Kend dig selv og undgå stress
Når folk går ned med stress, skyldes det som regel, at de prioriterer deres arbejde højere end sig selv. Det mener Maj Bjerre, der er coach og foredragsholder og har holdt en række arrangementer i Ingeniørforeningen om stress:
»Vi er ikke rustet til at sige fra og passe på os selv. Arbejdspladsen har et ansvar for at give en ramme, men vi har også selv et ansvar. Vi kan ikke bare sætte os og vente på, at arbejdspladsen tager hånd om vores trivsel – for det er os selv, der betaler den største pris, hvis vi går ned med stress,« siger Maj Bjerre.
Klik her, hvis du vil indenfor på et jobsite, der er målrettet ingeniører.
Her giver hun seks gode råd, hvis du vil styre uden om stress.
1 Sæt hjernen på pause
Foretag dig hver dag noget, der ikke knytter sig til dit arbejde. Giv med andre ord din hjerne en pause og lav noget helt andet, for eksempel ved at gå en tur, læse en bog eller være sammen med dine venner.
2 Kend dine grænser
Lær dine personlige symptomer på stress at kende, så du ved, hvornår du er ved at være fyldt op. Måske viser dine symptomer sig som spændinger i nakken eller i kæberne. Prøv at føre dagbog over, når du bliver stresset: Hvad laver du, og hvilke symptomer oplever du. På den måde bliver du opmærksom på, hvilke situationer der stresser dig, og dermed er det nemmere at se de første spæde tegn på, at du er presset. Hermed bliver du også bedre til at sætte betingelser op, inden du siger ja til en ny opgave. Husk, at det ikke er andres skyld, hvis du har svært ved at nå en opgave, men din egen manglende evne til at sige fra.
Maj Bjerre arbejder som selvstændig rådgiver, coach og foredragsholder og i samarbejde med Klink & Bjerre om trivsel og sundhed i virksomhederne. Har de seneste syv år undervist og holdt foredrag i Ingeniørforeningen.
Læs også: Ikke arbejdspres, men uretfærdige chefer giver stress
3 Foretag bevidste prioriteringer
Spørg dig selv, hvem/hvad der står øverst på din prioriteringsliste: arbejdet, familien eller dig selv. De fleste, der bliver ramt af stress, har arbejde elle familie øverst på listen. Men ligesom du ved en flykatastrofe selv skal tage iltmasken på, før du hjælper andre med deres, er du nødt til at prioritere, hvis du skal kunne give andre noget.
4 Find ud af, hvordan du trives bedst
Hvis ikke du ved, hvordan du trives for at yde dit optimale, brænder du ud i stedet for at brænde igennem. Find derfor ud af det og tal med din chef om, hvad der skal til for at få mest ud af dig. Søger du nyt arbejde, bør du allerede under jobsamtalen tage emnet op. I stedet for at lade dig friste af mulighederne, lønnen og medarbejdergoderne i et nyt job, så tag en samtale med din – måske – kommende arbejdsgiver om, hvordan du trives bedst.
Læs også: Her er opskriften på trivsel og produktivitet
5 Find din egen kickstarter
Alle har en kickstarter, som kan ændre deres sindstilstand fra negativ til positiv. Nogle hører en bestemt type musik, nogle taler med en god ven, mens andre har brug for en gåtur, hvis de skal have energiniveauet op. Når du ved, hvad der skubber dig i gang, kan du bruge det aktivt, hvis du begynder at føle dig stresset. Den ’rigtige’ aktivitet kan ændre din tilstand inden for et minut eller fem.
6 Hvad er meningen
Hvis vi oplever, at vores arbejde er betydningsfuldt for andre, bliver vi fem gange så produktive. Det viser et studie fra McKinsey. Med andre ord giver det selvværd, når du ved, at du gør en forskel. Vil du forebygge stress, skal du gøre op med dig selv, om dit arbejde gør noget godt for dig. Alt for mange stiller sig tilfreds med noget, de egentlig ikke er glade for. Fundamentet for et godt liv i balance er at tage et personligt ansvar.
