Kina indleder klapjagt på ozonsyndere

Selv om Kina har forpligtet sig til at udfase anvendelsen af ozonnedbrydende gasser, bryder flere af landets byggevareproducenter åbenlyst og skamløst de kinesiske regler.

Ifølge en rapport fra den britiske organisation Environmental Investigation Agency (EIA) kan man på den kinesiske handelsportal Alibaba finde flere sælgere, der faldbyder den ozonnedbrydende CFC-11-gas, og 18 ud af de 21 producenter og sælgere, som EIA har været i kontakt med, fortæller frit, at de bruger CFC-11 frem for alternative gasser, der er sikre for ozonlaget. CFC-11 er nemlig både billigere og lettere at bruge end alternativerne. Og myndighederne er de tilsyneladende ikke bange for.

Læs også: Ozonlag svækkes over Jordens mest befolkede områder

»Vi har forbindelser i den lokale miljøkontrol. Når kommunens miljøafdeling skal ud på kontrol, ringer de lokale embedsmænd til mig og siger, at jeg skal lukke fabrikken. Så samles vores ansatte og gemmer sig. Kontrollen virker slet ikke,« forklarer en repræsentant fra en fabrik i Hebei-provinsen således til en af EIA's kilder.

»Alle bruger det«

I rapporten vurderer flere kilder, at omkring 70-90 procent af den kinesiske produktion af plader af polyuretanskum og opskummende isolering sker ved hjælp af CFC-11. Samlet medfører ulovlighederne ifølge rapporten en udledning på 10.307 til 12.165 ton.

Læs også: Overraskelse: Uventet og vedvarende stigning i udledning af CFC-gasser

Det kan forklare de resultater, en forskningsgruppe fremlagde i Nature i maj.

Forklarer mystisk stigning

I artiklen dokumenterede forskerne, at udledningen af CFC-11 overraskende er stigende, selvom det er 30 år siden, størstedelen af verdens lande vedtog at udfase brugen af gasarten. Forskerne lokaliserede kilden til det østlige Asien. Herfra kom der ifølge forskerne mellem 8.000 og 18.000 ton CFC-11-gasser hvert år.

Læs også: Ozonhullet er langsomt, men sikkert ved at lukke sig

»Hvis Kina ikke stopper denne ulovlige produktion, vil det true vores langsomt helende ozonlag. CFC-11 er også en potent drivhusgas, så det truer også vores klima. Det, vi har afsløret, er et systematisk problem – ikke isolerede tilfælde. Det kræver en landsomfattende efterretningsindsats, efterforskning og højere straffe gennem hele sektoren som passer til forbrydelsens alvor,« sagde Alexander von Bismarck, der er administrerende direktør for EIA i USA i en pressemeddelelse, da EIA offentliggjorde sin rapport.

Kina tvivler på landets ansvar

I midten af juli mødtes de lande, der har tilsluttet sig aftalerne om at beskytte ozonlaget. På mødet var de kinesiske repræsentanter ifølge EIA ikke overbeviste om, at den ulovlige produktion og brug i Kina havde et omfang, som kunne forklare den uventede stigning i udledningerne.

De kinesiske repræsentanter forsikrede imidlertid, at de ville intensivere indsatsen mod lovbryderne.

Indleder klapjagt

I fredags kom der så en pressemeddelelse fra det kinesiske miljøministerium:

»Ozonnedbrydende stoffer har altid været et af hovedmålene for ministeriets lovhåndhævelse i takt med, at Kina udfaser ozonnedbrydende stoffer. Den nuværende kampagne vil både i omfang og udbredelse overgå mange tidligere kampagner mod ozonnedbrydende stoffer,« lyder det i meddelelsen på den kinesiske regerings engelsksprogede hjemmeside.

Læs også: Lukningen af ozonhullet trues af ureguleret kemikalie

Samtidig understregede ministeriet, at det vil blive svært at finde afgørende beviser mod de fabrikker, der ulovligt producerer eller bruger CFC-11. Men hvis der bliver fundet lovbrydere, vil de ifølge pressemeddelelsen modtage »en streng straf«.

Pressemeddelelsen betvivler imidlertid også, om der overhovedet er ulovlig produktion af CFC-11 i Kina. Ifølge EIA's dokumentation har de kinesiske myndigheder dog tidligere fundet stor ulovlig produktion. Således opdagede myndighederne i provinsen Shangdon for nogle år siden en fabrik, der alene producerede omkring 1.100 ton CFC-11 per år.

Ny status i marts 2019

Landene bag aftalen om udfasning af ozonnedbrydende stoffer har ifølge en pressemeddelelse bedt om, at der udarbejdes to rapporter om sagens omfang og alle potentielle kilder til de øgede udledninger. Desuden skal alle de lande, der har tilsluttet sig protokollen, aflevere alle relevante oplysninger senest 1. marts 2019.