Kemisk cocktail i børneværelset

16. december 2006 kl. 08:00
Kemisk cocktail i børneværelset
Illustration: ukendt.
Børneværelset er det rum, hvor man kan finde den højeste koncentration af sundhedsskadelige stoffer. Miljøstyrelsen konkluderer, at det er nødvendigt at lufte kemien ud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Står der en giftig dunst ud fra børneværelset, når du åbner døren, er der måske formaldehyd og benzen i luften.

Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen. Den har beregnet, hvor mange kemikalier vi udsattes for fra udvalgte produkter i vores hjem.

Computere, strygejern, skoplejemiddel, julespray, hårtørrere, hobbylim og printere afgiver alle stoffer, som tilsammen kan påvirke helbredet, hvis man opholder sig for længe indendørs uden udluftning. Det kan resultere i allergiske reaktioner, luftvejsirritationer, hovedpine og svimmelhed.

Koncentrationen er beregnet for stofferne formaldehyd, acetaldehyd, phenol, benzen, toluen, xylen, styren og limonen.

Koncentrationen nærmer sig grænsen

Rapporten viser, at især i børneværelset kan der være høje koncentrationer af stofferne. Ungernes værelser er ofte små rum, der indeholder mange produkter, som afgiver de uønskede stoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har set, at koncentrationen af nogle af stofferne i få tilfælde kan nærme sig den grænse, som børnene maksimalt kan tåle per dag. Da børn er en særlig følsom gruppe, skal forældre derfor være særligt opmærksomme på, hvis der lugter kemisk på deres værelser,« siger biolog Frank Jensen fra Miljøstyrelsen.

Påvirkningen afhænger af, hvor længe man opholder sig i de forskellige rum, hvilke produkter værelset er fyldt med, og hvor høje koncentrationer den enkelte person udsættes for.

Under normale omstændigheder vil et barn på 10 kg ligge under den højest tolerable dosis. Men i værst tænkelige tilfælde, hvor et barn opholder sig 24 timer på sit værelse, der er spækket med helt nye produkter, som alle er i brug - og der ikke luftes ud, så kan barnet indånde for høje doser af stoffer som benzen og toluen, der kan udgøre en risiko for sundheden.

»Det er en rigtig god idé at bruge spraymaling og imprægneringsmiddel til sko udenfor og sikre god ventilation, efter man har haft computer og printer i gang,« konstaterer Frank Jensen.

Rapporten konkluderer, at anvendelse af røgelse indendørs er den mest forurenende og sundhedsfarlige af de undersøgte aktiviteter, og at den bør mindskes eller undgås.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger