Kina: Seks børn døde af melamin i mælk

Kina opjusterer nu både antallet af børn, der er døde og er blevet syge af melaminholdige mælkeprodukter.

Det officielle antal af kinesiske børn, som er blevet syge af forgiftning med melaminholdige mælkeprodukter, er nu oppe på 294.000. Seks børn antages at være døde efter indtagelse af stoffet i perioden mellem maj og august i år, skriver den kinesiske, regeringskontrollerede avis China Daily.

Det er dog ikke helt klart, om de tre tidligere officielt bekræftede dødsfald er med i de nu rapporterede seks.

Store kinesiske mejerier som Sanlu Group havde status som "inspektionsfrie", altså hævet over mistanke for dårlig kvalitet. Derfor - og fordi metoden til måling af mælkekvaliteten var over 100 år gammel - kunne underleverandører trygt hælde det giftige kemikalie i mælkepulveret, så det fremstod som ekstra proteinrig. Og så kunne de få højere betaling for den. Melamin bruges normalt i plastindustrien, blandt andet til fremstilling af formica. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

Melamin er et organisk kemikalie, som indgår i plastic og pesticider. Ved indtagelse krystalliserer det i urinvejene, som i værste fald kan blokeres. China Daily skriver, at de fleste af de syge børn har sten i sandkornstørrelse i urinvejene.

Det kinesiske landbrugsministerium har nu annonceret, at man fremover vil benytte en ny metode til at teste mælken.

Flydende chromatografi (HPLC) er for dyrt for kineserne, så i stedet er valgt en billigere metode, som kan adskille protein fra andre nitrogen-holdige stoffer.

»Hvis der er melamin i mælken, kan det nu indirekte beregnes hvor meget,« siger professor Hou Caiyun, som er ansat ved China Agricultural University i Beijing.

Kinesiske mejerier har i årevis benyttet en proteintest, som måler mængden af nitrogen i mælken. Og denne test, som er udviklet af danskeren Johan Kjeldahl i 1883, kan altså snydes ved at tilsætte melamin, som også indeholder nitrogen.

Melamin er blevet tilsat systematisk af underleverandører, som på den måde snød mejerierne til at tro, at mælken indeholdt mere protein.

Mælkeskandalen har ifølge China Daily kostet Kina lige ved 92 procent af den daglige eksport af mejeriprodukter.

Ifølge Reuters har kinesiske embedsmænd indrømmet, at myndighederne skjulte problemet i mange måneder. Hovedkilden til den forurenede mælk er mejeriselskabet Sanlu Group.

Dokumentation

Artikel i China Daily
Artikel 2 i China Daily
Artikel i Reuters
Artikel om mælketest i China Daily

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kinesernes iskolde og beregnende mælkefusk med dødelig udgang og minimum 294.000 beskadigede børn børn bør få indkøberne i supermarkederne til bl.a. at fravælge at sælge dybfrossen fisk og skaldyr, der er pakket i Kina. Hvem ved hvad kineserne har gjort ved den vare for at vægten op og med jævnlige strømsvigt måske ikke overholdt kølekæden osv. Husk at tjekke pakkeland på dybfrost varen næste gang, inden du lægger den i kurven. Og så må vi bare håbe på, at der ikke anvendes kinesisk foder i Danmark, i modsat fald har vi måske et hemmeligholdt melamin problem.

  • 0
  • 0

Min søn var i Japan sidste år.

Alle Kinesiske fødevareprodukter i supermarkederne var mærket med et rødt klistermærke efter den dengang seneste skandale: Kødsandwitches hvor fyldet var lavet af pap med kødsmag og "kyllingefrikadeller" med plantegift i. Kineserne foretog rituelle afbrædinger af Japanske virksomheder i Kina til gengæld for "stickeren".

  • 0
  • 0

Vi har også i danmark mange fødevareskandaler. Tjek altid fødevarestyrelsens hjemmeside, når du har været på indkøb. Måske er varer, du bør levere tilbage, eller smide ud. Selvom de ikke findes på fødevarestyrelsens hjemmeside, er altid vigtigt, at være opmærksom på, at der kan være sket fejl under fremstillingen, eller at de kan være sygdomsfremkaldende.

I kina bor flere milliarder mennesker. Af disse, er 254.000 blevet syge. Det er under 0.1 promille af kinas befolkning. Naturligvis er det trist, men ser vi problemet, i forhold til landets størrelse, så svarer det til nogle få hundrede syge, hvis vi scalerer til danske forhold. I kina er 6 døde. Hvilket vil svare til højst en enkelt død dansker, hvis nogen. Til sammenligning, har vi på nuværende tidspunkt, en lille salmonella udbrud, hvor over 1100 danskere er blevet syge. Og mange bliver syge af mobilstråling, kræftfremkaldende stoffer, tobak, osv. Så ialt, må vi sige, at spise melamin, sikkert er sundere, end at ryge. Eller for den sags skyld, at færdes i trafikken.

Næh, jeg holder på, at vi helt bør undgå sukker.

Og hvad er mere uetisk, end at leve i et land, hvor industrien gladeligt, producerer bolcher, og lakridser til børn, hvis ingridienser ofte giver problemer, i form af usundhed, dårlige tænder, og på sigt måske tandpine, der kan minde om langvarrig tortur?

Bør vi ikke boykotte alt, som sælges fra et bolcheproducerende land som Danmark? Det er uetisk, det er specielt skrædersyet til at gå ud over børnenes tænder, der findes alternativer, der ikke giver samme ulemper, det er alene et "nydelsesmiddel", og det giver kun kortvarrig nydelse, i forhold til de problemer, der opstår. Det er på det nærmeste tortur.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten