Kina bygger megastort PtX-anlæg med kapacitet på 300 MW

Det store PtX-projekt anlægges nær byen Kuqa i den meget øde Xinxiang-provins. Illustration: Sinopec

Det statsstyrede olie- og gasselskab Sinopec, Kinas næststørste olieproducent, er i gang med at bygge et sol-til-brint-anlæg i provinsen Xinjiang.

Anlægget vil samlet kræve 52 elektrolysesæt, hver med en produktion på 1.000 m3 brint i timen. 13 af dem er købt af belgiske John Cockerill, kinesiske Longi Hydrogen og PERIC til en pris på over en milliard kroner per styk.

Projektet skal hjælpe Sinopec med at reducere sine udledninger af drivhusgasser og forventes at stå klart i midten af 2023.

Når det er færdigt, skal projektet inkludere et solcelleanlæg med en kapacitet på 300 MW. Det er 30 gange kapaciteten på første stadie af Green Fuels for Denmark-projektet, der forventes klart samme år.

Projektets elektrolyseafdeling skal producere 20.000 ton brint om året. Det vil også indeholde en lagertank til brinten med en kapacitet på 210.000 m3 og brinttransmissionsledninger, der samlet kan transportere 28.000 m3 brint i timen.

Sinopec har et erklæret mål om at opnå CO2-neutralitet inden 2050, og det inkluderer en stigende investering i grøn brint, som Xinjiang-anlægget er et eksempel på.

Selskabet, der i forvejen er Kinas største brintproducent, vil forøge sin produktion af grøn brint til 500.000 ton om året inden 2025. Den nuværende produktion består af grå brint og er på 3,9 mio. ton årligt.

Kina er i forvejen verdens største brintproducent med et output på 20 mio. ton grå brint fra naturgas og andre kilder om året.

Emner : Brint
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når det er færdigt, skal projektet inkludere et solcelleanlæg med en kapacitet på 300 MW. Det er 30 gange kapaciteten på første stadie af Green Fuels for Denmark-projektet, der forventes klart samme år.

I deres miljøgodkendelse står 4MW. Det er ikke 30 gange kapaciteten. I kan dog sammenligne med Kassø i åbenrå der skal være på 52MW og har tidsplan til drift i 2023. Alternativt CIP i esbjerg som er meldt på 1GW til 2027.

  • 11
  • 0

13 af dem er købt af belgiske John Cockerill, kinesiske Longi Hydrogen og PERIC til en pris på over en milliard kroner per styk.

Kan desværre ikke finde kilden til artiklen, men mon vi ikke er ude i en million/milliard forbistring her?

  • 6
  • 0

Nu er energiforsyning i en solbeskinnet kinesisk afkrog anderledes end den hertillands nødvendige,men det er ærgeligt at vi ikke får prisen for ædelmetalholdige elektrolyseanlæg per kW.

Jeg kunne så sammenligne priser for en kW el og to kW varme fra det grimme unævnelige der vel koster et sted mellem 25 til 50 kKr med de ca 7 kW vindmølle plus en kw CCGT plus 3kW elektrolyse plus brintlager af passende størrelse.

Dette forudsætter vist nok at elektrolysen sker bynært så man kan udnytte elektrolyse-tabsvarmen til fjernvarme.

Ellers skal der mere grej til

Samtidig vil det være rart at vide hvor følsomme priser på elektrolysedlen er relativt til de ædelmetaller ,der vistnok indgår i ikke ubetydelig mængde.

  • 0
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten