 14:51

En usandhed bliver ikke rigtig af at blive gentaget til bevidstløshed.

En fulautomatiseret produktion er ligeså afhængig af kunder der kan betale varens pris, som en ikke automatiseret.

Problemet med fuldautomatiserede produktioner, er de samme som alle der har store IT installationer har. Den rigtige løsning til en speciel opgave kan ikke leveres uden ekstra store penge og tidsforbrug og må derfor undværes i billighedens navn.

2
15. marts 2012 kl. 14:31

Konsulentfirmaet tager ikke i betragning, at produktionsomkostningerne blandt andet også afhænger af evnen til at være først med fuldautomatisering af produktionen.

2
15. marts 2012 kl. 14:27

2015 var hurtigt, men på et tidspunkt indstiller der sig vel en ligevægt, hvor strømmene af kapital, varer og arbejdskraft afgøres af innovation, råstoffer, lokal lovgivning, kulturforskelle og den slags, i stedet for simple forskelle i velstand?

Nej, en ligevægt vil kræve et statisk system hvor der ikke er nogen der ændre på parameterne, og det vil jeg mene er utopi... Der vil altid være udsving hvor produktion, viden, arbejdskraft og råstoffer flyttes rundt. Når hvores virksomheder flytter til udlandet, falder vores velstand og hvis kineserne bliver for dyre, flytter de hjem igen og deres velstand vil falde...

2
15. marts 2012 kl. 14:25

Nu hvor EU/IMF/ECB har tvunget Grækenland i knæ og under deres kontrol ved at overbelåne dem, har EU/IMF/ECB fået Grækenland til at næste minimums lønnen til ca. 600-700 Euro per måned.

Det må man da sige er en konkurrence dygtig pris.

Folk står også i kø for at arbejde, så vi kan få dem til at arbejde under kummerlige forhold og uden sikkerheds udstyr.

Det perfekte udviklingsland og så ligger det tæt på = lavere fragt omkostninger.

Det nuværende økonomiske system skal nok sørge for at alle i verden kan leve et værdig liv.

RBE.:https://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

2
15. marts 2012 kl. 14:06

2015 var hurtigt, men på et tidspunkt indstiller der sig vel en ligevægt, hvor strømmene af kapital, varer og arbejdskraft afgøres af innovation, råstoffer, lokal lovgivning, kulturforskelle og den slags, i stedet for simple forskelle i velstand?

2
15. marts 2012 kl. 14:03

På TV viste man forleden dag en virksomhed der har flyttet sin produktion fra Kina tilbage til DK hvor de med en gennemgribende rationalisering og automatisering nu kan producere varerne billigere end de kunne på deres fabrik i Kina . Dette burde være et forbillede for alle andre DK virksomheder . Forenkling i produktionen kan helt sikkert opnåes med en fælles indsats fra medarbejderne og en rationaliseringsekspertgruppe event. sammensat af ingeniører ..

2
15. marts 2012 kl. 14:02

På TV viste man forleden dag en virksomhed der har flyttet sin produktion fra Kina tilbage til DK hvor de med en gennemgribende rationalisering og automatisering nu kan producere varerne billigere end de kunne på deres fabrik i Kina . Dette burde være et forbillede for alle andre DK virksomheder . Forenkling i produktionen kan helt sikkert opnåes med en fælles indsats fra medarbejderne og en rationaliseringsekspertgruppe event. sammensat af ingeniører ..

2
15. marts 2012 kl. 13:45

Det er i forvejen en kendt sag blandt økonomer, at x- og y-kurvenerne for inflation, lønomkostninger mv. på et givet tidspunkt krydser konkurrencedygtigheden. Et tegn på denne funktion så jeg for nylig, da en nyindkøbt transistorradio viste sig at være fremstillet i ... Tyskland.

2
15. marts 2012 kl. 13:34

Det er jo en indbygget funktion i det ustyrlige kapital-flow og det frie marked.

Alt bliver dyrere der hvor kapitalen ophobes - indtil det bryder sammen eller efterlades i kaos fordi produktionen bliver billigere andre steder.

Det er komplet ustyrligt; kaotisk og ikke-bæredygtigt på alle måder.