Kendte københavnske bygninger bliver kølet med vand fra havnen

Københavns Kommune og forsyningsselskabet Hofor (tidligere Københavns Energi) indvier i dag en ny fjernkølingscentral, som ved hjælp af koldt havvand skal svale en række ikoniske bygninger i hovedstaden, herunder Københavns Rådhus, Rigsarkivet, Nationalmuseet og Industriens Hus.

Hofor forventer, at hver bygning ved hjælp af fjernkøling kan opnå el-besparelser på op mod 80 procent sammenlignet med traditionelle køleanlæg, som indtil nu har været i brug. Dermed bliver CO2-besparelse ifølge Hofor op til 70 procent.

Fjernkølingen starter på Kalvebod Brygge, hvor der ligger et havvandskammer under vandoverfladen i havnebassinet. Herfra suges havvandet, hvorefter det presses ud i et rør og sendes ind til fjernkølingscentralen, som ligger placeret på Tietgensgade på Vesterbro. Her pumpes vandet til en veksler i kølecentralen. Veksleren afkøler fjernkølevandet i en buffertank.

Cirka halvdelen af året er havvandet under seks grader og fungerer derfor direkte kølende, hvorfor det via centralens buffertank og rør sendes direkte ud til kunden, hvor der også sidder en veksler, der fungerer som en radiator.

Omkring veksleren sidder der en blæser, som sender kold luft fra det kolde vand ud i kundens airconditionanlæg, hvorefter vandet sendes tilbage til kølecentralen.

I perioden fra maj til september stiger vandets temperatur til omkring 17 til 19 grader, og derfor er der behov for at køle vandet ned, inden det kan få en kølende effekt. Det sker ved hjælp af fjernkølingscentralens elkompressorer, som køler vandet ned til de vinterlige seks grader.

»Vi er glade for den store interesse for den klimavenlige køling, som vi har mødt fra store virksomheder, og vi er stolte over nu at kunne forsyne endnu flere af Københavns kontorer, hoteller, museer, forretninger og serverrum med bæredygtig aircondition, der samtidig kommer til en fornuftig pris,« siger Hofors administrerende direktør, Lars Therkildsen.

København har i forvejen en fjernkølingscentral i Adelgade i indre København, og Hofor havde ved udgangen af 2012 investeret 312 millioner kroner i udbygning af fjernkøling. Forsyningsselskabet er allerede i gang med at undersøge muligheden for at udbygge fjernkølenettet yderligere fem steder i København.

Emner : Fjernkøling
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Cirka halvdelen af året er havvandet under seks grader og fungerer derfor direkte kølende, hvorfor det via centralens buffertank og rør sendes direkte ud til kunden, hvor der også sidder en veksler, der fungerer som en radiator.

Den halvdel af året, hvor havvandet er under 6 grader er der vel ikke behov for at nedkøle bygningerne, men snarere at opvarme dem?

 • 0
 • 0

Gad vide om energiministeren nu ikke tænker på om det virkelig kan være rigtigt at Hofor henter gratis kulde fra havnen. Det må jo være et tilskud, eftersom alle andre ville købe afgiftsbelagt strøm til at lave kulden. Om ikke andet kunne Københavns havn pålægges en indtægt for den kulde de leverer. :-)

 • 0
 • 0

Lyder umidelbart som en god ide, men hordan har man tænkt sig at holde det lange indsugningsrør fri for muslinger og andre begroninger? De andre havvands køle anlæg som jeg kender til i danmark , har alle en udfordring i at holde rørene fri for muslinger og tang.

 • 0
 • 0

Hvorfor opvarme vand fra havnen, ville det ikke være bedre at lave fjernevarme?

 • 0
 • 0

Selv i vinterhalvåret er der rum der kræver køling, ikke mindst serverrum.

Ja, men så kunne man sende serverens varme luft ud i bygningen, eller bare ud i det blå. Jeg har det svært med at forstå at det ikke er billiger at sende dobbelt så meget vand igennem systemet, men med en højere temperatur. Det lyder voldsomt at køle ned til 6 grader.

 • 0
 • 0

Når der nu er en buffertank, så savner jeg oplysning om, hvorvidt man sætter fuld knald på kølekompressorerne, når der er overskydende strøm på nettet, fx fordi vinden blæser.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten