Katteparasit øger risikoen for kræft i hjernen

En international undersøgelse viser, at risikoen for at udvikle kræft i hjernen stiger med 80 procent, hvis man er inficeret med en udbredt parasit fra katte. Den smitter hovedsageligt gennem kød, der ikke er blevet gennemstegt.

Den fjerdedel af danskerne, der er inficeret med katteparasitten Toxoplasma gondii, på dansk kaldet haresyge, har højere risiko for at få kræft i hjernen.

Det viser en undersøgelse udført af franske og amerikanske forskere. De konkluderer, at på tværs af de 37 lande, som de har undersøgt, er ondartet hjernekræft 80 procent mere udbredt blandt folk, der er inficeret med parasitten, end blandt resten af befolkningen.

'Vores resultater er tilstrækkeligt stærke til at slå til lyd for, at Toxoplasma gondii potentielt øger risikoen for hjernekræft', konkluderer forskerne i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.

En fjerdedel af danskerne er inficeret med katteparasitten Toxoplasma gondii, og nu viser en undersøgelse, at risikoen for at udvikle hjernekræft øges, hvis man er inficeret.

Forskerne understreger, at de har korrigeret deres undersøgelse for alle faktorer, som kunne give et misvisende resultat. Blandt andet har de taget hensyn til, at jo rigere et land er, jo større er chancen for, at kræftsygdomme bliver opdaget.

Desuden har de taget hensyn til bl.a. køn og brugen af mobiltelefon. Intet af det ændrer på, at Toxoplasma gondii-inficerede oftere får hjernekræft.

Om de også ender med at dø af kræften, har forskerne ikke forsøgt at svare på. Behandlingen af kræft er for forskellig i de 37 lande, til at det giver mening at undersøge.

Læs også: Hjernevasker parasitter mus og mænd?

Forskerne er helt på det rene med, at deres undersøgelse ikke dokumenterer, at parasitten i sig selv er årsag til den øgede risiko for hjernekræft. Det skal der langt flere undersøgelser til at afgøre.

En mulighed kan for eksempel være, nævner forskerne, at katteparasitten sammen med andre mikroorganismer gør cancer i hjernen mere udbredt.

Det er for eksempel tilfældet med Epstein-Barr-virus, der medfører mononukleose, også kendt som kyssesyge. Sammen med malaria-parasitten kan den virus forårsage en meget hurtigt voksende form for lymfekræft, som børn i Afrika derfor er ekstra udsat for.

Ifølge Statens Serum Institut er cirka en fjerdedel af alle danskere inficeret med katteparasitten, mens det for hele verdens befolkning gælder en tredjedel.

Smitten sker hovedsageligt gennem kød, som ikke er blevet gennemstegt på for eksempel grillen. Oksekød er dog ikke så ofte inficeret som kød fra eksempelvis svin og vildt, fortæller parasitologen Henrik Vedel Nielsen fra Statens Serum Institut.

Læs også: Pas på ved grillen: Katteparasit smitter gennem din bøf

Toxoplasma gondii kan kun formere sig i kattes tarmsystem. Derfor skønner Statens Serum Institut, at så godt som alle katte, der jager ude, er inficerede.

Efter formeringen udskilles millioner af mikroskopiske æg-lignende cyster, kaldet oocyster, med afføringen. De kan overleve op til et år og kan inficere gennem alt fra en dårligt skyllet gulerod fra haven til kattebakken.

Raske personers immunforsvar bekæmper hurtigt parasitterne. De bliver indlejret i en slags cyster, som dog ikke forsvinder fra organismen. De bliver siddende i både musklerne og i hjernen i årevis. Her kan de reaktiveres, hvis eksempelvis immunforsvaret svækkes.

Da en lang række af de dyr, vi spiser, ligesom mennesker bliver inficeret med parasitten, er det langt mere sandsynligt, at vi bliver smittet, når vi spiser kød.

Kan være katastrofalt for fostre

Lægerne har i årtier vidst, at gravide kan overføre parasitten til deres ufødte børn. Derfor blev gravide frem til starten af 1990'erne screenet for parasitten.

Det går ud over fostret, hvis kvinden bliver inficeret med parasitten under selve graviditeten. Der er kun frie parasitter i organismen i få dage, men kommer de ind fostret, kan de udrette stor skade. Fostret har intet immunforsvar til at bekæmpe dem.

I de seneste år har en række forskere verden over forbundet Toxoplasma gondii med ændringer i menneskers adfærd. Blandt andet er det påvist, at parasit-inficerede har højere risiko for at udvikle skizofreni, ligesom de opfører sig mere aggressivt. Det fører til, at de oftere kører galt.

Senest har danske forskere konkluderet, at inficerede danske kvinder har højere risiko for at begå selvmord.

Læs også: Katteparasit får flere kvinder til at begå selvmord

Blandt de førende forskere i adfærdsændringerne er Kevin Lafferty fra University of California, Santa Barbara, som også er medforfatter på artiklen om øget risiko for hjernekræft.

Forskerne har været inspireret af, hvordan parasitten påvirker mus. Den manipulerer med musens hjerne, så den mister sin skræk for lugten af kattetis. Det giver Toxoplasma gondii langt bedre odds for at komme tilbage i kattetarmene, hvor den fuldender sin livscyklus ved formering efter at have udnyttet musen som mellemvært.

Danske eksperter kender intet til sammenhæng med kræft

Herhjemme får 1.250 personer ifølge Kræftens Bekæmpelse hvert år konstateret kræft med udspring i hjernen. Det må ikke forveksles med metastaser i hjernen, som kan skyldes mange andre kræftformer.

At katteparasitten kan have en sammenhæng med hjernesvulster, kommer helt bag på danske eksperter.

Kræftens Bekæmpelses forskningsleder for bl.a. virus og kræft, Susanne Krüger Kjær, har aldrig hørt om parasitter som årsag til hjernekræft.

På Rigshospitalets Onkologiske afdeling kender overlæge Ulrik Lassen, som behandler patienter med hjernekræft, heller ikke til teorien om en sammenhæng mellem Toxoplasma gondii og udvikling af kræft.

Han påpeger, at stadigt flere får hjernekræft. Lægerne kender ikke årsagen til, at kræften opstår, eller hvad stigningen skyldes. Der er ingen grund til på forhånd at afvise teorien om, at en parasit kan være involveret, mener Ulrik Lassen.

Det vil passe godt, hvis også antallet af parasit-inficeret stiger. Det er imidlertid ikke tilfældet, fastslår Henrik Vedel Nielsen fra Statens Serum Institut.

Der er ingen nøjagtige danske opgørelser fra de seneste knap 20 år, men instituttets egne optællinger viser et stabilt niveau af smittede, måske endda et lille fald.

I Frankrig, hvor parasitten har været mere udbredt, er der mere nøjagtige kortlægninger, og de viser et klart fald i udbredelsen. Det skyldes, antager franske myndigheder ifølge Henrik Vedel Nielsen, ændrede spisevaner med mindre råt kød.

Dokumentation

Resumé af den videnskabelige artikel

Kommentarer (8)

Artiklens morale må være: Steg din kat helt igennem, inden du spiser den.

Det må også siges at være en imponerende "videnskabelig" bedrift at nogle forskere nu har påvist, at man har større risiko for at blive syg, hvis man bliver inficeret med en parasit. Så ved vi det.

Mvh

Ole Bjørn :o)

 • 0
 • 0

Formere sig via kat, hvordan hænger det så sammen med, at man kan få det fra råt kød (er der mange katte i SSP-svinestalde? På slagterier- i detailledene?!), snavsede grønsager- og i gamle dage fra harer.

Det rimer ikke så godt sammen?!

Som jeg har læst det, kan det smitte fra svinegødning, der vist er den mest oplagte kilde.

God hygiejne i køkkenet er stadig nødvendigt- også for folk, der ikke har kat.
Før vi får et korstog mod katte, som jeg synes de der forskningsresultater lægger op til!

God hygiejne med RÅ madvarer- er vigtig.

Mvh
Tine

 • 0
 • 0

Kære Tine,

Umiddelbart et super godt spørgsmål, og forklaringen er vævscyster i midlertidige ufrivillige værter, som bliver smittet via katte/hare afføring (som de på en aller anden måde får gnasket i sig).

Ifølge Statens Serum Institut:
"Hovedsmittekilden i vores del af verden er vævscyster i muskulatur og organer fra Toxoplasma-smittede dyr, specielt fra svin, lam og vildt, i mindre grad fra oksekød og kyllinger. Cysterne findes i størst mængde i ikke-skeletmuskulatur. Indtagelse af råt/ikke gennemstegt kød er en væsentlig risokofaktor. Cysterne bliver ødelagt ved opvarmning til mere end 66º C i 3 minutter og ved nedfrysning til -20 ºC. Rygning, saltning og bestråling vil også ødelægge cysterne."

Mvh,
Hanne

 • 0
 • 0

Det er helt klart ræverød desinformation for at vi ikke skal spise animalsk så der kan blive arealer frigjort til bioolieproduktion.
Min hund og katte afgiver jeg ikke uden dødsfald.

 • 0
 • 1

Måske Magnus Bredsdorff skulle læse den faktiske artikel igennem endnu engang, og så vurdere om hans gengivelse af forbehold og konklusioner er helt i overensstemmelse med forfatternes.

Forfatterne gør netop specifikt opmærksom på at der netop IKKE er korrigeret for alle faktorer som kan påvirke konklusionen. Hvordan Magnus Bredsdorff kan komme til den stik modsatte konklusion, kan man kun gætte på.

Samtidig har Magnus Bredsdorff valgt at undlade at omtale de svagheder ved metoden som forfatterne selv gør tydeligt opmærksom på, og har i stedet valgt at tage et enkelt citat ud af sammenhæng, og derved uberettiget styrke dets betydning.

Det er et generelt problem når journalister, uden forskningserfaring, og tilsyneladende også uden i det mindste teoretisk forståelse af statistik, fortolker videnskabelige artikler. Niveauet i Ingeniøren er efterhånden på linie med Ekstrabladet, og jeg må tilstå at jeg ville forvente at der i det mindste var ingeniører ansat som journalisterne kunne få hjælp fra.

 • 0
 • 0

Men hvordan katten kan svin i SSP-stalde på nogen måde komme i kontakt med katte-ekskrementer... Når svin er en væsentlig smittekilde (og så mange frilandsgrise er der heller ikke i omløb. De fleste er i form af steg (skeletmuskler) eller hakketkød (af samme)). Der er nok betydeligt flere konventionelle svin, der går til konsum i DK.


Nå, nu vil jeg gå ud og lege på motorvejen (risikoadfærd), begå selvmord- så jeg ikke dør af hjernecancer... Eftersom jeg i mange år, har været depressiv- men katte er faktisk sjove... Mine gør mig i godt humør dagligt.

Mvh
Tine

 • 0
 • 0

men katte er faktisk sjove... Mine gør mig i godt humør dagligt.

Helt enig, derfor giver jeg mine par katte varmebehandlet kød eller fisk. Det er kun et problem med de mus og fugle de selv fanger, rå. Hvordan det er med de græshopper de forsøger at fange, ved jeg ikke, men det er nok ikke så farligt.

 • 0
 • 0

Og her gik jeg og troede at katte bare gjorde kvinder mindre nervøse for rovdyr (som nu f.eks. mænd) pga. toxoplasmose ... men så dør de også af det. ØV.

 • 0
 • 0