Kattelem med billedgenkendelse

Kattelemme er et ofte omtalt emne i Ingeniørens netdebatter, og konstruktionen af en kattelem er da også en rigtig "ingeniøropgave". Boris Tsikanovsky, som er ekspert i billedbehandlingssoftware, har lavet en uhyre elegant version. Den åbner ikke for katte, der har fugle, mus, rotter eller andet bytte i munden, når de vil ind. Et webkamera optager billeder af katten i "entreen", og en computer sammenligner billedet med tidligere fotos med og uden 'mad i munden'. Først, når katten har sluppet byttet udenfor, lukkes den ind.

Tsikanovsky havde en kat, der hed Flo, og derfor hedder kontrolmekanismen "Flo control", men det er i øvrigt kattene Squirrel og Alexia, den nu holder check på. Katte har for vane ikke blot at bringe mus og fugle med hjem, men disse byttedyr er oven i købet ofte (halv)levende. Måske er kattens mening, at den vil tage en "træningsmus" med hjem til den mærkelige menneske-kat, den bor sammen med. Han er jo håbløs som musefanger, så han må optrænes ligesom killingerne. Men Tsikanovsky synes i hvert fald, det er tilpas ubehageligt at have halvdøde rotter løbende rundt i huset til, at han gjorde noget ved det. Flo Control er resultatet.

Et digitalkamera, Kodak DVC323, optager billeder, hver gang nogen, f.eks. en kat kommer ind i »entreen« foran den elektronisk styrede kattelem. Selve lemmen er en kommerciel version beregnet til at åbne, når en kat med en magnet på halsbåndet nærmer sig. Men hos familien Tsikanovsky åbnes lemmen kun, hvis billedanalysen i kameraets tilkoblede computer verificerer, at katten ikke har noget i hængdende ud af munden. Spejlet sender et billede af katten set fra siden til kameraet. Computeren sammenligner så profilbilledet med tidligere optagelser af katten med og uden bytte. Der optages 20 billeder pr. sekund.

På Quantum Pictures webside kan man se billeder og film af både katte og af det tekniske udstyr. Ing|nets læsere må kunne eftergøre den avancerede kattelem, der kun slipper katte ind uden mus.