Kina idømmer tre års fængsel for Crispr-babyer: »Krydsede bundlinjen for videnskabelig etik«

Tre års fængsel og en bøde på knap tre millioner kroner. Sådan lyder dommen over den kinesiske genforsker He Jiankui, også kendt som Kinas Frankenstein.

Den 35-årige He Jiankui offentliggjorde i november 2018, at han havde genredigeret tvillingefostre, så de blev immune over for den hiv-sygdom, som faderen havde. Immuniteten blev opnået ved at lave et såkaldt knockout af genet CCR5 med gensaksen Crispr-cas9. En tredje genredigeret baby er siden blevet født.

Nyheden blev først opdaget af MIT's Technology Review, der bemærkede, at He Jiankui havde lagt en beskrivelse af sit forsøg op i en database over kliniske forsøg i Kina.

Siden spredte historien sig og blev blandt andet bragt af det statslige kinesiske nyhedsbureau som en stor national succes. Den historie er dog for længst fjernet.

He Jiankiu har været sporløst forsvundet i et år – siden han offentliggjorde, at han havde genredigeret tvillingefostre for at gøre dem immune mod hiv. Illustration: The He Lab

Her et år efter er kritikken væltet ned over He Jiankui. Og forskeren modtog mandag sin dom i en retssag, der var lukket for offentligheden. Dommen lød blandt andet på, at He Jiankui havde forfalsket dokumenter, der skulle vise, at hans forsøg var godkendt, så han kunne rekruttere par til sit forsøg.

Amerikanere under mistanke

I dommen – som He Jiankui har erkendt sig skyldig i – står der, at forskeren »i jagten på berømmelse og profit, bevidst overtrådte relevante nationale reguleringer af videnskabelig og medicinsk videnskab og krydsede bundlinjen for videnskabelig og medicinsk etik«.

Læs også: Russer vil også skabe CRISPR-babyer: »Eugenik er uundgåeligt«

To andre forskere modtog også sin dom for at have »konspireret« sammen med He Jiankui, skriver New York Times. Forskeren Zhang Renli fik to års fængsel, og Qin Jinzhou fik en betinget dom på halvandet år.

Desuden bliver en amerikansk forsker undersøgt i sagen. Stanford University efterforsker, om genforsker og opfinder Stephen Quake har samarbejdet med He Jiankiu, som er hans tidligere elev. Ifølge Stephen Quake var han dog aldrig aktivt involveret i He Jiankius forsøg.

En anden amerikansk forsker, Michael Deem fra Rice University, er også under mistanke for at have været involveret i He Jiankuis forskning.

Kinesisk forsker forsvandt sporløst

He Jiankiu har været fuldkommen forsvundet, siden han for et år siden stod for en mere formel præsentation af sit forsøg på en konference i Hong Kong. Det formodes, at han blev taget til fange af de kinesiske myndigheder, der siden har holdt ham til fange i en lejlighed i byen Shenzen.

Læs også: Forsker bag CRISPR-babyer bedrog testpersoner og myndigheder

Hvad der er sket med ham, ved ikke engang hans familie, som MIT har talt med. Hans far kunne blot berette, at han aldrig dukkede op til det kinesiske nytår i februar sidste år.

Tidsskrifter nægter at offentliggøre

Et af de helt store spørgsmål i videnskabelige kredse er, hvordan He Jiankiu helt præcist har foretaget genredigeringen, og flere forskere stiller det åbne spørgsmål: Har han overhovedet foretaget genredigeringen?

Læs også: Gensaks i en gråzone – hvad dælen stiller vi op med Crispr?

Problemet er nemlig, at He Jiankius forskningsartikler endnu ikke er blevet gjort offentligt tilgængelige. Der har kun været offentliggjort enkelt uddrag. He Jiankiu har ellers forsøgt at få sine artikler offentliggjort flere steder, blandt andre i Nature og JAMA, der begge har afvist at trykke dem.

Også redaktøren for videnskabs-serveren bioRxiv, Richard Sever, har afvist He Jiankius artikel og skrevet på Twitter:

»Man er nødt til at trække en streg et sted. Vil man virkelig have det her? Kære dr. Mengele, tak for din ansøgning. Din artikel vil være online om lidt.«

Henvisningen er til doktor Mengele, der under Anden Verdenskrig udførte umenneskelige eksperimenter på først og fremmest tvillinger i koncentrationslejren Auschwitz.

Gjorde han det?

I det hele taget vokser bunken af etiske og ubesvarede spørgsmål i kølvandet på sagen, og et af dem er, om de tre børn nogensinde vil opleve følgevirkninger af deres genredigering. For at svare på det spørgsmål er forskerne nødt til at få indblik i He Jiankius forskning, og det er, hvad genforskeren Dana Caroll fra University of Utah håber på, fortalte hun, da hun blev interviewet af MIT før nyheden om, at He Jiankiu er idømt fængselsstraf i sit hjemland:

Læs også: Kinesisk genforsker om CRISPR-babyer: »Vi må nu sørge for, at det aldrig sker igen«

»Det første stykke data, vi har brug for, er en sikkerhed fra myndighederne i Kina om, at de her piger, som han siger, at han genredigerede, rent faktisk eksisterer. Så vidt jeg ved, har ingen taget en blodprøve fra dem og verificeret, at der er foretaget en CCR5-redigering,« siger Dana Caroll:

»Det ville være meget enkelt at gøre. Faktisk helt ligetil. Det jeg vil vide er: Gjorde han det?«

Emner : CRISPR
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den slags forsøg kan foretages uden nogen som helst risiko. De rigtig mange forsøg der resulterer i fuldbyrdede graviditeter har da ligesom bevist noget herom, ikke mindst her i Danmark. Eller med helt andre ord er infertilitet da et ukendt begreb hos kinesiske MÆND. CRISPR det længe leve!

  • 0
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten