Kina er midt i sin længste bemandede rummission

Tre kinesiske astronauter - eller taikonauter, som de kaldes i Kina - er ankommet til mini-rumstationen Tiangong-1.

Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang og Wang Yaping blev opsendt med en Long March-2F-raket fra Jiquan-rumcenteret i Gobi-ørkenen i tirsdags og brugte derefter nogle dage på at indhente rumstationen.

Fredag foretog deres Shenzhou-10-rumkapsel en automatisk tilkobling til Tiangong-1, mens de overvågede systemerne tæt.

Tiangong-1 har været i kredsløb om Jorden siden september 2011, og tilkoblingen var den femte. Tidligere har der bl.a. været både automatiske og manuelle tilkoblinger med forgængeren til den nuværende kapsel, Shenzhou-9.

Den nuværende mission er planlagt til 15 dage og bliver Kinas længste, bemandede rumfart.

Under opholdet på Tiangong-1 skal de tre astronauter vedligeholde og reparere noget af minirumstationens udstyr. Desuden skal de foretage en manuel sammenkobling for at øve teknikken, gennemføre en række medicinske eksperimenter og teknologiafprøvninger samt give undervisningssessioner fra rumstationen til kinesiske skoleklasser.

Ifølge space.com oplyser kinesiske medier, at rumstationen skal forblive i kredsløb om Jorden i endnu tre måneder. Hvis dens bane ikke bliver hævet, vil den falde ned.

Heritage Foundation i Washington DC vurderer, at Tiangong-1 bliver skrottet efter dette besøg. Den har, argumenterer de, opfyldt sit primære formål, nemlig at give Kina erfaring med bemandede rumstationer og sammenkoblinger.

Eksperterne vurderer, at efterfølgeren, Tiangong-2, bliver forbedret med mulighed for brændstofpåfyldning i rummet samt et robotsystem. Med tiden vil Tiangong-2 kunne udbygges til en større rumstation.

Hvilken kapsel, der skal efterfølge Shenzhou-serien, er endnu ukendt i Vesten. Der gættes på, at den nye rumstation og de nye rumkapsler skal opsendes med den kraftigere Long March-5-raket. Denne raket er dog ifølge rygter i Kina løbet ind i tekniske problemer under udviklingen.

Emner : Raketter