Kina et skridt nærmere egen rumstation
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kina et skridt nærmere egen rumstation

Det kinesiske rum-fragtskib, før det blev affyret i går. Rumskibet skal gennemføre en række tests som forberedelse til en kinesisk rumstation. Illustration: China Daily/Via Reuters

Kina skrev i går endnu et kapital i landets rumeventyr, da man ved middagstid sendte et rumskib på 13 ton ud i rummet fra Hainanøen i det sydlige Kina.

Det vil tage cirka to døgn for fragt-fartøjet Tianzhou-1 at nå rumlaboratoriet Tiangong-2, der har været i kredsløb om Jorden siden september sidste år.

Missionen går ud på at teste fragtskibets evne til at overføre brændstof, ligesom der skal gennemføres en række sammenkoblinger mellem de to fartøjer.

Tiangong-2 er en midlertidig bemandet station, der skal udvikle kinesernes erfaringer med bemandet rumfart som en del af forberedelserne til en kinesisk rumstation, som forventes at være klar til brug i 2022.

Læs også: USA og FN åbner op for at samarbejde med Kina i rummet

Hvis alt forløber som planlagt, vil det første modul til rumstationen blive sendt i omløb allerede i marts næste år. Det fortæller Zhou Jianping, chefdesigner for Kinas rumfartsorgansiation, ifølge Aviation Week.

Tiangong-3 - der betyder 'det himmelske palads 3' - bliver noget mindre end den internationale rumstation ISS. Den kinesiske rumstation forventes at komme til at veje 22 ton og kunne understøtte tre astronauter ad gangen. Til sammenligning vejer ISS 350 ton og har plads til seks astronauter ad gangen.

Aftalen om at holde ISS i drift løber kun indtil 2024. Herefter bliver Kina den eneste nation med egen rumstation, hvis aftalen ikke forlænges.

Kina er ikke og har aldrig været en del af ISS.

Fra rumskib til rumskrot

Det kinesiske rumeventyr har dog ikke været uden forhindringer.

Sidste år måtte myndighederne erkende, at de havde mistet datalinket til rumskibet Tiangong-1, som kom i kredsløb i 2011.

Rumstationen er nu blevet forladt, og ifølge Kinas rumfartsmyndigheder vil skibet ramme Jordens atmosfære engang i sidste halvdel af 2017.

Læs også: Kina har mistet kontrol over rumstation

Forhåbningen er dog, at det meste af rumskibet vil nå at brænde op, før eventuelle vragdele rammer landjorden, sagde vicedirektør Wu Ping fra Kinas kontor for bemandet rumfart dengang.

I december 2013 sendte Kineserne roveren 'Jade Rabbit' til Månen. Selvom den mistede sin køreevne efter kun to måneder, formåede den alligevel at indsamle informationer i mere end to år, før den endeligt måtte lade livet i april 2016.

Jade Rabbit gjorde Kina til det tredje land i verden, der har gennemført en såkaldt blød landing på Månen. Sidste gang var Sovjetunionen i 1976.