Kina fordobler sit elektronikaffald på fem år

Et langt større forbrug af elektronik i en række asiatiske lande giver sig nu udslag i en markant stigning i mængden af el- og elektronikaffald. Det viser en undersøgelse fra United Nations University.

Rapporten konkluderer blandt andet, at mængden af elektronikskrot i 12 øst- og sydøstasiatiske lande er steget med 63 pct. mellem 2010 og 2015. I Kina er mængden fordoblet.

Elektronikaffald bliver i stadigt højere grad et internationalt problem. Affaldsbranchen har i årevis haft svært ved at indsamle al elektronikskrot i de godkendte genbrugsordninger, og selv i de regulerede danske affaldsordninger ender kun halvdelen af den købte elektronik på genbrugspladserne, ifølge en rapport fra december.

Læs også: Kun halvdelen af dansk el-skrot ender på genbrugspladsen

I Danmark er det usikkert, om elektronikken ender med at gøre miljømæssig skade, når den ikke afleveres via de officielle genbrugsordninger, men i en række andre lande bliver elektronikken ofte brændt eller badet i syre for at udvinde kobber eller andre metaller fra apparaterne.

Derfor udgør affaldet en miljømæssig risiko for vand og luft, ligesom det kan medføre kræft og infertilitet hos de arbejdere, der udvinder metallerne.

Årsagen til den dramatiske stigning skal findes i den øgede mængde elektriske og elektroniske produkter, der sættes til salg for regionens voksende middelklasse, den hurtigere forældelse af det elektroniske udstyr samt øget import, konkluderer rapporten.

Læs også: Privatdetektiver afslører elektronikklunsere for Miljøstyrelsen

Det resulterede i 2015 i en samlet mængde elektronikskrot på 12,3 mio. ton i de 12 lande i undersøgelsen. Ud over Kina er Cambodia, Hongkong, Indonesien, Japan, Malaysia, Filippinerne, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand og Vietnam med i undersøgelsen.

Trods den dramatiske stigning i affaldsmængden i en række asiatiske lande genererer Europa og de amerikanske kontinenter fortsat langt mere elektronikskrot pr. indbygger. Mens de 12 asiatiske lande genererer ca. 10 kg elektronikskrot pr. borger pr. år, smider hver borger i Europa og Nord- og Sydamerika gennemsnitligt 15,6 kg elektronik ud om året. Hver dansker smider gennemsnitligt 34,8 kg elektronik ud om året.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

jeg har lige været en tur i Esbjerg med min defekte fryser vaskemaskine komfur. hos en privat indsamler. jeg fik 300,kr for mit skrot det kommer i en container og bliver sendt til Afrika. alle storbyer i DANMARK har samme system. mange genbrugspladser sælger ud af bagdøren..vi har så travlt med udlandets skrot men vi sender også vores skrot derned. tyskerne sender mange tusinde containere via Hamburg til Kina Afrika tag til Hamburg og se når de sender skrot biler til Afrika de er fyldt med elskrot ................loven siger nej....virkeligheden er en anden

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten