Kendt stof giver penicillin superkræfter mod MRSA

Illustration: The Guardian

En stor del af de infektioner, som de frygtede og methicillin-resistente MRSA-stafylokokker forårsager, kan tilsyneladende klares med almindelig penicillin, når det gives sammen med lægemidlet clavulansyre.

Det viser et studie, foretaget på University of Cambridge med deltagelse af Statens Serum Institut (SSI), som ligger inde med en stor samling af forskellige MRSA-linjer fra hele verden.

»Det var jo noget af en overraskelse, at vi kan bruge almindelig penicillin. Man har ellers altid sagt, at MRSA-infektioner ikke kan behandles med penicillin. Bom. Men det kan de, og nu ved vi endda også hvorfor,« fortæller Anders Rhod Larsen, sektionsleder på SSI.

Fidusen er at bruge penicillin sammen med lægemidlet clavulansyre, som allerede kendes fra behandling af f.eks. lungebetændelse og urinvejsinfektioner.

Clavulansyre er ikke et antibiotikum i sig selv, selv om det minder om penicillin i opbygningen. Til gengæld har det vist sig at hæmme det beta-laktamase-enzym, som stafylokokkerne bruger til at ødelægge penicillin med.

Læs også: Fem babyer smittet med MRSA-bakterien på hospital i Roskilde

Dyre alternativer

Penicillin – og andre typer beta-laktam-antibiotika – virker ved at svække bakteriers cellevægge, så de bliver ’utætte’ og sprængt i stykker. Men stafylokokkerne udviklede hurtigt resistens i kraft af enzymet beta-laktamase, som spalter penicillin.

For 60 år siden blev methicillin så udviklet, som kunne modstå beta-laktamasen, men allerede efter et par år dukkede de første methicillinresistente stafylokokker op, MRSA, og så var lægerne lige vidt.

Der kom heldigvis andre løsninger på antibiotikahylderne, der foreløbigt kan klare infektionerne, men problemet er, at de er noget dyrere og mindre effektive end den gode, gamle penicillin, så det vil være godt nyt for hospitalerne, hvis penicillin kan komme tilbage på hylden i samspil med clavulansyre.

Læs også: Nyt center: Danmark skal samle viden om antibiotikaresistens

Virker mod stor MRSA-stamme i USA

Og hvorfor har man så ikke koblet den kendte clavulansyre til MRSA langt tidligere?

»Man kendte godt clavulansyre og havde set sporadiske effekter. Men man vidste ikke hvorfor, og det virkede ikke på alt, så resultaterne endte med at få mere karakter af anekdoter end videnskab,« fortæller Anders Rhod Larsen.

Medforfatter i forskningsartiklen, som er udgivet i Nature Microbiology, seniorforsker Jesper Larsen, også SSI, forklarer videre:

»I begyndelsen virkede methicillin jo, og så kom der andre præparater på banen. Så man kom nok bare lidt væk fra clavulansyre. Det er heller ikke sikkert, at det virkede på de MRSA-stammer, der fandtes dengang, men at vi blot er heldige nu,« siger han.

Især er amerikanerne heldige, fordi studiet viser, at clavulansyren får godt ram på den MRSA-linje, der hedder USA300, og som er en af de hyppigste varianter i USA.

Læs også: Antallet af infektioner med MRSA fortsætter med at stige

Virker også mod CC398

Herhjemme taler vi hyppigst om husdyrvarianten CC398, som særligt er kendt fra svinestalde, og ifølge Jesper Larsen ser det også ud til, at clavulansyre virker mod den.

»Det betyder jo, at hvis vi ser infektioner af denne art i Danmark, så behøver vi ikke at ty til de dyrere og mindre effektive behandlinger, som vi ellers har benyttet. Helt almindelig penicillin vil formentlig virke fint, og det er jo noget af en øjenåbner,« siger han.

Handler det om god timing, er der selvfølgelig den hage, at MRSA-stafylokokkerne måske også kan blive resistente over for kombinationen af penicillin og clavulansyre, men foreløbig er der ikke tegn på denne udvikling. Så nu kan der i hvert fald være en billig og smalspektret løsning i nogen tid, understreger Jesper Larsen.

Foreløbig er kombinationen testet i laboratorier og på mus på Statens Serum Institut, og formentlig bliver behandlingen snart afprøvet på mennesker, anslår Jesper Larsen.

»Dette kan ske ret hurtigt, da kombinationen allerede er godkendt til behandling af andre typer infektioner hos mennesker,« understreger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

MRSA benytter ikke et enzym til deres resistens, de er resistente, fordi de har en alternativ måde at bygge deres cellevæg på, som ikke påvirkes af penicillin.

Venlig hilsen Peder Worning

  • 1
  • 0

Godt så, nu har vi en kur mod MRSA. Så er vi sikret 10-20 år endnu, indtil den næste resistens kommer.

Derfor skal vi stadigt holde igen med brug af penicillin. Den gode nyhed her er, at f.eks. i Rusland er penicillin nu blevet receptpligtigt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten