Kina er nu verdens største udleder af CO2

Der er fuld tryk på økonomien i solens rige. Det placerer nu Kina øverst på det triste podium af lande, der udleder mest CO2.

På baggrund af oplysninger fra olieselskabet BP og informationer om verdens cementproduktion har Det Hollandske Miljøvurderingsinstitut (MNP) regnet ud, at Kina overhalede amerikanerne i 2006.

Kinesernes høje udslip af drivhusgasser skyldes især cementproduktionen, der udgør 44 procent af verdens samlede produktion. Af alle industrielle processer er produktionen af cementklinker nemlig den mest energislugende, skriver Ritzaus Bureau.

Kinas massive udledning af CO2 skal ses i lyset af, at landet består af 1,3 milliarder indbyggere. Sammenligner man den enkelte kinesers og den enkelte amerikaners bidrag til CO2-udledningen, så sviner amerikaneren mellem fire og fem gange så meget som en kineser.

Det samlede energiforbrug i USA faldt sidste år med en procent trods økonomisk vækst, mens energiforbruget i Kina steg med otte procent. Energien kommer især fra et stigende forbrug af kul, skriver The Australian.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kyotoaftalens resultat  Det er ikke mere end 1,5 år siden ”forskerne mente” (som massemedierne skriver – og derved signaliserer, at forskerne kollektivt formidler sandheden og derved kan benævnes som en enhed – et slags gudekollegium) at der ville gå 12 år, før Kina overhalede USA i klimagasudslip.  Vi var mange, der var bestyrtede over Kyotoaftalen. Vi blev mødt med modargumentet, at godt nok betød den kun et par procent reduktion på verdensbasis, men den var begyndelsen på en god udvikling – nemlig, at ”verden handlede samlet overfor klimatrusselen”.Kyotoaftalen var i stedet indførselen af en tankegang, der vil blive katastrofal – hvis øgede klimagasudslip er katastrofal: Kyotoaftalen signalerede, at vi i ”Den vestlige verden” påtog os hele ansvaret og dermed også var dem, der skulle reducere udslippene.Det frygtede resultat manifesterede sig hurtigere, end vi havde troet: Alle firmaer, der beskæftiger sig med fremstilling af råvarer og halvfabrikata, der kræver meget energi i fremstilling og forarbejdning, lagde øjeblikkeligt sin strategi om, så fremstillingen skulle ske i lande, der ikke var med i Kyoto. – Ja selv USA, Australien og delvist Rusland, der enten ikke var med i Kyoto – eller ikke skulle reducere – blev uaktuelle aktører, da alle regnede med, de ville komme med senere.Denne omlægning lægger ekstra pres på de nye vækstcentre, ”tigerøkonomierne”. Deres voldsomme vækst var i udgangspunktet baseret på masseproduktion af arbejdskraftintensive varer, men nu kom væksten til også at omfatte råvareproduktion. Den manglende infrastruktur og teknologikendskab gør, at deres fabrikker er energisløsende, og at spildvarme ikke udnyttes, hvorved energiforbruget ved verdens råvarefremstillng er steget mere end relativt – medens det ville være faldet, hvis produktionen havde været lagt til de bedste vestlige lande, hvor teknologi og spildvarmegenvinding havde reduceret energiforbruget.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten