Kina kopierer dansk energistrategi - med vores hjælp
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kina kopierer dansk energistrategi - med vores hjælp

Kina er kendt for kopivarer, og en af de største kopieringer, som selveste regeringen i Beijing står bag, er den tidligere danske regerings handlingsplan fra 2010 om at gøre Danmark fri for fossile brændstoffer i 2050.

Kopieringen af rapporten fra den danske klimakommission hilses dog velkommen i København, for Kina skeler mere til Danmark end til andre lande, når det drejer sig om at lave handlingsplaner for vedvarende energi. Kina har klart signaleret, at Danmark er det europæiske land, hvor Kina henter mest viden om f.eks. energiplaner. Dermed er Danmark på vej til at få mere indflydelse end nogensinde før på Kinas energipolitik, og i næste uge indvies et nyt center i Beijing for vedvarende energi-, og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) deltager i åbningen.

Danske myndigheder har bidraget til etableringen af centret, og Udenrigsministeriets internationale rådgiver i Kina om energi, Kaare Sandholt, har fået en plads i centrets ledelse som chefekspert for centrets direktør. Han er den eneste udlænding, der er knyttet direkte til centret.

Andre lande som USA, Spanien og Japan ventes at få et samarbejde med centret, men ifølge Kaare Sandholt har Danmark sikret sig en førende rolle ved at bidrage til opbygningen af centret, som skal lave analyser og oplæg til centralregeringen og private virksomheder.

»Mit bidrag bliver at lave videnoverførsel fra Danmark, så jeg kan fortælle om de metoder, vi har anvendt, til f.eks at lave scenarier for en energistrategi på forskellige områder. Kineserne er meget optagede af vores fremgangsmåde,« siger Kaare Sandholt, der er civilingeniør og tidligere ansat i rådgivningsfirmaet Ea Energianalyse, og som både har været skribent og blogger for Ingeniøren.

»Kina har ikke et officielt mål, der rækker frem til f.eks. 2050, men Kina er ambitiøs i sine femårsplaner. Vedvarende energi, energieffektiviseringer og atomkraft har en meget høj prioritet. Kineserne satser på alle tænkelige teknologier for at dække deres energibehov og løse miljøproblemerne,« siger Kaare Sandholt.

Brug for udbygning af elnettet

Den danske ingeniør tror ikke, at vindkraften vil udvikles helt så kraftigt fremover i Kina, og det skyldes bl.a. problemer med at koble den svingende el-produktion fra vindmøller på el-nettet.

Netop danske institutter og firmaer kan hjælpe Kina med at udbygge el-nettet, så det kan aftage de skiftende energimængder fra vedvarende energikilder, fordi Danmark har stor erfaring på dette felt. Det er opfattelsen på den danske ambassade i Beijing, at centret giver endnu flere muligheder for danske firmaer inden for vindenergi, bioenergi, energieffektiviseringer osv.

Inden to år skal centret have godt 100 medarbejdere, primært forskere. Centret bliver betegnet som et flagskib i de bilaterale relationer mellem Danmark og Kina på energiområdet.

Det er en videreudvikling af det Green China-initiativ, som ambassaden søsatte for få år siden, hvor 12 danske firmaer er med. Men der er endnu flere danske virksomheder i Kina, som arbejder på energi- og miljøområdet, og de har nu fået en mere direkte adgang til de kinesiske myndigheder, ligesom de selv kan bidrage med ideer til projekter og energiplaner.

Danske virksomhederne spiller med

I forbindelse med centrets opbygning har danske virksomheder bidraget med rapporter om, hvordan de ser den kinesiske udvikling på deres specifikke område.

Desuden har den danske regering afsat 35 millioner kr. til en innovationsfacilitet, der skal hjælpe danske og kinesiske virksomheder med at gennemføre fælles projekter.

»Det er seed-money, som skal hjælpe virksomhederne i gang, og det kan også omfatte samarbejde med forskellige institutter,« siger handelsrådgiver Rasmus Kristensen fra ambassaden i Beijing.

Ambassaden overvejer at tage på turné i Danmark for at orientere virksomheder og institutter om de nye muligheder i Kina.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er Kina, der kører med klatten, og hoben af danske af politikere og kontorfolk har ikke fantasi til andet end at lægge sig på ryggen og sælge ud af arvesølvet for at sikre sig selv en fed luns. Forræderi mod europæiske arbejdspladser, selv om der slynges nok floromvundne ord ud om det modsatte.

 • 0
 • 0

Hvem har de største interesser i projektet ?

Hvis jorden skal komme nænsomt igennem Kinas teknologiske opgradering
er det vigtigt at de får al mulig støtte, for vi taler om jordens overlevelse, når
så store lande som Kina deltager. Så vi deltager i virkeligheden for egen og jordens skyld.

Kravl op i en rumkapsel og betragt jorden. Deroppe ser jorden meget skrøbelig ud, og det er den på sin vis også. Politisk stabilitet er blevet
en vigtig faktor af samme årsag, og visse politiske skærmydsler må
tolereres selvom vi foetrækker tingene som de generelt er i Danmark.

Ved at deltage i projektet kan vi bedre få indflydelse.

 • 0
 • 0

Til Claus Nybroe:
Den der tankegang med at det gælder om at sidde på sin viden, er bare helt i modsætning til hvad der kræves i en globaliseret verden.

Kina kører med klatten, som du siger, og det er helt entydigt i Danmarks interesse at bidrage med vores ekspertise for at skabe alliancer og samarbejder med nøglespillere i det gigantiske marked som Kina kommer til at udgøre.

Når nu Kina kører med klatten, så lad os dog køre med, i stedet for at blive kørt over.

 • 0
 • 0

Jeg mener at kende til globalisering. Har rejst i Kina og kender specielt kinesisk vindkraftindustri og dens handlemønster godt.

Kan se hvordan især vore politikere og institutioner, men også erhvervsfolk smiger sig ind i Kina for at komme med på vognen. Jeg tror at kineserne smiler lidt overbærende af Danskens tro på sig selv som noget specielt.

De har i hvert fald ikke specielt brug for os, og det nytter alligevel ikke at sidde på vor viden. De dage er forbi, hvor kineserne stjal og kopierede. Nu køber de, bredt og på regulær vis, verdens bedste ekspertise til deres produktudvikling. Beskæftigelsesmæssigt betyder dette ikke meget i det europæiske billede.

Man satser herfra på at etablere sig og sælge i Kina. Det er imidlertid svært for udenlandske firmaer. Kineserne modtager gerne investeringer, men planøkonomiens bremse viser sig effektiv når udenlandsk opbygning af virksomhed truer indenlandsk industri.

Skal man modsat have en chance for at sælge herfra til Kina, må man producere bedre kvalitet til mindst samme billige pris. Med vores lønniveau er det kun muligt med robot-produktion a'la Novo Nordisk. Robotter erstatter mennesker, så dette er heller ikke specielt arbejdsskabende.

Men hvad skal de millioner af europæiske mennesker, der ikke har sikret sig en kontorplads i Kina, da leve af de næste mange år, indtil lønglidningen kommer i balance? Det kan jeg ikke svare på, men lige som det er vigtigt at vende blikket udaf, bliver det fremover nok så væsentlig at give øget prioritet til at vende det indad. Vi må begrænse samfundets kommende forfald, stoppe dogmet om at vi alligevel bliver kørt over og i stedet bruge kræfter på at opfinde en overlevelse for os selv og vore børn.

Vedr. økologi tror jeg ikke kineserne er dummere end os. De står i en industriel eksplosion og indser dens problemer. Det viser de seneste topmøder trods alt. Deres løsninger skal imidlertid afstemmes med andre storspillere som USA, Rusland og Indien. Det er i alles interesse, men tager desværre tid. Her nytter dansk pres desværre ikke meget, omend det er vigtigt.

Sidst, men ikke mindst, mener jeg ikke, at Kina i lang tid fremover vil true verdensfreden. Man har lavet slemme ting indenrigs og i Tibet, men verdenshistorisk mener jeg ikke, der er belæg for at betragte kineserne som et krigerisk folkefærd.

 • 0
 • 0

Vi skal forvente en enormt stort marked i Kina de næste år, de vil have råd til at købe Dansk producerede luksusvarer i mange år fremover. Når de ikke bruger så meget på energi, vil de i sagens natur have bedre råd, da de jo tjener flere penge.

Jeg ved godt nogle er modstandere af den slags, men de glemmer at samme situation har eksisteret med Japan. Den gang var vi det eneste vestlige land der eksporterede mere til dem end vi importerede, det til trods for at vi også den gang var en af deres meget store aftagere af biler og sådan noget.

 • 0
 • 0

Det er ellers en udbredt opfattelse her i ing.debatten, og et argument der ofte fremføres både her og blandt enkelte af landets politikere, at vi taber vores arbejdspladser til Kina, p.g.a. vores energistrategi.

Eksempel: http://ing.dk/artikel/126503-venstre-vil-s...

Gennem mine mange år, beskæftiget med outsourcing for danske industrivirksomheder til Kina, har jeg dog aldrig hørt energipriserne nævnt som årsag til ønsket om outsourcing. Det har udelukkende drejet sig om lønomkostninger.

Men til alle dem der konstant turer frem mod vores energistrategi, vil jeg bare spørge; hvor skal alle de Kinesiske arbejdspladser nu flytte hen?

 • 0
 • 0

Kina kopierer dansk energistrategi – med vores hjælp, havde man kunne forvende anet, det gjore Japanerne og Tawanwrene også så det er jo ikke noget nyt i det, sådan gør de hele verden over for at lave tenegene selv og tjene penge på det, så intet nyt under solen

 • 0
 • 0

Jeg synes ikke at se fjernvarmeværker nævnt , som jeg ellers ser som en af de vigtigste måder at opsale og udnytte de enorme forureningsmængder der ligger overalt når man rejser i Kina - man dumper bare affaldet ned i det nærmeste vandløb

Måske kunne man slippe for at forurene vandløbene og samtidig få en el-produktion ud af det

 • 0
 • 0

Stort set al varmeforsyning i Kina (og her taler vi næsten udelukkende om Kina nord for linjen Shanghai-Chengdu, men incl. Tibet, da resten af landet ikke har brug for varmeforsyning!) ER fjernvarmeforsyning. Men altså produceret af en række kilder, hvoraf fortsat kul er 75%.
Danmark er godt med, hvor både Danfoss, Clorius (eller hvad de nu hedder) og senest LOGTOR er meget aktive: LOGTOR bl.a. med milliard-ordrer (i DKK) på levering og udskiftning af fjernvarmenettet i 10 millioner-byen Harbin i den nordøstlige Heilongjiang-provins (tidl. kendt som Manchuriet), hvor vintertemperaturerne oftest ligger mellem -36 til -40!

 • 0
 • 0

OK - Og tak for info - men stadig synes jeg ikke at se at man udnytter affaldet som brændsel, måske p.g.s manglende opsamlingsmuligheder?? men jeg kan bare konstatere at der hvor jeg opholdt mig og kørte fobi , var det almindeligt at smide affaldet ud af vinduet - og når bunken blec stor nok "faldt" blev det skubbet ud i nærmeste "grøn/violette" vandløb - hvor det så drev videre ned til næste sørre afløb og videre ud i "Den Gule???????? Flod" der havde alle regnbuens farver ved sammenstrømningsstedet
Sørgeligt

 • 0
 • 0

Du har ret i, at kineserne ikke (endnu) udnytter affald som brændsel i noget større omfang. Men i alle byerne bliver affaldet skam indsamlet, men går for det meste i affaldsdepoter/lossepladser. DK og Kina (Shanghai bystyre mener jeg det var) havde i slutningen af 1990'erne et spirende samarbejde om netop udnyttelse af varme fra affaldsforbrænding, men så lod den danske regering sig lokke til at være talsmand for en kritik af de kinesiske menneskerettighedsforhold ved FNs menneskerettighedskommission i Schweiz i 1998 eller 1999 (husker det ikke helt), hvorefter danske virksomheder blev lagt på is i nogle år, bl.a. mistede vi en kæmpekontrakt på opførelsen af et forbrændingsanlæg, hvor affaldet skulle omsættes til fjernvarme og vistnok også el. Forholdene blev først nogenlunde normaliseret efter daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussens besøg ved fejringen af 50-året for diplomatiske forbindelser med folkerepublikken i 2000. Men kontrakten på forbrændingsanlægget var i mellemtiden gået til andre (jeg mener det var Spanien).
.....jeg boede og arbejdede i Beijing i 12 år fra 1996 til 2008 i øvrigt.

 • 0
 • 0

man dumper bare affaldet ned i det nærmeste vandløb

Det har du desværre helt ret i!

En af Kina's store udfordringer, midt i den enorme vækst og modernisering, er at det kinesiske folk spænder over et meget stort udviklingsspektrum. Du skal ikke rejse mange km, for at se alt fra ekstremt civilicerede mennesker, til folk der ikke bare dumper affaldet i vandløbene, men sågar bruger gaden som toilet - for åbent tæppe!

På meget kort tid er en meget stor befolkning flyttet hovedkulds fra nogle af verdens mest primitive landsbyer, ind i verdens suverænt mest moderne byer - uden hverken at kunne læse eller skrive.

Det skal dog ikke være nogen hindring for de strengt nødvendige ambitioner om at energieffektivisere landet - og selvfølgelig skal vi da udnytte byde ind med alle vores unikke kompetencer i dette enorme projekt!

 • 0
 • 0

På torsdag den 1. marts kl. 14 holdes et info-møde om mulighederne for tilskud til samarbejde mellem danske og kinesiske institutioner og virksomheder om VE-forskning og udvikling som omtalt i artiklen. Mulighederne omfatter også anvendelse af vedvarende energi i fjernvarmeforsyningen. Mødet afholdes hos Energistyrelsen, Amaliegade 44 i København. Se evt. mere her: http://www.sandholts.dk/blog/?p=27. Materiale om ordningen vil være på www.cnrec.org.cn fra på torsdag.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten