Kina fører det hypersoniske våbenkapløb: USA advarer om teknologisk oprustning


Mens Rusland udkæmper en opslidende krig i nabolandet Ukraine, har Kina angiveligt hypersoniske missiler klar, der kan nå amerikanske baser i Stillehavet.
Amerikanske efterretninger advarer om, at Kina over en bred kam opruster teknologisk på forsvarsområdet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
"USA advarer om teknologisk oprustning"
"Efter mandagens møde har styret i Kina reageret med en advarsel.
Fra Beijing lyder det, at USA, Storbritannien og Australien risikerer at sætte gang i et våbenkapløb med deres ubådsprojekter."
Hvad skal vi så sammenligne på? - USA går bestemt foran med en doktrin der siger, at de skal kunne kæmpe en fuldskala konflikt med med udfordrer nummer 2 og 3 samtidigt. Ikke at jeg er speciel fan af Kina, men hvilke muligheder har de for at reagere på den opførsel?At sammeligne USA og Kinas militærbudget i rå $ er vel som at sammenligne pærer og bannnaner. Husk på at Kinas arbjedskraft er langt billigere end den tilsvarende amerikanske. Hertil kommer råvarer priser og andre faktorer.
Kina har netop offentliggjort at de øger deres forsvarsudgifter med 7% - det er ikke meget mere end justering for inflation. Lad os se hvad USA gør - Mitch McConnell taler om "pacing" i udviklingen i deres militærbudget. Kina ligger på ca. 1,7% af BNP og USA på ca. 3,5%.
At sammeligne USA og Kinas militærbudget i rå $ er vel som at sammenligne pærer og bannnaner. Husk på at Kinas arbjedskraft er langt billigere end den tilsvarende amerikanske. Hertil kommer råvarer priser og andre faktorer.
USA har medgivet en fordel til højteknologi og et historisk forspring.
USAs militær budget er ca. $800 mia - Kinas er ca. $200 mia. USA skal vist ikke snakke om oprustning. En kommentator jeg følger plejer at sige, at USA kunne stoppe udvikling af nye våben i 10 år og så stadig være 10 år foran. Det er nok ikke helt korrekt, men det er USA, der tvinger alle andre til i en eller anden grad at følge med.
Personligt tror jeg egentligt, at USA har fat i den lange ende med Chimerateknologien: https://ing.dk/artikel/6000-kmt-hypersonisk-fly-med-ramjet-motor-skal-slaa-legendariske-blackbird-265547
Den har den store fordel, at den kan genbruges, fordi den kan flyve ved lav hastighed. Så mon ikke fremtiden bliver lidt anderledes, hvor "store" førerløse fly med chimeramotorer flyver ind til "fjendeland" med subsonisk hastighed, hvoreften de går hypersonisk og får affyret passende granater - Og flyver hjem igen, for at blive tanket og hvad der nu skal til?
Hypersoniske missiler giver nogle absurd dyre missiler, så jeg er nok noget skeptisk overfor, om det virkelig er vejen frem? Flyver man hypersonisk hele vejen, bliver det alt andet lige også sværere at snige sig ind på fjenden, uden at blive opdaget.
Og så handler det hele jo heller ikke om missiler. Der er jo også muligheden for, at kinetiske granater kommer til at bevæge sig langt hurtigere og længere end i dag. Det kunne være med mundingshastigheder, som nærmer sig mach 10: https://www.researchgate.net/publication/329516696_Electromagnetic_launch_system_based_on_a_Halbach_array_configuration