Kina blev for dyrt: Guitarpedaler skal produceres i Danmark
I Kina går alting stærkt. Det gælder ikke kun den eksplosive vækst, men også produktionsprisernes himmelflugt på de fabrikker, der producerer danske varer. Det betyder, at flere virksomheder bliver nødt til at vælge Kina fra som produktionsland.
En af de virksomheder er T-Rex Engineering, der udvikler effektpedaler til guitarer og sælger dem globalt.
For syv-otte år siden flyttede virksomheden sin produktion til Asien. Først til Taiwan og senere til Kina, der dengang var halvt så dyr som Taiwan at producere i.
»Men med en masse nye afgifter og stigende omkostninger er Kina ved at være lige så dyr som Taiwan, og jeg tror kun, det bliver værre,« siger administrerende direktør Steen Meldgaard.
Sultne danske virksomheder
Da T-Rex Engineering i sin tid flyttede produktionen ud af Danmark, var det paradoksalt nok på grund af dårlig kvalitet fra de danske leverandører, og fordi det ikke virkede, som om de var interesserede i at producere. Men sådan er det ikke længere, mener Steen Meldgaard:
»Vi kan mærke, at de er mere sultne nu.«
Så nu trækker virksomheden sin produktion af effektpedaler hjem til Danmark.
»Det er lige meget for os, hvor vi producerer, så længe vi får god kvalitet og konkurrencedygtige priser,« siger direktøren, der i øjeblikket forhandler med en dansk producent, der mener at kunne leve op til de krav.
»Det skyldes, at de har effektiviseret og effektiviseret,« forklarer han, uden dog at ville afsløre, hvem der nu skal fremstille Santanas og andre stjerneguitaristers effektpedaler.
Steen Meldgaard regner med, at produktionen herhjemme starter op om et års tid, og at det bliver til samme pris som i Kina i dag. Derudover sparer virksomheden en hel del besvær, som store kulturforskelle kan forårsage.
»Det er svært at lave aftaler med kineserne. Det handler kun om penge for dem, så vi ryger ud af produktionslinjen, hvis der er nogle kunder, der betaler mere - selv om vi har en aftale,« fortæller han.
Skruen uden ende
Så for Steen Meldgaard handler det om pris og aftaler, når virksomheden trækker sig ud af Kina. Han har egentlig ikke noget imod, at det er lidt besværligt, hvis det så til gengæld er billigt.
Men han tror på, at det kun bliver værre med hensyn til afgifter og grådige virksomhedsejere i Kina.
»Vi fylder to tredjedele af den kinesiske fabrik, så ejeren vil nok godt kunne presses til en bedre aftale. Men jeg tror, det er en skrue, der bliver skruet mere og mere på,« siger han om prisstigningerne.
Steen Meldgaard oplyser, at han har hørt fra flere andre danske virksomheder i det samme område, som T-Rex-pedalerne fremstilles i, at de opgiver produktionen i Kina, ligesom 30 procent af de amerikanske virksomheder allerede har trukket deres produktion ud af landet. Har din virksomhed også valgt at trække produktionen hjem fra udlandet? Så vil vi meget gerne høre om det. Kontakt journalist Julie Ring-Hansen Holt på [url=mailto:jrh@ing.dk]jrh@ing.dk[/url] eller 3326 5357.Ingeniøren efterlyser
