Kina og Rusland aftaler fælles rumstation på Månen

Illustration: CNSA

En forskningsstation på Månen ledet af kinesiske og russiske organisationer er nu officielt i støbeskeen.

Den russiske rumfartsorganisation Roscosmos underskrev nemlig et aftalememorandum med Kinas nationale rumfartsorganisation CNSA om at opføre en såkaldt International Lunar Research Station, eller ILRS, på et virtuelt møde den 9. marts.

»Kina og Rusland vil bruge deres samlede erfaring inden for rumvidenskab, forskning, udvikling og brug af rumudstyr og rumteknologi og i fællesskab udvikle en plan for opførelsen af en international videnskabelig forskningsstation,« skriver CNSA i en pressemeddelelse og oplyser desuden, at parterne er åbne for, at flere lande og interesserede aktører også kan deltage i projektet.

Kinas største rumsamarbejde

Ifølge Chen Lan, der er analytiker og specialiserer i sig i Kinas rumprogram, finder aftalen banebrydende:

»Det vil være det største internationale projekt inden for rumfartssamarbejde, som Kina nogensinde er indgået i, så det er vigtigt,« siger analytikeren til nyhedsbureauet AFP.

Læs også: Flere fødevarer på vej til Måne- og Marsmissioner: Nu høster rumstationen radiser

Forskere pegere desuden på, at aftalen er et tegn på et øget samarbejde mellem de to nationer.

»Aftalen stemmer overens med en tendens, hvor Rusland bevæger sig ind i et tættere samarbejde med Kina,« sagde Bleddyn Bowen, der er lektor i internationale relationer ved University of Leicester til SpaceNews i sidste måned, da forlydender om rumstationen nåede offentligheden.

Opføres ved Månens sydlige pol

Det er ikke første gang Kina og Rusland samarbejder om aktiviteter i rummet. Landene har tidligere underskrevet aftaler om at samarbejde om den kommende måneekspedition Chang’e 7 i 2024, Luna-27 missionerne og har desuden et fælles datacenter for rumforskning.

Læs også: Månens cyklus påvirker menneskers søvn

Forskningsstationen skal ifølge rumfartsorganisatonerne udføre omfattende videnskabelige eksperimenter fra stationen.

Ifølge SpaceNews vil stationen blive opført ved Månens sydlige pol, som er et område, hvor der forekommer overfladeis, som gør området mest oplagt for menneskelig beboelse.

I starten skal robotter og maskiner bemande rumstationen, men på sigt er det planen, at den skal bemandes af mennesker.

Den Europæiske Rumorganisation ESA har også været involveret i planer om at udforske Månen og underskrev for nyligt et aftalememorandum med NASA i forbindelse med rumorganisationens Gateway-projekt, der er en del af Artemis-programmet.

I den forbindelse har USA også løftet sløret for sine planer om at vende tilbage til Månen inden 2024 og dermed gennemføre den første månelanding med mennesker siden 1972.