Kina har indført overvågning af 'følelser' for at forhindre forbrydelser

Illustration: Trismegist8 / Bigstock

Computeralgoritmer i Kina er nu blevet sat til at bestemme folks mentale tilstand. Det nye skridt i Kinas konstante udbygning af deres overvågningssamfund kom til offentlighedens kendskab under landets største messe for overvågningsteknologier, China Public Security Expo.

Her fortalte en af kommuniststyrets ansatte, Li Xiaoyu, fra det offentlige sikkerhedsbureau til Financial Times (FT), hvordan den nye teknologi blandt andet blev rullet ud i lufthavne, undergrundsstationer og toldstationer.

Han fremhævede brugen af teknologien i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina, hvor landet i øjeblikket holder over en million – hovedsageligt muslimer – til fange i interneringslejre og forsøger at omvende dem til gode samfundsborgere i kommunistpartiets øjne:

»Videooptagelser og teknologi til at genkende følelser gør det muligt for os hurtigt at identificere mistænkelige kriminelle ved at analysere deres mentale tilstand. På den måde kan vi forhindre illegale handlinger, herunder terrorisme og smugleri,« siger Li Xiaoyu til FT.

»Vi er allerede begyndt at bruge det,« siger han og tilføjer, at det kan bruges til at identificere tegn på aggressivitet eller nervøsitet samt stress-niveauer og afgøre sandsynligheden for, at en person angriber en anden.

En repræsentant fra firmaet Megvii, der udvikler teknologier til ansigtsgenkendelse bekræfter, at det kinesiske styre bruger teknologier til at vurdere folks følelser, især i regeringen og i det offentlige sikkerhedsbureau.

Markedet for overvågning eksploderer

De kinesiske myndigheder bruger i forvejen en lang række systemer til overvågning af landets borgere gennem sine mere end 200 mio overvågningskameraer, der spiller sammen med landets pointsystem for god opførsel. Systemerne omfatter ansigts- og øjengenkendelse samt teknologier til at analysere folks og gruppers opførsel.

Teknologierne hænger også sammen med styrets ønske om at forhindre en forbrydelse, før den sker, såkaldt pre-crime.

Flere eksperter sår dog tvivl om modenheden af teknologierne, som også Amazon, Microsoft og Google er i færd med at udvikle, men ikke desto mindre er interessen for nye overvågningsteknologier hastigt voksende i Kina.

Det var blandt andet tydeligt på China Public Security Expo-messen, hvor 1.500 firmaer var repræsenteret, herunder Huawei, der også vil have sin del af markedet for offentlige sikkerhedsteknologier, som teknologier som overvågning ofte benævnes.

Chefen for Huaweis Intelligent Video og Data Analytics-afdeling vurderer, at markedet i dag er på omkring 800 mia. Rmb (svarende til 768 mia. kroner), men ventes at vokse til ca. 1.000 mia. Rmb (svarende til 960 mia. kroner) inden for kort tid, når 5G-teknologierne for alvor bliver rullet ud.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Denne teknologiske udvikling bør føre til forbud mod enhver form for kamera eller stemmebaseret overvågning på noget sted overhovedet i vores frie del af verden. Hvis ikke vi griber radikalt ind nu og lovgiver imod selve forudsætningen for, at myndighederne og eventualt andre vil kunne tage en sådan total subjetiverende kontrol i brug i terror- og kriminalitetsfrygtens hellige navn, ender vi med sikkerhed med et samfund, hvor ingen tør tænke selvstændigt, ytre sig eller handle som frie individer.

Næste trin, efter indførelsen af denne form for overvågning, kunne endvidere blive en automaticeret indgriben og magtanvendelse.

Derfor skal vi fjerne forudsætningen allerede nu, ved at forbyde enhver form for kamera eller lignende overvågning. Ellers ender vi med at skulle subjektivere os selv altid overalt og konstant frygte at vi alligevel bliver mistolket af maskinen.

 • 27
 • 4

Der er virkelig fart over feltet. Dystopierne vælter ind over os som "new normal". På et eller andet tidspunkt kan nogen se en samfundsnyttig brug ef den slags også her i landet. Trives børnene godt nok i skolen eller børnehaven? Er der nogen, der hænger vel meget ud? Hænger folk ud i berygtede kvarterer? Har man poser under øjnene? Skærer man tænder?

 • 6
 • 2

det er vist rigtigt mange, der har taget overvågningsteknologien til sig. Jeg havde 'fornøjelsen' af at se mig selv gå fra P-pladsen på en tidligere underbos mega- fladskærm en almindelig hverdag i en fysisk set meget tryg boligejendom. Ligesom vi jo også er blevet underholdt af beretninger om politiets anvendelse af privates ulovlige (og nytteløse) naboaflytninger i en mordsag. Jeg ser på overvågningsteknologien ligesom på uregulerede håndvåben: ikke kun myndigheder og virksomheder, men også rigtigt mange borgere i DK synes ´bevæbnede´ til tænderne med kameraer og lydteknologi. Der er eller burde være stinkende kriminelt og skaber et forrykt og afstumpet samfund.

 • 11
 • 2

Selv den mest frihedselskende, vil, hvis han kommer til magten, insistere på - og med alle midler sikre - at alle er lige så frihedselskende som ham - og præcis på hans måde. Også hvis disse midler, som jo er til frihedens bedste, måtte være frihedsberøvende...

 • 10
 • 2

Jeg er helt med på alle bekymringerne om privatliv i denne sammenhæng.

Men hvad nu hvis Kina viser, på solid videnskabelig statistisk vis, at det faktisk virker og afværger X mord or Y voldelige overfald om året ?

 • 9
 • 7

Jamen, så vil det blive pakket pænt ind og indført her

..i rødt-hvidt cellofan med dannebrogsflag. Til gengæld vil de måbende borgere gang på gang se andre nødvendige politiske tiltag, fx inden for miljø, klima, skat mmm, fordampe inden vedtagelsen. Fordi tiltagene ville være trælse for nogle, og overvågnings-teknologien kombineret med øvrig it nok gør det pærenemt at hitte særdeles pinlige oplysninger om centrale nøglepersoner eller blot true dem på sublimal vis. Ingen er jo fuldkomne.

 • 2
 • 1

hvad nu hvis Kina viser, på solid videnskabelig statistisk vis

Den slags cherry picked statistics er netop baggrunden for at KInas magthavere er hoppet på troen om at overvågning løser alt - og vil forhindre uautoriseret vold og mord. Der er da heller ikke tvivl om, at pligtskyldige bodycams på os alle vil få færre til at smide ispapir på gaden, men er det liiige prisen værd?

Som bekendt har Danmark de sidste mange år haft historisk få voldsforbrydelser og minimal trussel om terror mm, og alligevel har regering efter regering markedsført sig på hvor vigtigt det var at opruste med øget overvågning og mere politi - samt mere militær også direkte på patrulje i gaderne og ved grænsen.

 • 7
 • 1

Selvfølgelig "virker" det. Ikke nær så meget som de kinesiske myndigheder vil påstå, men uhæmmet overvågning kan naturligvis forhindre visse forbrydelser. Men vi behøver næppe nogen statistik, for hvorfor skulle det ikke stille og roligt komme til Danmark så snart teknikken er på hylden? Vi siger "hjernevask" når vi hører kinesernes retorik, men hvad skal vi så kalde det der er sket i vores befolkning når vi stort set alle sælger vores privatliv hver gang vi installerer en app, forholder os fuldstændigt passivt til den generelle overvågner der allerede findes, og stemmer endnu mere på den statsminister der vil hjælpe af med vores utryghed ved den "stigende" vold og terror ved at mangedoble overvågningen.

 • 11
 • 0

Vås. Anmeldte voldsforbrydelser er fx. de sidste fem år steget

Antallet af voldsskader registreret på danske skadestuer er stagneret siden 2015. Dette kommer efter en længere periode, hvor der har været en faldende tendens i antallet af voldsskader. Denne udvikling afviger fra antallet af politianmeldt vold, som siden 2015 er steget. En forklaring på stigningen i politianmeldte voldssager skal dog ses i lyset af en praksisændring i anmeldelsen af voldsskader for at kunne opnå erstatning. https://dkr.dk/media/13174/vold-i-danmark-...

 • 5
 • 0

Men det er antallet af domsfældelser (skyldige) for vold og voldtægt ikke

Vås. Din graf viser et minimalt udsving, men ellers blafrer den omkring samme niveau for de sidste 10-15 år. Som nævnt er der mange andre faktorer at kikke på, fx at når forsikringsændringer kræver lidt flere anmeldelser, så fører disse jo nok osse til lidt flere domfældelser.

Men hvis du roder længe nok i statistikkerne, kan du sikkert finde et mere skræmmende tal, selvom de stabilt mange tusind sager allerede er for rigeligt. Generelt kender de fleste voldsmænd og ofre hinanden, og megen vold blir i familien. Overvågning og politi skal derfor ind bag gardinerne, hvis det skulle nytte.

Prøv i stedet at søge efter knivangreb eller såån. Eller skriv om mulige mørketal - det fylder alt sammen :).

 • 3
 • 0

Bare vent. FN's agenda 2030 om sustainable development handler om kontrol med resourser og forbrug. Vi har nu fået Smart Meters. Næste er smart cities med massiv dataindsamling via IoT og 5G. Hvad bliver det næste?

Ida Auken har skrevet en artikel om det for et par år siden - "Welcome to 2030. I own nothing, have no privacy, and life has never been better" https://www.weforum.org/agenda/2016/11/sho...

Ellers tak.

 • 1
 • 0

Som nævnt er der mange andre faktorer at kikke på, fx at når forsikringsændringer kræver lidt flere anmeldelser, så fører disse jo nok osse til lidt flere domfældelser.

Som f.eks. når arbejdsskader skal anerkendes: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-11-25-...

Og hvordan skulle dette i øvrigt have været undgået med (endnu) mere overvågning?

Gang på gang fremfører de overvågningsliderlig pseudoargumenter for at få love til at kontrollere civilbefolkningen mere og mere.

 • 3
 • 0

Men hvad nu hvis Kina viser, på solid videnskabelig statistisk vis, at det faktisk virker og afværger X mord or Y voldelige overfald om året ?

Hvilke mord og overfald tænker du på? Dem som staten Kina begår eller dem som staten Kina opdigter?

Deres argument for deres hjernevasknings/tortur lejre overfor det musliske mindretal er jo, at de ikke har haft terror i 3 år, på den konto!

Tror du også på det? Og er du tilhænger af disse tortur-lejre nu hvor de "virker"?

 • 1
 • 2

I min optik skal samfund være selvkorrigerende for følge med de konstante forandringer tiden bringer. Er et samfund selvkorrigerende vil det fremstå mere robust mod forandringer og bedre tilpasse sig dem.

Min bekymring mod overvågning som dette, er at folk ikke længere tør være kritiske for den retning et samfund bevæger sig, og dermed fortsætter samfundet ud af en tangent der til sidst er så meget ud af trit med den virkelighed befolkningen oplever, at der opstår borgerkrig.

Vi er nød til at sikre os et samfund, hvor der er plads til forskelligheder og plads til at kritisere den samfundsorden der udøves, så der løbende bliver korrigeret, inden store uroligheder bryder ud.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten