Kina sender robotfartøj af sted for at indsamle prøver fra Månen

Illustration: Det kinesiske rumagentur (CSNA) / Screenshot

Tidligt tirsdag morgen lokal tid lettede Kinas største bæreraket Long March-5 fra Wenchang Space Launch Centre (WSLC) på øen Hainan med månerobotfartøjet Chang'e 5 ombord.

Chang'e 5-missionen er opkaldt efter den kinesiske måne-gudinde og skal indsamle jord- og stenprøver fra Månen og hente dem tilbage til Jorden.

Det er første gang siden 70'erne, at et land forsøger sig med sådan et projekt. Hvis missionen lykkes vil Kina blive det tredje land til at have hentet prøver fra Månen sammen med USA og Sovjetunionen.

Chang'e-5-fartøjet, der vejer 8,2 tons, består af fire komponenter: et kredsløbsmodul, et robotlandingsfartøj, et opstigningsmodul og rumkapsel til at få prøverne tilbage jorden.

Efter at Chang'e-5 når Månens kredsløb sendes robotlandingsfartøjet og opstigningsmodulet afsted mod Månens overflade.

Missionens mål er at lande en robot ved Månens vulkanformation Mons Rümker og med en robotarm bore ned i måneoverfladen for at indsamle 2-4 kilo jord og sten.

Prøverne overføres herfra til opstigningsmodulet, der stiger mod kredsløbsmodulet, som det docker sig til. Herefter overføres prøverne til rumkapslen, der skal bringe dem tilbage til jorden.

»De største udfordringer ... er prøveudtagningsarbejdet på Månens overflade, at lette fra Månens overflade og docking i kredsløb om Månen, såvel som en højhastigheds-tilbagerejse mod Jorden,« lyder det fra Pei Zhaoyu, der er det kinesiske rumagenturs (CNSA) talsperson for missionen, til The Guardian.

Landingen på Månens overflade kommer ifølge planen til at ske om otte dage, hvorefter robotfartøjet indsamler prøver i to dage, før de sendes mod kredsløbmodulet. Hele missionen forventes at tage omkring 23 dage.