Kina kan ikke længere skjule massiv forurening
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kina kan ikke længere skjule massiv forurening

Illustration: Michael Robinson/Flickr

Smoggen spreder sig i Beijings gader. En grå tåge af giftige partikler, et permanent levevilkår i størstedelen af de kinesiske storbyer og et miljøproblem, som ikke længere kan ignoreres.

Sidste år erklærede Kina krig mod forureningen, der gør det til en sundhedsrisiko at trække vejret mange steder i landet. For nylig skruede præsident Xi Jinping op for retorikken mod miljøsynderne.

»Vi kommer til at straffe med en jernnæve hvilken som helst overtræder, der destruerer økologi eller miljøet, uden undtagelse,« sagde præsidenten i en tale til landets kongres.

Læs også: Hvert ottende dødsfald i verden skyldes forurening i luften

Og de hårde ord er ikke bare spil for galleriet, mener Jørgen Delman, der er professor ved Københavns Universitet og som blandt andet forsker i Kinas klima- og energipolitik.

»Med den her retorik sætter Xi Jinping turbo på krigen mod forurening,« siger Jørgen Delman og fortsætter:

»Enhver kan se, at Kina har et smog-problem. Det tvinger landet til at gå efter dem, der forurener.«

Twitter afslører luftforurening

Tidligere på måneden meddelte regeringen, at fire store kulkraftværker i Beijing bliver lukket til næste år og erstattet af gaskraftværker i et forsøg på at komme byens smog-problemer til livs. Problemer, der ikke længere kan undertrykkes af den kinesiske regering.

Læs også: Beijing lukker byens sidste store kulkraftværk

Teknikken til at måle luft- og vandforurening er blevet så let tilgængelig, at information om forureningens sundhedsmæssige effekt ikke kan holdes fra offentligheden, påpeger Nis Høyrup Christensen, der er adjunkt på CBS og ekspert i Kinas vedvarende energi.

»Der er stor forskel på en grå dag med smog, og en grå dag, hvor der står på din mobil, at det er sundhedsskadeligt at bevæge sig uden for,« understreger han og tilføjer:

»Selvfølgelig kan man holde meget information nede – for eksempel graden af vandforurening. Men den går bare ikke længere, når alle fiskene er døde, og fiskerne ikke har noget arbejde.«

Med hjemmesider og apps har miljøorganisationer gjort det lettere for borgerne at rapportere om forurening eller udledning. Også den amerikanske ambassade har gjort sit til at gøre opmærksom på Beijings sundhedsskadelige luftmiljø. Med to simple partikelsensorer installeret på amerikanske grund og en Twitter-konto med næsten 50.000 følgere, bliver smog-niveauerne konstant broadcastet.

9 ud af 10 byer dumper i luftkvalitet

Twitter-advarslen kommer i form af koncentrationen af partikler med en diameter på mindre end 2,5 mikrometer (PM2.5), der anses som de mest farlige. I skrivende stund meldes om 160 µg/m3 ved sensoren, hvilket på ambassadens tabel lander i kategorien ’Unhealthy’.

Den giftige tåge har dog ikke kun lagt sig over millionbyen Beijing. Mere end 90 pct. af 360 kinesiske byer har ikke kunne leve op til landets standarder for luftkvalitet i årets første tre måneder, viser en rapport fra Greenpeace baseret på data fra den kinesiske regering.

Den stigende mængde af frit tilgængelig information har givet omverdenen mulighed for at følge med i forureningsproblemerne og tvunget regeringen til at skifte strategi, mener professor Jørgen Delman.

»Før har man prøvet at dysse de her sager ned og forsøgt at presse folk til at lade vær med at protestere, samt intimideret på forskellige måder,« fortæller han.

Nu er regeringen nødsaget til at tage ansvar og sætte fart på indsatsen mod den tunge forurening, vurderer professoren.

Myndigheder oprustes

Trods den skrappe retorik fra Xi Jinping kan der gå tid før miljølovgivningen gør livet bedre for de kinesiske borgere. Regeringens tilsyneladende grønne intentioner hæmmes af, at det unge miljøministerium traditionelt har været underlagt lokalregeringerne, som ikke har ønsket at vækstdagsordenen blev bremset af miljøhensyn, fortæller Jørgen Delman.

»Man forsøger at klæde miljømyndighederne bedre på, man giver dem flere beføjelser og mere mandskab. Men vi venter stadig at se, at de kan føre miljøloven ud i livet,« understreger han.

Læs også: Vestens hunger efter nye produkter skyld i kinesisk forurening

Ministeriets tålmodighed med lokalregeringer lader dog til at være slidt tynd. Tidligere på måneden blev en undersøgelse sat i værk, der skal afsløre og straffe lokalregeringer, der fabrikerer falsk data om forureningsniveauet for at pynte på miljøregnskabet. Eksemplet udstiller et bureaukratisk styringsproblem, som er en del af udfordringen med at implementere miljølovgivningen, mener Nis Høyrup Christensen.

»Hvis ikke Beijing får de rigtige tal, så er det simpelthen ikke til at arbejde med,« siger han og understreger, at Kina kæmper med at finde en udvej, der kan forene flere års vækstpolitik med nye krav om en grøn profil.

»Det store problem er, at man i 30 år har haft tårnhøj vækst, og hele systemet er gearet efter det. Nu går man ind i en anden fase, hvor det er en helt anden regulativ kapacitet, der skal bygges op. Og det er svært at balancere.«

På tide at de får øjnene op og begynder at gøre noget ved deres massive forurenings problemer.
Har tidligere ved artikler om feks. klima, påstået at et man tit glemte, eller i hvert fald ikke fokuserede nok på den megen forurening fra produktion, minedrift og udvinding af div resourcer osv i alle de her lande hvor meget af produktionen er flyttet til. Bliver tit lidt glemt da det meste af produktionen er flyttet væk fra nord Europa, så at vi ikke ser, lugter og umiddelbart mærker konsekvensen af det, og pga den megen, ja næsten ensidige fokus på klimas/Co2.

Håber at de får taget hånd om det, og det tager selvfølgelig tid at få styr på det hele. Men skulle ikke undre mig om meget af den mest miljø belastende del af produktionen bare gør klar til at rykke videre til næste land. Næste land med meget dårligere miljø standarter, korrupte myndigheder og endnu mindre kontrol så at de kan svine videre, uden at nogen rigtigt lægger mærke til det.

  • 4
  • 0

De skal nok komme efter det, det tager tid ingen tvivl om det.

Med den tidligere præsident Hu JinTao (胡锦涛) fik korruption og forurening frit spil, og det er det vi mærker effekten af i dag.

Med Xi JinPing (习近平) er der sket en voldsom ændring i dette, han arbejder hårdt på at bekæmpe både korruption og forurening, og har da også succes med det, men desværre ikke i det tempo vi og kineserne godt kunne ønske os.
Han er på samme tid nødt til at udvise forsigtighed, da det hidtil opnåede arbejde ellers ville falde fra hinanden, så det går langsomt men sikkert fremad, især på grund af den voksende middelklasse, der nu er blevet så stor en gruppe at de kan lægge et reelt pres på de lokale ledere, for de ønsker selvfølgelig ikke at se deres børn vokse op i så forurenet miljø.

Da jeg var i Kina i 2007-2008 var forureningen tæt på vores egen forurening, ikke helt men godt der nede ad, det var så med stor sandsynlighed på grund af det kommende OL.

I 2010 var det stadig rimeligt at færdes i både BeiJing og Nanning(kinas grønne by, og med rette kaldet sådan)
Men i 2012 var den helt gal, der kunne jeg rent bogstaveligt ikke se 50 meter frem for mig, jeg kunne ikke se 10 meter for mig uden at se forureningen, jeg kunne virkelig se de kul/disel og udstødningen fra en voldsomt stigende bilisme og andet bevæge sig i luften, der var jeg nødt til at købe en maske, for det var for meget.

I 2014 Var der virkelig gjort meget ved forureningen både i BeiJing og Nanning, men man kunne ikke se det så meget i BeiJing, men det var dog lettet en del i forhold til 2012, i Nanning var det utrolig klart i forhold til 2012, man kunne rent faktisk tage en dyb indånding og mærke frisk luft.

Det skal dog siges at i 2012, var Nanning der er omringet af bjerglandskab, ikke helt tæt på bygrænsen, men mange kilometer uden for bygrænsen, men det har betydet at luften der var ret stillestående og på grund af bjerge (tror jeg) kunne den forurenede luft ikke udskiftes i normal hastighed. Forureningen varede ca et halvt år.

Men der er ingen tvivl om at Xi JinPing (习近平) er på rette vej.

Jeg skal lige sige de oplevelser jeg skriver om her er egne oplevelser og hvordan jeg opfatter det og årsagerne til det.

  • 8
  • 1

Jeg var i Beijing fra sommeren 2012 til sommeren 2014. Det var helt klart værst i januar og februar 2013, men er ikke fordi jeg synes der var så meget forskel på 2012 og 2014 overordnet set, desværre..

  • 2
  • 0