Kina fører det hypersoniske våbenkapløb: USA advarer om teknologisk oprustning

Plus13. marts kl. 16:015
Kina fører det hypersoniske våbenkapløb: USA advarer om teknologisk oprustning
Her ses Dongfeng-17, som er et hypersonisk ballistisk missil fra Kina. Har været kendt siden 2014, og er angiveligt nu operationelt. Illustration: Wikimedia Commons/颐园居.
Kina vil modernisere sit forsvar, så det bliver 'den store mur af stål'. Senest har kineserne testet et hypersonisk missil med særlig høj brændstofeffektivitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens Rusland udkæmper en opslidende krig i nabolandet Ukraine, har Kina angiveligt hypersoniske missiler klar, der kan nå amerikanske baser i Stillehavet.

Amerikanske efterretninger advarer om, at Kina over en bred kam opruster teknologisk på forsvarsområdet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
15. marts kl. 21:18

At sammeligne USA og Kinas militærbudget i rå $ er vel som at sammenligne pærer og bannnaner. Husk på at Kinas arbjedskraft er langt billigere end den tilsvarende amerikanske. Hertil kommer råvarer priser og andre faktorer.

Hvad skal vi så sammenligne på? - USA går bestemt foran med en doktrin der siger, at de skal kunne kæmpe en fuldskala konflikt med med udfordrer nummer 2 og 3 samtidigt. Ikke at jeg er speciel fan af Kina, men hvilke muligheder har de for at reagere på den opførsel?

Kina har netop offentliggjort at de øger deres forsvarsudgifter med 7% - det er ikke meget mere end justering for inflation. Lad os se hvad USA gør - Mitch McConnell taler om "pacing" i udviklingen i deres militærbudget. Kina ligger på ca. 1,7% af BNP og USA på ca. 3,5%.

3
14. marts kl. 08:40

At sammeligne USA og Kinas militærbudget i rå $ er vel som at sammenligne pærer og bannnaner. Husk på at Kinas arbjedskraft er langt billigere end den tilsvarende amerikanske. Hertil kommer råvarer priser og andre faktorer.

USA har medgivet en fordel til højteknologi og et historisk forspring.

2
13. marts kl. 18:47

USAs militær budget er ca. $800 mia - Kinas er ca. $200 mia. USA skal vist ikke snakke om oprustning. En kommentator jeg følger plejer at sige, at USA kunne stoppe udvikling af nye våben i 10 år og så stadig være 10 år foran. Det er nok ikke helt korrekt, men det er USA, der tvinger alle andre til i en eller anden grad at følge med.

1
13. marts kl. 18:09

Personligt tror jeg egentligt, at USA har fat i den lange ende med Chimerateknologien: https://ing.dk/artikel/6000-kmt-hypersonisk-fly-med-ramjet-motor-skal-slaa-legendariske-blackbird-265547

Den har den store fordel, at den kan genbruges, fordi den kan flyve ved lav hastighed. Så mon ikke fremtiden bliver lidt anderledes, hvor "store" førerløse fly med chimeramotorer flyver ind til "fjendeland" med subsonisk hastighed, hvoreften de går hypersonisk og får affyret passende granater - Og flyver hjem igen, for at blive tanket og hvad der nu skal til?

Hypersoniske missiler giver nogle absurd dyre missiler, så jeg er nok noget skeptisk overfor, om det virkelig er vejen frem? Flyver man hypersonisk hele vejen, bliver det alt andet lige også sværere at snige sig ind på fjenden, uden at blive opdaget.

Og så handler det hele jo heller ikke om missiler. Der er jo også muligheden for, at kinetiske granater kommer til at bevæge sig langt hurtigere og længere end i dag. Det kunne være med mundingshastigheder, som nærmer sig mach 10: https://www.researchgate.net/publication/329516696_Electromagnetic_launch_system_based_on_a_Halbach_array_configuration