Kemikalie-cocktail i røgbomber skal blokere sensorer

Illustration: Aikon, BigStock

Udviklingen med sensorer går hurtigt, og det hjælper os til at se og opdage ting, det menneskelige øje ikke kan se. Men det bliver et problem for værktøjer, der netop skal sørge for, at det ikke er muligt at blive set.

Derfor foregår der er teknologisk oprustning med røgslør og røggranater, da du ikke er synderligt usynlig, hvis sensorer kan opdage dig gennem røgen.

»På grund af udviklingen for sensorer, der går videre end det synlige spektrum, har vi brug for nye midler, der kan blokere i den infrarøde region,« siger Zach Zander fra den amerikanske hærs Smoke & Obscurants, Pyrotechnics, and Chemical Biological Filtration Branches i en pressemeddelelse.

»Materialet i et røgslør kan absorbere eller sprede lys ved en given frekvens. Det meste røg gør det for enten synligt eller infrarødt. Vi undersøger her, om vi kan lave noget, der kan sløre både synlig og infrarød opdagelse,« siger han.

Må ikke blive for farlig

Forskerne kigger derfor på at blande materialer, der slører både for øjet og for sensoren, men det skal samtidig være på en måde, hvor kemikalieblandingen ikke bliver alt for farlig.

»En traditionel røggranat er lavet af et giftigt materiale kaldet hexachlorethan, men tereftalsyre-granater har vist sig at være mere sikre,« siger Zach Zander ifølge pressemeddelelsen.

Læs også: Kopivarer skal stoppes med sandkorn og unikke mønstre

Forskerne blander tereftalsyren med zirconium, der burde kunne lave en røg, der ikke kan ses igennem i det infrarøde område.

Kemikerne fra den amerikanske hær regner med, at der løbende skal smides flere stoffer i røggranaten, i takt med at sensorerne bliver bedre og bedre til at opfange forskellige ting.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten