Kemiske stoffer i e-cigaretter kan give kræft
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kemiske stoffer i e-cigaretter kan give kræft

Brugere af e-cigaretter lever ikke livet ufarligt. En ny fransk undersøgelse viser, at flere at de kemiske stoffer i de elektroniske cigaretter er kræftfremkaldende.

»Rapporten stadfæster en generelt usikkerhed om e-cigaretter. Man kan ikke være sikker på, at de kun indeholder det, som producenten skriver,« siger chefkonsulent hos Sundhedsstyrelsen, Jørgen Falk.

»De undersøgelser, der er lavet, giver ikke sikkerhed for, at e-cigaretter er ufarlige, hverken med eller uden nikotin. Derfor kan vi ikke sige, at det er sikkert at bruge.«

Undersøgelsen vækker opsigt hos Kræftens Bekæmpelse, som mener, at salget af e-cigaretter bør reguleres.

»Konklusionen må være, at de her væsker bør behandles som lægemidler, når der er så klare bivirkninger. De har et positivt formål, men der er klare bivirkninger. De bør kun bruges i en kort periode som en hjælp til at stoppe med at ryge,« siger projektchef Niels Them Kjær.

Undersøgelsen er gennemført af den franske forbrugerorganisation 60 Millions de Consommateurs.

Dokumentation

Artikel i MetroXpress

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som ingeniør er det svært at tage konklusionen seriøst.

A) E-cigaretter er et alternativ til cigaretter, derfor er det kun relevant om der er større eller mindre risiko for sygdomme ift. cigaretter.

B) Hvor meget højere kræftrisiko snakker vi om? Der findes mange stoffer som 'kan være kræftfremkaldende', men dét er ofte forbundet med en del usikkerhed, og er sjældent en ret alvorlig stigning (har man 0.0002% risiko for lungekræft, indtager noget som øger risikoen med 5%, så er man på 0.00021%, det er sjældent de snakker procentpoint i den slags undersøgelser).

C) Har ikke læst den oprindelige artikel (metro-xpress giver endnu mindre info end ing.dk), men lyder ikke til at være en videnskabelig undersøgelse. Snarere har de tilsyneladende bare kigget på hvilke stoffer der muligvis kan indeholdes i damp-væsken som måske kan give en forøget risiko for kræft. Savner den p-værdi der hører med i den helt oprindelige undersøgelse for stofferne.

 • 16
 • 1

udtrykket har lang tid undret mig. hvilke stoffer er ikke kemiske? menes der 'kemikalier'? kan journalister deres eget modersmål? står SAB (Dansk sprognævn, men det er ligegyldigt, hvordan man staver det) vagt om en fælles sproglig reference?

pas på, der er atomer i maden!

 • 8
 • 0

En engelsk artikel dækker det bedre og en af læserne har læst den originale artikel og kommenterer det godt http://www.dailymail.co.uk/health/article-...

Journalism at its worst. The Original article in a French magazine does not mention the laboratory which did the analysis, there is no mention of the methodology and there is no mention of results in numbers. The article also does not say what type of E-cigarette and what strength of Liquid were used. It also doesn't say whether an E-cigarette was tested against a REAL cigarette. This isn't science its scaremongering.

 • 12
 • 0

Min erfaring efter 3 måneder med den pind: Jeg gik hurtigt ned fra 20 ligkistesøm om dagen ned til et mindre forbrug af tilsvarende nikotinvædske end sælgernes vejledning som i det tilfælde er 1 ml om dagen, jeg er helt fri for abstinenser, hvilket vil sige at jeg ikke mere fyrer op ved alle de lejligheder hvor jeg førhen skulle have en smøg, så jeg regner med på sigt at kvitte helt. Men folk.er jo forskellige.

Sælgerne kunne godt skrive på hjemmesiderne at diabetikere skal holde sig langt væk, nikotin eller ej, bærevæsken er glykol eller glycerin som er sødt, en diabetiker skrev på Netdoktor at hun fik det dårligt, hendes egen blodtest viste så at den var gal.

 • 3
 • 0

Det irriterer mig grænseløst, at disse undersøgelser af medier blankt bliver anset som seriøse videnskabelige undersøgelser (og det hænger velnok sammen med, at emnet tiltrækker læsere).

Derudover forstår jeg ikke, hvordan en sådan undersøgelse altid fører til bashing af e-cigaret-konceptet i stedet for af de producenter og leverandører af de dårlige varer, der er testet. Så vidt jeg forstod, havde de fundet "farlige stoffer" i 3 ud af 10 "elektroniske cigaretter" - hvad end det så skal betyde.

Efter min logik bør det føre til en "e-cigaret-industrien kræver bedre kvalitetskontrol"-artikel og ikke en "e-cigaretter fører til den sikre død"-artikel.

 • 4
 • 0

Er der nogen sager så små, så tvivlsomme eller så latterlige, at Kræftens bekæmpelse ikke har en restriktionsmening om dem? Jf lakridspiberne!

 • 6
 • 0

Man må blot håbe at forhandlerne bibeholder en vis selvjustits, ligesom tatovørerne.

Den lovlige tobaksindustri vil jo heller ikke ryste op med alle oplysninger.

 • 0
 • 0

@John Hansen

Jeg kan kun være enig i, at denne uvidenskabelige (ikke peer-reviewed publicerede) undersøgelse bruges til at skræmme folk. Det undrer mig dog ikke på nogen måde, at de har fundet kræftfremkaldende stoffer. Problemet, som jeg ser det, at du ikke (i hvert fald ikke i DK) på nogen måde kan få lov til at lave det, da det er uetisk at lave forsøg på personer med åbenlyst skadelig effekt. Hvis en etisk godkendelse kan skaffes må man ikke designe "dosis" e-cigaret, men kun observere de personer, som tager det af egen fri vilje/lyst, som vil give uoverskuelige resultater. Ingen etisk godkendelse - ingen videnskabelig forsøg - ingen videnskabelige undersøgelse.

 • 0
 • 0

Denne artikkel er værre end konspirationsteorier om dommedag! Alle farlige/dårlige udsagn om e-cigaretter har mig bekendt aldrig bevist noget konkret. Intetsigende artikkel.

 • 0
 • 0

Glycerinen der bruges i E-væske er den samme som i inhalatorer til forskellige behandlinger på sygehuse, ved afbrænding over 200 grader dannes der kræftfremkaldende stoffer, en E-cig anvender 60-70...........dermed kan det sammenlignes med røg fra en varm pande som jo er påvist som farlig, men vi vil jo have vores kød brunet mere eller mindre. Smagsstofferne i E-væske får fabrikanterne fra fødevareindustrien, disses produkter bliver også mistænkeliggjort i kredse.

Flere der helt er gået over til Nicotinel-produkterne bruger dem jo også i årevis.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten