Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Kina indvier hængende maglev-tog uden brug af elektromagneter

PLUS.
Maglevtoget forlader en station for at svæve 800 meter gennem en dal i Jiangxi-distriktet. Hængebane-udgaven er tiltænkt som muligt transportmiddel i blandt andet turistområder. Illustration: Xinhua

Mens Europa stort set har droppet teknologien, fortsætter Kina med at skyde store summer efter magnettog.

Det store land i øst konkurrerer i forvejen med Japan om at sætte hastighedsrekorder på magnettogbaner. Og begejstringen for maglev-tog, som de kaldes, blev endnu en gang bekræftet, da en 800 meter lang testbane i Jiangxi-provinsen i det sydøstlige Kina blev præsenteret i begyndelsen af august.

Efter testperioden forventes det, at banen skal forlænges til 7,5 km, og tophastigheden øges til 120 km/t. Illustration: Xinhua

Ifølge kineserne er det første gang, at maglev-teknologien bliver anvendt i et svævebanedesign a la den over 100 år gamle Wuppertal-bane i Tyskland, hvor vognene hænger under skinnerne. I dette tilfælde 10 meter over jorden.

Wuppertal-svævebanen, der åbnede i 1901, strækker sig over godt 13 km. Den kører på el og har en tophastighed på cirka 60 km/t. Den er drevet af fire 75 kW-motorer. Illustration: Wikimedia Commons/ Stephan Sandrock

Et andet nybrud er, at togene kan holdes svævende uden brug af elektromagneter, hvilket ellers er udbredt. Magnettog fungerer ved, at der dannes elektromagnetiske felter, der tiltrækker eller frastøder hinanden, til at holde toget svævende uden kontakt mellem skinner og vogne. Men på den kinesiske hængebane anvendes som noget nyt permanente magneter med sjældne jordarter, der får toget til at svæve uden brug af elektrisk energi.

Der er ikke udgivet tekniske tegninger af den kinesiske hængebane, men et italiensk forskningsprojekt fra 2018 beskriver, hvordan en maglevbane kan designes som hængebane:

Researchgate: A new concept of modular magnetic levitation train for urban transport. Illustration: Researchgate

Dermed skal der kun bruges elektricitet i en motor til at skabe fremdrift.

Det mener kineserne gør modellen mere energivenlig end det gennemsnitlige maglev-tog, der i forvejen går for at være en energivenlig transportform grundet fraværet af friktion.

»Ved at kombinere en ophængt jernbane (suspended railway) med maglev-teknologi, bruger toget mindre energi og plads og kræver mindre vedligehold,« argumenterer Chen Guodong, direktør i jernbanefirmaet China Railway Liuyuan Group, der står bag den hængende maglevbane sammen med blandt andre Jiangxi University of Science and Technology, til kommunistpartiets avis China Daily.

Ifølge en reklamevideo fra parti-kanalen CCTV er magnetfelterne kraftige nok til at bære to vogne med op til samlet 88 personer. Belastningen bliver ikke oplyst i kilo, men man må gå ud fra, at det er personer med en kinesisk gennemsnitsvægt.

Det hævdes, at Jiangxi-banen har en topfart på 80 km/t. Hvorvidt den har en reel praktisk fremtid, eller projektet bliver omdannet til en klassisk Wuppertal-monorail, når testperioden slutter, finder vi først ud af senere.

Finn Jensen, der underviser og forsker i elektrisk energiteknik på Aarhus Universitet, fortæller, at brug af permanente magneter er en velkendt metode i motorer i blandt andet elbiler og vindmøller. Men han er endnu ikke stødt på det i magnettog.

»Det lyder særdeles dyrt. Det store problem er, at sjældne jordarter og udvinding af dem er meget kostbare, og det vil koste rigtig mange penge at anvende dem i magnetbaner, der kan bære passagerer og tog.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Det store land i øst konkurrerer i forvejen med Japan om at sætte hastighedsrekorder på magnettogbaner. "

Undskykd mig, men endnu er der så vidt jeg ved ikke et eneste kinesisk-designet maglev-højhastighedstog, der har kørt hurtigere end ~5 km/t til en pressekonference. Det omtalte monorail, som med kapacitet til kun 80 padsagerer vist snarere er en turistattraktion end et nyttigt trandportmiddel, er altså det hurtigste maglev de endnu har bygget.

Dermed ikke sagt at de ikke kommer efter det, men lige nu ville det vist være mere korrekt at skrive at de "ønsker" at konkurrere med Japan om hastighedsrekorder. Her får artiklen det jo til at lyder som om at de allerede er konkurrencedygtige, selvom deres længste testbane måles i meter snarere end kilometer.

  • 21
  • 0

Netop. Beklager de mange stavefejl i min kommentar, skulle vist have ventet til efter morgenkaffen.

Jeg ser gang på gang Kina blive hevet frem som det store foregangsland når det kommer til højhastighedstog, men udover at de har bygget en masse spor meget hurtigt, er det altså mestendels lånte fjer de pryder sig med.

Ikke at det tempo de har formået at udbygge deres banenet med ikke er imponerende, men det er lidt en anden kategori.

Det er jo også velkendt, at deres traditionelle højhastighedstog er baseret på "lånt" teknologi fra udlandet. Noget licenseret, noget ikke så licenseret. For mig at se er det langt fra sikkert, at de har det know-how der skal til for at udvikle et nyt maglev tog fra bunden. Det skulle være et fundamentalt anderledes design end det tyske Transrapid-tog i Shanghai, som de efterhånden må være eksperter i.

  • 10
  • 0

80 km/h.... hvorfor ikke bare bruge stålhjul? Friktionen stål/stål er forsvindende.

Ikke nok med det - med permanente magneter hænger man på en ret specifik vægt sporet kan bære. Projektet er i mine øjne tekno-porno uden praktisk betydning.

  • 1
  • 0

Nuvel, men det tog kørte på en teststrækning i Tyskland i "en menneskealder", indtil kineserne satte den i drift i Shanghai - det er vel også noget værd for en ingeniør at man kan få noget i drift?

Det var vel ikke fordi tyskerne havde problemer med at få Transrapid i drift, mere at økonomien ikke hang sammen, så vidt jeg forstår.

Om den gør det i Kina ved jeg ikke, men det er næppe et godt tegn, at toget kun på få afgange rent faktisk kommer op i nærheden af sin topfart. (http://www.shanghai-airport-transfer.com/t...)

  • 3
  • 0

Helt uden elektromagneter er det nu nok ikke. Eller også er det ikke helt svævende. Der er noget der hedder Earnshaws lov. Det er så vidt jeg ved ikke lykkedes nogen at omgå denne lov, der siger at man ikke kan stabilisere alle frie bevægelses retninger udelukkende med permanente magneter. Hvis det lykkes for nogen, så ligger der nok en nobel pris og venter.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten