Katteparasit får flere kvinder til at begå selvmord
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Katteparasit får flere kvinder til at begå selvmord

En helt almindelig parasit, som rammer over en fjerdedel af alle danskere, viser sig nu at kunne have fatale konsekvenser.

Ny dansk forskning konkluderer, at kvinder, som er inficeret med parasitten, har godt en halv gang højere risiko for at forvolde skade på sig selv, herunder at begå selvmord, end andre kvinder.

Jo flere antistoffer kvinderne har dannet over for katteparasitten Toxoplasma gondii, des højere er risikoen for, at de ender med at gøre skade på sig selv, viser undersøgelsen.

Den er baseret på de såkaldte hælprøver, som er blodprøver taget fra nyfødte. Ved at studere 45.788 prøver taget i Storkøbenhavn, Nordsjælland og Sydjylland i årene fra 1992 til 1995 kunne forskerne se, hvor mange antistoffer mod katteparasitten kvinderne havde overført til deres børn.

Knap 27 procent af kvinderne i undersøgelsen var inficeret, viste undersøgelsen. Det stemmer udmærket overens med, at omkring en tredjedel af verdens befolkning menes at bære rundt på parasitten.

Læs også: Hjernevasker parasitter mus og mænd?

Herefter kiggede forskerne i de nationale registre for at se, hvor mange kvinder der på en eller anden måde forvoldte skade på sig selv frem til udgangen af 2006. Det gjorde 994 af dem. Det dækker over alt fra selvmordsforsøg ved at tage piller til at skære i sig selv.

De kvinder, som havde flest antistoffer mod Toxoplasma gondii, havde næsten fordoblet risikoen for at gøre skade på sig selv. Tilsvarende var risikoen for at begå selvmord også fordoblet for kvinder, der havde parasitten i sig, men det gjorde kun 18 af kvinderne.

Det spiller i øvrigt ingen rolle, om kvinderne havde gjort skade på sig selv tidligere eller ej. Hvis de havde antistoffer mod katteparasitten i blodet, var andelen, som gjorde skade på sig selv, højere.

Øger også risikoen for skizofreni

Derfor er der tale om et entydigt billede af, at den udbredte parasit øger selvmordsrisikoen. Det kommer ikke bag på førsteforfatteren til den videnskabelige artikel om undersøgelsen, Marianne Giørtz Pedersen fra Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet.

»Vi har tidligere set en effekt på samme niveau, hvor Toxoplasma gondii øger risikoen for at udvikle skizofreni,« siger hun.

Selv om parasitten har været kendt i mange år, er der først inden for det seneste årti kommet fokus på, hvordan den ændrer menneskers adfærd. Det skyldes, at det samme sker for mus og rotter, hvilket er langt vigtigere for Toxoplasma gondii.

Den kan kun formere sig i kattens tarme. Når det er sket, udskilles millioner af æggelignende cyster, som kaldes oocyster, med kattens afføring. De kan overleve i mere end et år.

Mus mister skrækken for lugten af kattetis

Oocysterne kan inficere både fugle og pattedyr, herunder mennesker, men parasitten er mest interesseret i gnaverne. Her sætter den sig bl.a. i hjernen.

Det medfører, at mus og rotter mister deres skræk for kattens urin, men snarere tiltrækkes af den. Resultatet er, at de bliver fanget og spist, så parasitten kan fuldende sin livscyklus i kattens tarme.

»Det er en spændende historie, at musens adfærd bliver ændret. Det sker måske også for mennesker. Vi har undersøgelser, der viser, at folk inficeret med Toxoplasma gondii er mere udsat for trafikulykker,« fortæller Marianne Giørtz Pedersen.

Teorien er, at parasitten gør os mere risikovillige og derfor også får os til at køre hurtigere.

»Det er jo ikke noget, som vi er opmærksomme på til dagligt, heller ikke når det gælder psykiatriske patienter. Jeg ved ikke, om jeg selv er inficeret. Men jeg voksede op på landet med katte, så for mig er skaden nok sket,« fortæller hun.

»Hvis vi kunne forstå, hvordan parasitten påvirker vores hjerne, så er det måske også muligt at behandle sig ud af det,« tilføjer Marianne Giørtz Pedersen.

Det kommer hendes egen forskning dog ikke til at afgøre. Til gengæld vil hun nu undersøge, om parasitten også øger risikoen for depressioner. Desuden skal hun studere, om forskellige typer og stadier af infektionen gør nogen forskel for risikoen.

Den videnskabelige artikel om undersøgelsen er netop publiceret i tidsskriftet Archives of General Psychiatry.

Den siger ikke noget om, hvorvidt mænd også har øget risiko for at begå selvmord. Det skyldes, at der ikke findes et tilsvarende statistisk materiale for mænd.

Dokumentation

Videnskabelig artikel: Toxoplasma gondii Infection and Self-directed Violence in Mothers

Tak for en lidt underlig post, dog forklarer det mange væsentlige ting over for min person, vi (læs: den langhårede) har 3 katte, hun ved jeg ikke kan med de dyr, irriterer mig på samtlige plan, nu har hun så valgt a sove på sofa med dem, gjort det i et år . . . Tak til god forskning for at fortælle mig at JEG ikke er problemet i sengen, blot en hormonel forstyrrelse a den kvindelige hjerne . . .:) nu kan jeg sove roligt igen, dog stadig alene:)

  • 0
  • 0

Ved du ikke hvad du skal med katte?

Katte er nødvendige for at mennesker kan bosætte sig i by samfund og har de været lige siden de blev domisticerede.

Katte er hovedansvarlige for at holde bestanden af specielt gnavere nede på et acceptabelt niveau hvor der bor mennesker. Hvis ikke kattene gjorde det ville det være umuligt at bo i by samfund, da gnaverne hurtigt ville vokse i population og spredningen af langt farligere dødelige sygdomme vil være hverdag.

Kan godt finde historieske eksembler på at gnavere med deres sygdomme har stort set udryddet byer, fordi kattende i området har været slået ned pga. menneskelig aktivitet

  • 0
  • 0