Kina bygger hemmelig mini-rumfærge

Illustration: Kinesiske Internet

Kina er ved at udvikle en hemmelig mini-rumfærge, Shenlong, der indtil videre bliver droppet fra bombefly og kan genbruges.

Formålet med mini-rumfærgen er usikkert, men de seneste oplysninger tyder på, at udviklingen skrider fremad. Den udgave, som Vesten har set sidste år, er mindre end USA's militære mini-rumfærge X-37B. Men virker designet, udviklet af Shenlong, så er kineserne klar til at bygge en større, vurderer Mark Gubrud, forsker ved Program on Science and Global Security på Princeton University i New Jersey over for Space.com.

Han understreger dog, at Shenlong primært kan være et symbol på Kinas tekniske formåen, på samme måde som han mener, X-37B er for USA.

Mark Gubrud understreger at rumfærger aldrig har bevist deres økonomiske værdi, og X-37B er ikke nødvendigvis mere effektivt end satellitter og rumkapsler. Det primære formål for Kina kan være at forsøge at mindske den teknologiske afstand til USA på rumfarts-området.

Sidste år prøvefløj det kinesiske militær en prøvemodel af Shenlong. Mini-rumfærgen blev nedkastet fra bugen af et kinesisk H-6-bombefly, formodentligt for at afprøve dets aerodynamiske egenskaber. Shenlong betyder 'guddommelig drage' på kinesisk.

Kina vil nå på højde med USA

Flere rumfartseksperter vurderer, at Kina udfordrer USA på samme måde som Sovjetunionen gjorde det under Brezhnev i 70'erne, hvor landet udviklede den russiske rumfærge Buran, blot fordi USA havde et rumfærgeprogram, og ikke fordi det var et reelt behov for det. Resultatet var også, at Buran blot fløj en enkelt gang for derefter at blive pensioneret.

Kina er det tredje land efter Rusland og USA til at udvikle sit eget uafhængige bemandede rumprogram. Programmet har allerede haft en række højdepunkter på sin vej som eksempelvis opsendelsen af den første kineser, den første kinesiske rumvandring og den første kinesiske sammenkobling i rummet. Sidste år kulminerede investeringer i rumfart med, at kinesiske astronauter kunne besøge den kinesiske minirumstationen Tiangong-1. Kinas mål er en 60 ton tung rumstation i kredsløb om Jorden.

Emner : Rumfartøjer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

om 4,år er kina den største økonomi,i verden om 4,år er u,s,a fallit rusland ingen gæld men stor stats opsparing så viser bare at kina er det land der skal lede verden i fremtiden med sine 1,4,milliarder mennesker

  • 0
  • 0

om 4,år er kina den største økonomi,i verden om 4,år er u,s,a fallit rusland ingen gæld men stor stats opsparing så viser bare at kina er det land der skal lede verden i fremtiden med sine 1,4,milliarder mennesker

Wow du trænger vist til et kursus.

http://m.epn.dk/okonomi2/global/europa/art...

http://politiken.dk/udland/ECE612110/rusla...

http://www.information.dk/302346

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-538...

Der til kommer at både Rusland og Kina har store sociale problemer og en voksende underklasse der lever langt under fattigdomsgrænsen - Kina har bygget gigantiske byer der stå fuldstændig tomme og investorerne taber penge - et byggeboom der truer deres økonomi.

USA er måske ikke på toppen - men de går heller ikke fallit hverken i morgen eller om 4 år.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten