Kina klar til ny bemandet rumopsendelse

Den kinesiske Long March-2F-raket står klar på rampen på Jiuquan-rumcenteret i Gobi-ørkenen som en del af de sidste forberedelser til Kinas næste bemandede opsendelse, Shenzhou-10, som formentlig vil ske en af de nærmeste dage.

En talsmand fra China Manned Space Engineering annoncerede ifølge Space.com, at Kina snart vil opsende Shenzhou 10 med tre astronauter om bord. Shenzhou 10 skal efter opsendelsen tilkobles den kinesiske Tiangong 1-rumstation.

Den 8,5 ton tunge Tiangong 1, der har været i kredsløb om Jorden siden september 2011, blev besøgt første gang i juni 2012 af tre astronauter på Shenzhou 9. Rumstationens bane blev i slutningen af maj ændret, så den er klar til sammenkoblingen.

Forberedelser til ny stor rumstation

China Manned Space Engineering oplyser, at alle afprøvningerne af Shenzhou 10-kapslen og raketten er blevet fuldført. Opsendelsen af Shenzhou 10 vil ifølge kineserne være den sidste af tre planlagte opsendelser, som skulle lære kineserne af mestre de nødvendige teknologier til sammenkoblinger i rummet.

Kina er klar til sin næste bemandede opsendelse, Shenzhou 10. (Foto: Xinhua) Illustration: Xinhua

Dette er alt sammen forberedelser til den større rumstation, som Kina forventer at opsende omkring 2020.

Shenzhou 10 medbringer astronauter og forsyninger til Tiangong 1 og skal foretage endnu en afprøvning af tilkoblingsteknologien på rumstationen. Samtidig skal turen give kineserne yderligere erfaring i at have mennesker i rummet og holde dem i live. Undervejs vil der blive sendt undervisningssessioner til kinesiske skolebørn.

Chefingeniøren for det bemandede kinesiske rumprogram, Zhou Jianping, oplyser, at en af de tre astronauter, eller Taikonuater som kineserne kalder dem, vil være en kvinde. Navnene på besætningen kendes endnu ikke og oplyses normalt kun kort før opsendelsen. De kinesiske medier spekulerer i, at kvinden kan være Wang Yaping, pilot i det kinesiske luftvåben og fra Yantai i Shandong-provinsen.

Læs også: Artikel på SpaceflightNow

Opsendelsen bliver Kinas femte bemandede tur i rummet. Den første kinesiske astronaut, Yang Lewei, fløj to ture om jorden i 2003. Siden har otte kinesiske astronauter, heriblandt én kvinde, Liu Yang, været i rummet.

Kina har ikke oplyst det præcise opsendelsestidspunkt, men det forventes at blive en af de kommende dage, muligvis allerede i morgen.

To dage efter opsendelsen skal Shenzhou 10 tilkobles rumstationen. Ved det tidligere besøg opholdt astronauterne sig 13 dage på rumstationen, men det vides endnu ikke, hvor længe Shenzhou 10 skal forblive tilkoblet - der gættes på 12 dage.

Emner : Raketter