Kina blev for dyrt: Guitarpedaler skal produceres i Danmark

14. december 2011 kl. 14:497
Made in China kan ikke altid betale sig, mener dansk effektpedalvirksomhed, der er ved at trække sin produktion hjem igen.
Artiklen er ældre end 30 dage

I Kina går alting stærkt. Det gælder ikke kun den eksplosive vækst, men også produktionsprisernes himmelflugt på de fabrikker, der producerer danske varer. Det betyder, at flere virksomheder bliver nødt til at vælge Kina fra som produktionsland.

En af de virksomheder er T-Rex Engineering, der udvikler effektpedaler til guitarer og sælger dem globalt.

For syv-otte år siden flyttede virksomheden sin produktion til Asien. Først til Taiwan og senere til Kina, der dengang var halvt så dyr som Taiwan at producere i.

»Men med en masse nye afgifter og stigende omkostninger er Kina ved at være lige så dyr som Taiwan, og jeg tror kun, det bliver værre,« siger administrerende direktør Steen Meldgaard.

Sultne danske virksomheder

Da T-Rex Engineering i sin tid flyttede produktionen ud af Danmark, var det paradoksalt nok på grund af dårlig kvalitet fra de danske leverandører, og fordi det ikke virkede, som om de var interesserede i at producere. Men sådan er det ikke længere, mener Steen Meldgaard:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi kan mærke, at de er mere sultne nu.«

Så nu trækker virksomheden sin produktion af effektpedaler hjem til Danmark.

»Det er lige meget for os, hvor vi producerer, så længe vi får god kvalitet og konkurrencedygtige priser,« siger direktøren, der i øjeblikket forhandler med en dansk producent, der mener at kunne leve op til de krav.

»Det skyldes, at de har effektiviseret og effektiviseret,« forklarer han, uden dog at ville afsløre, hvem der nu skal fremstille Santanas og andre stjerneguitaristers effektpedaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Steen Meldgaard regner med, at produktionen herhjemme starter op om et års tid, og at det bliver til samme pris som i Kina i dag. Derudover sparer virksomheden en hel del besvær, som store kulturforskelle kan forårsage.

»Det er svært at lave aftaler med kineserne. Det handler kun om penge for dem, så vi ryger ud af produktionslinjen, hvis der er nogle kunder, der betaler mere - selv om vi har en aftale,« fortæller han.

Skruen uden ende

Så for Steen Meldgaard handler det om pris og aftaler, når virksomheden trækker sig ud af Kina. Han har egentlig ikke noget imod, at det er lidt besværligt, hvis det så til gengæld er billigt.

Men han tror på, at det kun bliver værre med hensyn til afgifter og grådige virksomhedsejere i Kina.

»Vi fylder to tredjedele af den kinesiske fabrik, så ejeren vil nok godt kunne presses til en bedre aftale. Men jeg tror, det er en skrue, der bliver skruet mere og mere på,« siger han om prisstigningerne.

Steen Meldgaard oplyser, at han har hørt fra flere andre danske virksomheder i det samme område, som T-Rex-pedalerne fremstilles i, at de opgiver produktionen i Kina, ligesom 30 procent af de amerikanske virksomheder allerede har trukket deres produktion ud af landet.

Ingeniøren efterlyser

Har din virksomhed også valgt at trække produktionen hjem fra udlandet? Så vil vi meget gerne høre om det.

Kontakt journalist Julie Ring-Hansen Holt på [url=mailto:jrh@ing.dk]jrh@ing.dk[/url] eller 3326 5357.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
20. december 2011 kl. 09:31

Behringer har jo sin helt egen fabriksby derovre, så for det første skal de jo ikke rigtig aftale noget med andre end dem selv, og for det andet ville det være voldsomt at flytte det hele, når alt lige fra udvikling til produktion sidder der. Men det kan jo være at det kommer engang. Det skal nok levele ud efterhånden.

6
15. december 2011 kl. 21:55

Behringer, tysk firma, og en af verdens største fabrikanter af musik udstyr får stadig lavet deres ting i kina. - og det er stjerne billigt - det handler nok stadig om volumen, smd eller ej.... Men dejligt hvis t-rex kommer hjem :-)

5
15. december 2011 kl. 11:33

Fornuften Sejre

og så bliver man jo heller ikke overrasket over at se sit produkt som kopi butikken

4
15. december 2011 kl. 09:11

Der er mange parametre at atge hensyn til, og dem der er taget til Kina udelukkende med fokus på stk pris er ofte dem der bliver skuffede. Der kan ske det, at firmaets indkøbsafdeling kun sender quotes ud på high runnere. Det er vigtigt at finde en partner som kan tage det hele, hvis den fulde gevinst skal tages hjem. Man skal også gøre op med sig selv, hvor meget støtte man selv kan give/har brug for i løbende produktion. Find evt. en virksomhed med en god teknisk afdeling (PTA/QA/QC/R&D), som også behersker engelsk.

3
14. december 2011 kl. 16:53

Det bliver først rigtigt muntert, når man skal til at bygge dimsen, og det viser sig at selve krav-spec'en er formuleret sådan der! ;)

2
14. december 2011 kl. 15:59

I gamle dage, da print med through hole komponenter blev monteret og loddet i haanden, kunne jeg forstaa hvorfor det var billigere at producere i et land med billig arbejdskraft. I dag med SMD komponenter saa smaa at de kun kan produceres paa en automatisk maskine, da betyder loenomkoststningerne ikke saa meget. (bortset fra loenningerne til cheferne i firmaet) Noget andet er prisen paa komponenter, her ser det for mig ud som om distributionsfirmaerne tager sig for godt betalt. Som eksempel skulle vi bruge et display.Til de foerste prototyper betalte vi $7 pr display, i produktionsantal ville prisen komme ned paa $2,5. Ved selv at gaa til Kina for at koebe displayene, roeg prisen ned paa 40 cent, og leveringstiden blev halveret.

1
14. december 2011 kl. 15:48

"en metalkasse med elektronik indeni og knapper uden på"

Det er simpelthen den mest "iordne" beskrivelse af en guitareffekt jeg har set længe :-).