Kina giver resten af verden 5G-baghjul
Vi storbruger data på mobiltelefonen. Derfor har de fleste nok også oplevet udfald på video-forbindelsen eller et roterende ikon på streamingtjenesten, når de i de seneste måneder har brugt mobiltelefonen.
Men du skal kigge langt efter nye hurtige 5G-forbindelser i Danmark og resten af Europa resten af året. Faktisk skal du for tiden vende blikket mod Kina, hvis du vil have et indblik i, hvordan næste generations mobilnetværk ser ud. For mens flere europæiske lande har udskudt de nødvendige frekvensauktioner til 5G, så buldrer Kina derudad. Ifølge tal fra de kinesiske myndigheder er antallet af 5G-abonnenter vokset fra under 10 millioner ved udgangen af 2019 til over 50 millioner ved udgangen af marts.
Hvis den udvikling fortsætter, vurderer mediet Nikkei Asian Review, at omkring 70 procent af det samlede antal 5G-brugere vil befinde sig i Kina ved udgangen af 2020.
At Kina ret pludseligt har taget syvmileskridt inden for 5G, skyldes formentlig, at Huawei og andre kinesiske netværksleverandører i det seneste år er blevet afskåret fra store vestlige markeder som USA og Europa af sikkerhedspolitiske årsager. I USA har man helt blokeret for Huawei, mens Europa har valgt mildere restriktioner. Men samlet set har Huawei tabt enorme markedsandele det seneste år.
Læs også: EU strammer 5G-sikkerhed: Men Huawei udelukkes ikke
Det har fået Huawei til at sadle om og i stedet satse benhårdt på hjemmemarkedet i Kina, og den strategi er indtil videre blevet taget godt imod af både forbrugere og de tre statsejede teleselskaber i Kina.
Lige nu bliver der langet mange nye 5G-telefoner over disken i Kina, ligesom en halv million mobilmaster får nyt kinesisk radioudstyr installeret i løbet af den kommende tid. Kun 10 procent af de kinesiske 5G-kontrakter er indtil videre vundet af svenske Ericsson, mens Nokia helt har opgivet det kinesiske marked. Langt de fleste 5G-kontrakter er gået til kinesiske netværksleverandører med Huawei som den altdominerende vinder.
Udvalget af 5G-udstyr er for tiden også markant større i Kina end i USA og Europa. I Kina sælges der lige en stribe forskellige 5G-kompatible smartphones, blandt andet ZTE Axon 10 Pro 5G, Huawei Mate 20X 5G, Honor V30, Vivo NEX 3 5G, Samsung Note 10 Plus 5G, Xiaomi 9 Pro 5G og OPPO Reno3 Pro. Apple forventes først at lancere en 5G-telefon til efteråret.
Den kinesiske teleproducent Huawei er i en årrække blevet mistænkt for på vegne af den kinesiske stat at kunne udgøre en spionagetrussel gennem telenetværkene i vestlige lande. Huawei har konsekvent benægtet, og der har ikke været fremlagt konkrete beviser på, at udstyr fra den kinesiske virksomhed har spioneret. 2010: For at imødegå bekymringer om spionage opretter Storbritannien Huawei Cyber Security Evaluation Centre. Formålet er at imødegå potentielle trusler fra det udstyr, der bliver anvendt i det britiske telenet. 2012 It-mediet CNET fortæller om en rapport fra amerikanske House Intelligence Committee, der beskylder Huawei og et andet kinesisk selskab, ZTE, for at true den nationale sikkerhed. 2013 Danske TDC meddeler, at Huawei skal levere udstyr til og drive TDC’s landsdækkende mobilnetværk. 2014 Det amerikanske medie CNBC fortæller, at Huawei bliver udelukket fra at byde på udbud fra USA’s regering ifølge en historie hos CNBC. 2015 DR-udsendelsen ‘Hvem holder øje med Huawei?’ problematiserer samarbejdet mellem TDC og Huawei. I den forbindelse udsender myndigheden på området, Center for Cybersikkerhed, en pressemeddelelse, hvor det blandt andet bliver slået fast, at aftaler mellem TDC og Huawei har »bidraget væsentligt til at højne informationssikkerheden og ført til, at der i dag er et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau hos TDC«. 2018 Flere udtrykker bekymring for at lade Huawei deltage i opbygningen af kommende 5G-netværk. Chefen for den britiske efterretningstjeneste MI6, Alex Younger, siger ifølge BBC, at Storbritannien må beslutte sig for, »i hvilket omfang man er tryg ved kinesisk ejerskab af disse teknologier og disse platforme i et miljø, hvor nogle af vores allierede har taget et særdeles definitivt standpunkt«. 2019 TDC fravælger Huawei til fordel for svenske Ericsson. 2019 USA forbyder amerikanske teleselskaber at anvende netværksudstyr fra Huawei. 2020 EU udsender retningslinjer, hvor de anbefaler medlemslande ikke at benytte sig af kineske netværksleverandører til core-netværket i mobilnetværk, mens det er ok med radioudstyr i masterne. Kilder: Version2, BBC, CNBC m.fl.Balladen om Huawei
Europa er forsinket
Mens udrulningen buldrer derudad i Kina, har corona-krisen forsinket og udskudt flere frekvensauktioner i Europa. I Frankrig er frekvensauktionerne til 5G udsat på ubestemt tid, mens også Spanien, Portugal, Tjekkiet og Østrig har udskudt lignende auktioner.
I Danmark og de fleste andre europæiske lande er 5G udpeget til at blive rullet på 700 MHz, 3,5 GHz og på sigt 26 GHz. I Danmark har teleselskaberne indtil videre kun fået tildelt frekvenser i 700 MHz-båndet til 5G. De frekvenser skulle de have taget i brug 1. april, men det er nu udskudt med indtil videre to måneder. Det skyldes at 700 MHz-båndet i dag bruges til tv-signaler.
En analyse fra Kulturministeriet har vist, at op mod 150.000 danskere stod til at få sort skærm, og det vil ministeriet gerne undgå. Derfor har teleselskaberne accepteret, at de først får adgang til 700 MHz til 5G fra juni.
Energistyrelsen har endnu ikke meldt ud, hvornår man forventer at afholde frekvensauktion over 3,5 GHz-båndet. Indtil videre har udmeldingen været i løbet af efteråret, så teleselskaberne kan få adgang til frekvenserne ved årsskiftet.
TDC, som er det danske teleselskab, der er længst med udrulningen af 5G, har tidligere fortalt Ingeniøren at corona-krisen indtil videre ikke får betydning for den tekniske implementering af nyt radioudstyr i mobilmaster. Netop nu udskiftes alle mobilmaster med nyt Ericsson-udstyr, mens det hidtidige Huawei-udstyr pilles ned.
I USA ser det også ud til at 5G-udrulningen er sat en anelse ned i tempo, men ikke i samme grad som Europa.
Ericsson og Nokia har indtil videre vundet de fleste europæiske kontrakter på 5G, og de to netværksgiganter fortalte i april, at de begge forventer forsinkelser over en bred kam i Europa, primært på grund af forsinkede auktioner, men også fordi de fysiske restriktioner på grund af corona-epidemien gør det svært at levere alt udstyr på de rigtige tidspunkter.
»Europa kan falde bagud når vi taler om kritisk digital infrastruktur til fremtiden. Vi synes, at regeringer skal tilskynde 5G-investeringer som en måde at genstarte økonomien,« sagde Börje Ekholm, adm. direktør i Ericsson for nylig.
Læs også: Nokia sadler om: Valg af chip koster dyrt i 5G-kapløb
Folketinget siger nej til 5G-millioner
Den opfordring har Dansk Folkeparti grebet i Danmark, og de fremlagde for nylig et forslag om at afsætte 300 millioner kroner til en 5G-pulje, som virksomheder kan søge til at iværksætte 5G-projekter. Det forslag blev behandlet i fredags.
»At oprette en 5G-pulje kræver en stor sum af midler. Der foreslås 300 mio. kr., som skal komme fra provenuet fra frekvensauktionerne. Ud over at regeringen ikke mener, at en sådan pulje er nødvendig, fordi der allerede findes en række gode støttemuligheder til bl.a. 5G, er det vigtigt at bemærke, at finansieringsmodellen strider imod budgetloven fra 2012, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Man kan således ikke anvende indtægter fra frekvensauktionen til en ny udgift i form af en 5G-pulje,« sagde Dan Jørgensen i fredags i Folketinget .
Efter en kort ordførerrunde måtte Dansk Folkeparti erkende, at der ikke er politisk flertal for en 5G-pulje, selvom flere partier understregede, at de gerne vil se på mulighederne for politisk at prioritere udrulningen af 5G.
Læs også: Danmark risikerer at tabe kapløb om 5G-netværk
Erhvervslivet slår sig sammen med Aalborg Universitet
Få dage efter den kontante afvisning fra Folketinget har Industriens Fond bevilget tre mio. kr. til et nyt 5G-projekt, hvor virksomheder kan afprøve det kommende højhastighedsnet. Projektet føres ud i livet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Dansk Industri og Togsverd Consult.
»Vi glæder os til at hjælpe virksomhederne med at teste deres 5G-løsninger i vores trådløse ‘sandkasse’ i 5G Smart Production Lab,« siger Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet, som driver projektet sammen med universitetets Smart Production Lab.
Midlerne skal især give virksomheder nye test- og udviklingsmuligheder med 5G-teknologi.
»Mange virksomheder har efterspurgt et sted, hvor de kan afprøve, hvordan 5G kan skabe værdi for dem. Det gælder både de, der udvikler mobile robotter, droner og automationsløsninger, og brugervirksomheder inden for industri, landbrug, medier og sundhedsteknologi. Et sådant sted har vi skabt nu. Vi glæder os til at komme rundt i landet og fortælle om potentialerne ved 5G og andre trådløse teknologier,« siger Tom Togsverd, direktør i Togsverd Consult.
Læs også: Bosch bygger fleksible fabrikker med 5G
