Nu har samtlige myndigheder godkendt den nye højhastigheds-katamaranfærge Dolphin Jet til at sejle i fast rutefart mellem Sjællands Odde og Aarhus Havn.
Efter at have gennemgået månedlange undersøgelser og være blevet ombygget for flere millioner kroner er superkatamaranen klar til at gennemføre tre daglige sejladser fra Odden til Aarhus og tilbage igen.
Det er selskabet Kattegat-Ruten, der skal sejle med Dolphin Jet. Selskabet ejes af det tyske rederi Förde Reederei Seetouristik (FRS), der nu venter på at få lov til at sejle til havnen. I dag besejles havnen af Mols-Linien.
Force Technology har netop rapporteret til ejeren af Odden Færgehavn, Sund & Bælt, at det kræver en ombygning af havnen, før det kan lade sig gøre for den 86,6 meter lange og 23,8 meter brede katamaran at manøvrere i samme havn som Mols-Liniens katamaranflåde, der fra sidste sommer også omfatter den 112,6 meter lange og 30,5 meter brede KatExpes2.
I Sund & Bælt siger markedsdirektør Søren Vikkelsø:
»Odden Færgehavn er relativt lille og bygget og indrettet til én operatør. Force Technology har belyst en række udfordringer for sejladsen i havnen. Det er ikke umuligt at indrette den til to parallelle ruter, men det kræver en del investeringer i havnen. Hvordan og af hvem de skal foretages, har vi endnu ikke har drøftet med Kattegatruten og Mols-Linien.«
Stor vindflade - lille dybgang
»Det er hurtigfærger, og skibene er noget større end dem, der oprindeligt blev sejlet ind i havnen. Mols-Linien sejler jo med en af verdens største hurtigfærger. Da de både har en stor vindflade og samtidig ikke stikker særligt dybt, kræver de ved kraftig vind mere plads i havnen, end en gammel, tung færge gør,« forklarer Søren Vikkelsø.
»Som havneejer skal vi være sikre på, at de to rederier ikke sejler ind i hinanden på vej ind og ud af havnen, fordi de har så travlt med at konkurrere om kunderne, at de tilsidesætter sikkerheden. Det skal jo være sikkert,« tilføjer han.
Dolphin Jet skal bakke ud
Som udgangspunkt skal Dolphin Jet, ifølge Miljøstyrelsens godkendelse, bakke ud fra færgelejet og vende inden for molen. Så fortsætter den ud med seks knob og accelererer uden for molerne til 20 og lidt senere til 36 knob.
Når katamaranen sejler ind i havnebassinet, sker det forlæns og med en manøvrefart på 6-8 knob.
Færgelejer skal bygges om
De planer, der nu ligger på tegnebrættet, kommer ikke til at omfatte en fysisk udvidelse af selve havnen, men af færgelejerne foruden en udvidelse af opmarcharealerne.
»Om det så er vores investeringer som havneejer eller rederiernes, det skal vi finde ud af. Det findes der forskellige modeller for rundt om i de danske havne. Er det havnene, der investerer, får de pengene ind som en havneafgift,« siger Søren Vikkelsø.
Ingeniøren har forgæves bedt om at få indsigt i rapportudkastet fra Force Technology.
Fakta: Sådan kommer Dolphin Jet til støje mindre
Efter at Lloyds Register undersøgte støjforholdene, har rederiet FRS måttet bygge katamaranen Dolphin Jet om for flere millioner kroner:
Lyddæmpere på alle hovedmotorernes udstødningssystemer er skiftet ud.
På alle fire hjælpemotorer har Wärtsila justeret vibrationsklodserne.
På brodækket har begge aircondition-anlæg gennemgået en renovering.
Maskinrumsventilatorerne har fået nye lejer og fået afbalanceret blæserhjulene.
Rederiet betegner det som mindre justeringer.
