Kattegat-kat får lov til at sejle: Nu skal havn bygges om

10. januar 2013 kl. 11:389
Endelig er alle Dolphin Jets miljø- og sejladsgodkendelser i hus, men nu overvejer Sund & Bælt, hvordan Odden Færgehavn skal bygges om for at rumme nogle af verdens største katamaranfærger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu har samtlige myndigheder godkendt den nye højhastigheds-katamaranfærge Dolphin Jet til at sejle i fast rutefart mellem Sjællands Odde og Aarhus Havn.

Efter at have gennemgået månedlange undersøgelser og være blevet ombygget for flere millioner kroner er superkatamaranen klar til at gennemføre tre daglige sejladser fra Odden til Aarhus og tilbage igen.

Det er selskabet Kattegat-Ruten, der skal sejle med Dolphin Jet. Selskabet ejes af det tyske rederi Förde Reederei Seetouristik (FRS), der nu venter på at få lov til at sejle til havnen. I dag besejles havnen af Mols-Linien.

Force Technology har netop rapporteret til ejeren af Odden Færgehavn, Sund & Bælt, at det kræver en ombygning af havnen, før det kan lade sig gøre for den 86,6 meter lange og 23,8 meter brede katamaran at manøvrere i samme havn som Mols-Liniens katamaranflåde, der fra sidste sommer også omfatter den 112,6 meter lange og 30,5 meter brede KatExpes2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Sund & Bælt siger markedsdirektør Søren Vikkelsø:

»Odden Færgehavn er relativt lille og bygget og indrettet til én operatør. Force Technology har belyst en række udfordringer for sejladsen i havnen. Det er ikke umuligt at indrette den til to parallelle ruter, men det kræver en del investeringer i havnen. Hvordan og af hvem de skal foretages, har vi endnu ikke har drøftet med Kattegatruten og Mols-Linien.«

Stor vindflade - lille dybgang

»Det er hurtigfærger, og skibene er noget større end dem, der oprindeligt blev sejlet ind i havnen. Mols-Linien sejler jo med en af verdens største hurtigfærger. Da de både har en stor vindflade og samtidig ikke stikker særligt dybt, kræver de ved kraftig vind mere plads i havnen, end en gammel, tung færge gør,« forklarer Søren Vikkelsø.

»Som havneejer skal vi være sikre på, at de to rederier ikke sejler ind i hinanden på vej ind og ud af havnen, fordi de har så travlt med at konkurrere om kunderne, at de tilsidesætter sikkerheden. Det skal jo være sikkert,« tilføjer han.

Dolphin Jet skal bakke ud

Som udgangspunkt skal Dolphin Jet, ifølge Miljøstyrelsens godkendelse, bakke ud fra færgelejet og vende inden for molen. Så fortsætter den ud med seks knob og accelererer uden for molerne til 20 og lidt senere til 36 knob.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når katamaranen sejler ind i havnebassinet, sker det forlæns og med en manøvrefart på 6-8 knob.

Færgelejer skal bygges om

De planer, der nu ligger på tegnebrættet, kommer ikke til at omfatte en fysisk udvidelse af selve havnen, men af færgelejerne foruden en udvidelse af opmarcharealerne.

»Om det så er vores investeringer som havneejer eller rederiernes, det skal vi finde ud af. Det findes der forskellige modeller for rundt om i de danske havne. Er det havnene, der investerer, får de pengene ind som en havneafgift,« siger Søren Vikkelsø.

Ingeniøren har forgæves bedt om at få indsigt i rapportudkastet fra Force Technology.

Fakta: Sådan kommer Dolphin Jet til støje mindre

Efter at Lloyds Register undersøgte støjforholdene, har rederiet FRS måttet bygge katamaranen Dolphin Jet om for flere millioner kroner:

  • Lyddæmpere på alle hovedmotorernes udstødningssystemer er skiftet ud.

  • På alle fire hjælpemotorer har Wärtsila justeret vibrationsklodserne.

  • På brodækket har begge aircondition-anlæg gennemgået en renovering.

  • Maskinrumsventilatorerne har fået nye lejer og fået afbalanceret blæserhjulene.

Rederiet betegner det som mindre justeringer.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. marts 2018 kl. 18:57

Force Institutet vil gerne "please" sin kunde, som er Mols-Linien og Sund og Bælt i det her tilfælde for at bibeholde Mols-Liniens monopol. Havneejeren er ikke ansvarlig hvis to skibe støder sammen. Jeg går ud fra navigatøren, styrmanden, Kaptajnen har lært vigereglerne og ansvar på søfartsskolen. Styrbord og bagbord. Det lærer de fleste børn i sejlklubber i optimistjoller landet over i løbet af et par aftener.

I gamle dage, jeg tror det var i 90erne havde Mols-Linien både de konventionelle færger og seajetsfærgerne. Der var op til 32 anløb i døgnet i Odden havn. Mols-Linien planlagde endda flere anløb og afgange. Protektionisme er nærmere svaret her. Mols-Linien vil hellere end gerne ha slettet Ebeltoft havn på landkortet og fjerne all konkurrence væk fra Odden Havn.

1
11. marts 2018 kl. 18:47

Jeg tror at der vil gå årtier måske århundrede før vi MÅSKE får en bro. Bare se Femernforbindelsen.

3
11. januar 2013 kl. 20:43

Jeg kan ikke forstå, at man ikke for længst har anlagt en havn på Asnæs halvøen lige vest for Asnæs værket.
Forlæng motorvejen til det sydkligeKalundborg.

Det er indenfor naturbeskyttelsesområdet :https://peecee.dk/upload/view/397375/fullarealinformation.miljoeportal.dk/distribution/ Hvis man lagde havnen på spidsen af Asnæs kom man fri af området, men havnen var jo i Kalundborg i forvejen, og en ny havn har cirka samme afstand til Aarhus som fra Odden, så det kan næppe betale sig.

Ligesådan på Røsnæs, men dog lidt kortere og så er det samme vej som Kattegatbroen om 100 år. Med byggeri af havn og vej på Odden regner man nok ikke med Kattegatbro foreløbig.

1km er åbenbart nok til at Vejrø/Lindholm øst for Samsø kunne tåle bølgerne fra hurtigfærge.

3
11. januar 2013 kl. 14:57

Jeg kan ikke forstå, at man ikke for længst har anlagt en havn på Asnæs halvøen lige vest for Asnæs værket.</p>
<p>Forlæng motorvejen til det sydkligeKalundborg. Det vil også gøre transporten lettere for de mange industrier omkring Kalundborg.</p>
<p>Og så kan der blive trafikfred i Odsherred.</p>
<p>

Fordi man lurepasser, og afventer afklaring om hvor en eventuel Kattegatforbindelse skal ligge. Før Storebæltsforbindelsen blev bygget, afventede man at se effekterne (behovet) af denne.

3
10. januar 2013 kl. 16:55

De små færger er bare for dyre i drift :-( Jeg har været ugenligt bruger af Molsliniens færger siden 2002, og kan stadig bedst lide Mai og Mie.

Så er naturgasprojektet nok udskudt til prisforskellen mellem olie og gas bliver større :https://ing.dk/artikel/106437-mols-linien-saadan-omstiller-vi-hurtigfaergerne-fra-diesel-til-flydende-naturgasMere om Mai og Mie :https://www.soefart.dk/?art=1870https://www.e-pages.dk/ebeltoftfolketidende/41/4https://www.marinetraffic.com/ais/shipdetails.aspx?MMSI=219000352Værdi 15mio kr per styk!

Næste KatExpress : https://www.mols-linien.dk/multimedia/Pressemeddelelse_-_Mols-Linien_investerer_i_endnu_en_superf_rge.pdf

3
10. januar 2013 kl. 14:55

Det er helt hen i vejret med så store færger på så kort en rute. Hvad hjælper det at sejlturen kun varer en god time når det tager 20-30 minutter at komme af/på færgen i hver ende.
Molsliniens gamle flade færger var lynhurtige at fylde/tømme fordi man kunne køre af og på samtidigt.
Små færger med høj sejlfrekvens er mere kundevenlige og fordeler også trafikken bedre på vejene.

De små færger er bare for dyre i drift :-(

Jeg har været ugenligt bruger af Molsliniens færger siden 2002, og kan stadig bedst lide Mai og Mie. Små færger i et plan der kan vendes tømmes og fyldes på 10-15min. Samtigt er det mit indtryk at de endda er ganske gode til at komme til kajs selvom det blæser (Jeg har ventet 1/2 time på kajen i Århus på at de fik tilkaldt en slæbebåd der kunne skubbe kat-express 1 ind).

Med den nye broklap på Odden kan kat-express1 1.sal dog tømmes noget hurtigere, men der er stadig meget laaaangt til motorvejen når man er bagerst i sådan et færgetræk. Bare med Max Mols er forskellen på at være i den forreste eller bagerste del ~15min (altså køretid fra man er kommet af færgen - dertil tiden man sidder og venter inden man kan køre af. Så rejsetiden til Kbh kan nemt blive +1/2 time for at være bagerst) og kat express1 er jo dobbelt så stor.

Men når motortrafikvejen derude bliver færdig letter det formentligt noget på trafikken. De mange små strækninger idag med 60km/t begrænsning sætter jo en effekt bremse i for flowet af et færgetræk.

Jeg hilser konkurrence velkommen ikke kun på pris men også på den samlede rejsetid afgangstider.

3
10. januar 2013 kl. 14:45

Det er helt hen i vejret med så store færger på så kort en rute. Hvad hjælper det at sejlturen kun varer en god time når det tager 20-30 minutter at komme af/på færgen i hver ende. Molsliniens gamle flade færger var lynhurtige at fylde/tømme fordi man kunne køre af og på samtidigt. Små færger med høj sejlfrekvens er mere kundevenlige og fordeler også trafikken bedre på vejene.

3
10. januar 2013 kl. 14:39

Tja en ide, bare de husker der nok kommer en bro.

3
10. januar 2013 kl. 14:04

Jeg kan ikke forstå, at man ikke for længst har anlagt en havn på Asnæs halvøen lige vest for Asnæs værket. Forlæng motorvejen til det sydkligeKalundborg. Det vil også gøre transporten lettere for de mange industrier omkring Kalundborg. Og så kan der blive trafikfred i Odsherred.