Kims og Wasa tester enzym til at fjerne kræft-stof fra mad
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kims og Wasa tester enzym til at fjerne kræft-stof fra mad

Chipsproducenten Kims og knækbrødsbageren Wasa er i fuld gang med at teste enzymet Acrylaway, som Novozymes offentliggjorde af for et år siden.

Ifølge Novozymes kan Acrylaway reducere indholdet er det kræftmistænkte stof akrylamid i for eksempel pommes frites med op til 60 procent og i kager og chips med op til 90 procent - uden at påvirke kvaliteten.

Akrylamid stammer fra to almindeligt forekommende stoffer i fødevarer, sukker og aminosyren asparagin. Sukkeret reagerer med aminosyren, når produktet varmes op.

Men den nye enzymteknologi forhindrer akrylamid i at blive dannet ved at omdanne frit asparagin til en anden naturligt forekommende aminosyre, asparaginsyre, der ikke kan medvirke til dannelse af akrylamid.

Før dansk fødevareindustri tager enzymet til sig, skal det imidlertid nærmere undersøges, hvordan enzymet virker og skal håndteres i forskellige fødevarer. Det er Kims, ifølge dagbladet Børsen, allerede i gang med, og Wasa starter også snart en større test af enzymet i udvalgte produkter.

Ifølge burgerkæden McDonalds er pommes frites-leverandøren Agrarfrost også i dialog med Novozymes.

Fakta om akrylamid

Akrylamid er et kemisk, vandopløseligt stof, som først og fremmest anvendes ved fremstilling af polyakrylamid. Polyakrylamid bruges blandt andet til rensning af spildevand samt inden for olie- og papirindustrien.

Akrylamid dannes, når man steger, bager eller griller kulhydratrige fødevarer ved temperaturer på over 120 grader - særligt stivelsesholdige fødevarer som kartoffel- og morgenmadsprodukter, som bliver fremstillet ved friturestegning, ristning eller bagning. Eksempelvis indeholder brød, chips, pommes frites og kiks akrylamid.

Udover tilberedningstemperatur viser forsøg, at også opvarmningstid, surhedsgrad (pH), vandindhold, vandaktivitet og indhold af aminosyren asparagin og sukker i råvaren påvirker dannelsen af akrylamid. Jo længere tid, maden bliver tilberedt, og jo lavere vandindholdet er i produktet, desto højere bliver indholdet af akrylamid for eksempel i den færdige fødevare.

Dokumentation

Novozymes om Acrylaway

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten