Kina investerer »alarmerende« i kulkraft - stik mod intentioner om CO2-neutralitet

Illustration: leungchopan | bigstock

Mens resten af verdens kulforbrug er faldende, så stiger forbruget i Kina. Landet står for mere end 50 procent af verdens samlede kulforbrug, og kigger man på deres fremtidsplaner, har de ikke planer om at neddrosle forbruget i den nærmeste fremtid.

I forbindelse med at det Helsinki-baserede Center For Research on Energy and Clean Air (CREA) forsøgte at kortlægge nye kulkraft- og stålværker, opdagede de, at Kina investerer mere i nye kul projekter end resten af verden tilsammen. Det skriver Engineering and Technology.

Læs også: Atomkraft kan godt betale sig - men først i slutningen af den grønne omstilling

Til trods for at Kina har erklæret at ville være CO2-neutrale i 2060, så blev det første spadestik til en række nye kulkraftværker med en samlet kapacitet på 33 GW, taget i 2021.

Stoppede med at godkende projekter i 2021

I forbindelse med Kinas erklæring om at ville være CO2-neutrale i 2060, fortalte styret i 2021 også, at man ville stoppe med at bygge flere kulkraftværker. Det løfte holdt dog ikke længe, i følge CREA, da Kina i de seks første uger af 2022 allerede har godkendt planer for fem nye værker, med en samlet kapacitet på 7,3 GW.

Ligeledes viser CREA’s studie, at kineserne fortsat udvider deres kulbaserede stålproduktion. 74 millioner tons ny stålproduktion blev godkendt bare i 2021. Det er mere end resten af verden tilsammen.

Det er ifølge CREA tilsvarende 15 gange den gennemsnitlige kapacitetsudbyggelse i resten af verden i årene 2016-2020.

Læs også: Det grønne Europa udvandt 300 millioner ton kul i 2020

Ifølge CREA vil de stålprojekter, der blev søsat i 2021 betyde, at landet skal give slip på mellem 70 og 110 milliarder dollars, når Kinas reduktionsmål for CO2 træder i kraft.

Barren skal ikke sættes for højt

CREA har opfordret Kina til at gentænke investeringerne i kul og i stedet investere pengene i vedvarende og grønne energikilder.

Læs også: USA slukker for kul og tænder for sol og vind

I den forbindelse sagde Syn Shouliang, der er departementschef for det kinesiske ministerium for Økologi og Miljø, at landet var nødt til at ‘prioritere stabilitet’ og ‘at man ikke skal sætte barren for højt’ med reference til den grønne omstilling.

Ifølge Engineering and Technology planlægger Kina på nuværende tidspunkt at skære ned på kulforbruget fra 2026, men ifølge det kinesiske energinet, så vil Kina tage yderligere 150 GW kulkraftværker i brug inden da.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det eneste vi kan gøre er, at gøre deres varer mindre attraktive.

CO2 afgift som % af indkøbspris på varer importeret til Europas indre marked - og på transporten fra Kina til Danmark. CO2 afgiften skal naturligvisvære afhænging af %delen af landets sorte energi.

Så regulerer det med tiden sig selv....

 • 33
 • 3

Utroligt så mange click-bait overskrifter, Ingeniøren kan generere ud af den samme gamle historie.

Det er overhovedet ikke nyt at Kina, for flere fem-årsplaner siden, har givet byggetilladelse til et antal kulkraftværker, som de ikke kan forbyde at blive bygget, eller trække de oprindeligt lovede subsidier fra.

Hvad de i stedet gør, er at begrænse det samlede kulforbrug, og det betyder bare at disse nye kulkraftværker, enten får en meget ringe kapacitetsfaktor, eller fortrænger en masse ældre, mere forurenende kulkraftværker fra forsyningen.

Men den side af sagen, er der jo ikke så meget click-bait i.

 • 18
 • 9

Hvad de i stedet gør, er at begrænse det samlede kulforbrug, og det betyder bare at disse nye kulkraftværker, enten får en meget ringe kapacitetsfaktor, eller fortrænger en masse ældre, mere forurenende kulkraftværker fra forsyningen.

Korrekt - og tag ikke fejl, der satses haardt paa non-fossil og GIGANTISKE udligningsforbindelser her i Kina. Selv energibesparelser er begyndt at komme paa banen - det er nyt...

Og nybyggerier bliver afkraevet energi-regnskab, saa er der ting der pludseligt er muligt.

Kul/gas kommer de ikke lige af med - kuriosum er at der er gas i lejligheden her i Dongguan til ovn/kogeblus/vandvarmer - jeg forstaar det ikke ( Hoejhusbygger med ca. 2500 lejligheder i dette compound ) - men jeg har 4 aircons paa el... Energimaessigt er jeg sikker paa at mine aircons har langt stoeere forbrug end det jeg ha paa gas, hvorfor har de ikke koert det hele paa el ?

 • 9
 • 6

Hvis man troede på det første gang, hvorfor så ikke tro videre?

 • 3
 • 7
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten