Kend din kemi: EU samler oversigt over 120.000 stoffer i én database

24. januar 2016 kl. 10:004
Kend din kemi: EU samler oversigt over 120.000 stoffer i én database
Illustration: Wikimedia Commons.
En ny omfattende database med oplysninger om godt 120.000 kemikalier skal gøre kemi-info let tilgængeligt for alle.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu bliver det lidt lettere at orientere sig om, hvilken kemi man støder på i hverdagen.

Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) har netop sendt en database i luften med detaljerede oplysninger om 120.000 forskellige kemikalier, der anvendes i Europa i dag.

Formålet er, at offentligheden og tilsynsmyndigheder over hele verden bedre kan orientere sig og handle på de indsamlede oplysninger. Det skriver kemikalieagenturet i en pressemeddelse.

Læs også: Kæmpe EU-projekt skal minimere brugen af forsøgsdyr

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dette er en vigtig udvikling mod sikrere kemikalier inden 2020 og et væsentligt bidrag fra EU for at opnå den målsætning, som blev fastsat i 2002 på FN's verdenstopmøde om bæredygtig udvikling,« siger ECHA’s administrerende direktør, Geert Dancet, i pressemeddelsen.

Information på tre niveauer

Hvis man ikke selv er den store kemiingeniør, er oplysningsgraden på forhånd inddelt i tre niveauer. Afhængig af behov kan man dermed selv vælge, hvor detaljeret en viden man vil have. De vigtigste oplysninger opridses i 'infocard'. Vil man dykke dybere ned, kan niveauerne 'brief profile' og endelig 'source data' tages i brug.

Læs også: WHO advarer: Roundup kan være kræftfremkaldende

Foruden oplysninger om de 120.000 kemikalier rummer ECHA's database to millioner sammenfatninger af kemikaliernes egenskaber og virkninger, viden om farerne ved og sikker anvendelse af 14.000 kemikalier samt yderligere opridsning af stoffer, som EU har begrænset eller benævner som særlig problematiske.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
25. januar 2016 kl. 15:11

Det mest sikre når man søger oplysning i en database, på en kemisk forbindelse eller et stof, er at søge på CAS.nr., en forkortelse for Chemical Abstracts Service. Chemical Abstracts Service har registreret 71.000.000 organiske og uorganiske kemiske forbindelser og 64.000.000 proteiner og dna sekvenser og der kommer stadig flere til. Og det gælder om at identificere stoffet med dets CAS.nr. og dertil kan et sikkerhedsdatablad være en god kilde.

Prøv f.eks. CAS.nr. 65997-15-1 resultatet skal gerne være Ålborg portland Cement som altså er en entydig kemisk forbindelse.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

3
25. januar 2016 kl. 10:56

"Formålet er, at offentligheden og tilsynsmyndigheder over hele verden bedre kan orientere sig og handle på de indsamlede oplysninger."

Så det er vel en hjælp for myndigheder, der ikke har noget forkundskaber? For dem der benytter kemikalier af enhver art, bliver det nok mere tungt, rent administrativt.

2
25. januar 2016 kl. 10:47

Forbrugerrådet Tænk har udgivet en app, kaldet Kemiluppen, hvor man kan søge efter produkter i databasen og finde ud af, om indholdsstofferne er skadelige for sundheden og miljøet eller bare er mistænkt for at være det. Jeg bruger den selv, da den er meget brugervenlig og flot bygget op. Der findes i databasen mange produkter, og der kommer konstant flere til. Man kan også selv indsende produkter til analyse ved at scanne forsiden samt ingredienslisten, hvis produktet ikke skulle findes i databasen endnu.

Alt i alt en fremragende app, der allerede er meget brugt kort efter lanceringen og så vidt jeg forstår meget mere brugervenlig end ECHA's egen database.

1
25. januar 2016 kl. 00:31

Som ikke-kemiker vil jeg lige teste databasen. Med ingredienslisten fra en solcreme jeg har, går jeg på rov som "dum" for at lære noget omkring de brugte kemikalier uden at klikke ind på flere rækker 3.-parts-links.

  • "C12-15 Alkyl Benzoate": intet resultat, men 'Alkyl Benzoate' gør. Bruges i kosmetikprodukter. 1e6-1e7 kg/år importes/produceres til EU. Udslip i naturen fra industrielt brug er meget normalt.
  • "Ethylhexyl Triazone": meget skadeligt for akvatisk liv. Bruges i kosmetikprodukter. Samme import/produktion pr. år. Udslip også meget normalt.
  • "Glyceryl Stearate": lidt flere informationer. Bruges i i alt fra metal-smøring, printere og bildæk til kosmetik, polymerer og 'air fresheners'.
  • "Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate": intet, men 'Hydroxybenzoyl' giver 136 hits.
  • "Saccharide Isomerate": intet.
  • "Tocopheryl Acetate": to resultater med samme formeludtryk. Skadeligt for akvatisk liv. Udslip er normalt. Bruges i næsten alt (som glyceryl stearate)
  • "Sodium Hydroxide": Hedder åbenbart 'HNaO' og ikke 'NaOH' som man lærer i samtlige kemitimer. Det afhænger nok af hvilken skole man har lært det i. Bruges kun til minearbejde og fremstilling af kemikalier. Ellers lader det bare til at det ætser huden og øjnene. Derudover "ECHA has no registered data on the products in which this substance is used.", hvilket jo bare er dumt.
  • "Dehydroacetic Acid": farlig hvis den sluges.

Umiddelbart har jeg lært: div. ingredienser er farligt for dyr i havet, men at udslip højst sandsynligt sker alligevel. Jeg ikke skal komme en base på huden. Der importes/produceres i store mængder, hvilket er forventeligt.

Wikipedia og Google-søgninger gjorde mig klogere hurtigere. Jeg vil gerne tro at der er lavet fornuftigt arbejde med databasen, så jeg vil tro at jeg bruger den forkert. Den er måske ikke tænkt som et "lær om dagligdagens kemikalier"-database til forbrugeren, men det virker som om man skal to-tre links videre for at lære noget, der bare er en smule brugbart. Hvordan hjælper det industrien eller privatpersonen?