Kemiingeniør udvikler miljørigtig brandhæmmer

Koldinghus kan resten af året fremvise en imponerende juleudstilling af blomsterkunstneren Jan Munch med masser af gran og pynt.

Det er normalt en farlig cocktail, når det gælder brandsikkerhed. Men i år har museet allieret sig med kemiingeniør Jens Haugaard fra Kolding-firmaet Mediator.as, som har udviklet en særlig brandhæmmer, der hverken kan ses eller er giftig.

»Vi forsøgte os først med en imprægnering, som umiddelbart fungerede fint. Men efter en uge i ovnen ved 40 grader var virkningen ophørt, og det kunne brænde. Så vi måtte foretage nogle justeringer, og nu er der gået seks uger, og det kan stadig ikke brænde,« fortæller Jens Haugaard til Ingeniøren.

Koldinghus har fået hjælp af kemiingeniør Jens Haugaard fra Mediator, der har udviklet en brandhæmmer, der hverken kan ses eller er giftig, men som er uhyre effektiv. Illustration: Koldinghus

Han vil dog ikke afsløre direkte, hvad der ligger i formlen på brandhæmmeren.

»Hvis du googler, hvilke stoffer der er brandhæmmende, så er det stoffer, der indeholder noget med fosfor og kvælstof. Det er typer som myresyre og tilsvarende stoffer, og det er en kombination af disse, der har den brandhæmmende effekt,« forklarer kemiingeniøren.

De brandhæmmende egenskaber er bekræftet af Kolding Kommunes beredskabschef, Morten Hedegaard, der flere gange har været forbi Koldinghus med sin lighter, men med uforrettet sag.

»Der findes flere imprægneringsprodukter i forvejen, men de virker ikke lige godt på alle materialer. Jeg har selv prøvet at sætte ild til en imprægneret julebuk, der brændte lystigt uden problemer. Men løsningen på Koldinghus imponerer mig,« siger han til TV 2 Syd.

Ingeniøren har gennem længere tid beskæftiget sig med brandhæmmere, og ifølge Jens Haugaard vil hans blanding også kunne anvendes i eksempelvis møbler eller i inventar på institutioner.

Læs også: Total uvidenhed om giftige flammehæmmere i møbler

»Det er overhovedet ikke farligt, det her, og de stoffer, der indgår, er heller ikke farlige og skal heller ikke mærkes specielt. Der er tale om rene salte,« siger han.

Læs også: Sofaer er fyldt med flammehæmmere, der skader børns IQ

Jens Haugaard er nu gået i tænkeboksen med sin nyvundne viden om den miljørigtige og ufarlige brandhæmmer. Hans selskab driver først og fremmest rådgivning inden for brug af kemikalier, men han vil ikke udelukke, at der eventuelt kunne blive plads til produktion af brandhæmmeren, eller den måske kan købes på licens af andre, der måtte kunne se en forretning i opfindelsen.

Dokumentation

Mediator

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Bliver jeg en kende foruroliget ved at høre fosfor. Fosforbomber er ikke til at spøge med, og kan ikke slukkes med vand når det lander på huden, men skal skrabes af. Så jeg håber virkeligt at han har styr på det, og heldigvis lyder det at han har det.

 • 0
 • 0

Det er vel en hjemmegjort blanding af materialer som allerede anvnedes til formålet i flere forskellige anvendelser. Det er nok problematisk at bruge salte i elektronik. Ammonium polyphosphat fx vil nok kortslutte det meste.

Det er jo der vi har problemstillingen i forhold til fx bromerede flammehæmmere. Jeg tror ikke julepynt har godt af den type behandling med de bromerede i forvejen så det er nok slet ikke aktuelt. Så sammenhængen er vel lidt misforstået i forhold til snakken om påvirkning fra flammehæmmere

8 uger ved 40 grader svarer til ca 2 år ved sturetemperatur så det er nok godtnok til julepynt men ikke til et fjernsyn :)

 • 0
 • 0

Det er jo fantastisk. Vi er lige begyndt at begrænse fosfatanvendelsen i vaskemidler (fosfor er en begrænset ressource), og så begynder vi at spraye det på ligegyldige juledekorationer. Det virker sgu ikke smart.

Fosfat/fosfer kan i det mindste udvindes fra spildevandsslam (eller anvendes som bestanddel i spildevandsslam på marker), mens sprayede juledekorationer nok er sværere at indvinde fosfat fra, medmindre de "renses" for alt juleglimmer og "smides" ud på markerne.

De her hurtige tekniske fix har det med at erstatte sund fornuft. Det er ærgerligt.

 • 0
 • 0

Der er brandhæmmer i cigaret papir. så jeg kan kun smile til de rapporter, som der findes i Danmark, om at salt skulde være farligt at tilføre produkter, i Tyrkiet, er den samme salt i drikkevandet og de har ikke en højre dødelighed der.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten