Katastrofal mangel på regler for at måle og fjerne giftige dampe

5. marts 2010 kl. 07:16
Danmark mangler klare retningslinjer for, hvordan vi håndterer PCB i bygninger. Faktisk har vi ikke engang standardiseret målemetoden, og ingen aner, hvilket niveau forureningen skal nedbringes til, inden bygningens brugere får lov at vende tilbage efter en renovering.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skal niveauet af det giftige stof PCB i indeluften måles, når bygningen er tom eller fuld? Når solen skinner, eller når det er overskyet? Når ventilationen kører, eller når den slukket? Over en eller flere timer?

De spørgsmål stiller mange bygningsejere, som har konstateret PCB i deres fuger. For måleresultaterne svinger voldsomt, afhængig af hvilken metode de vælger, men myndighederne stiller ingen formelle krav til målingerne.

Det er kun et af eksemplerne på, at Danmark er regelløst, når det gælder håndteringen af PCB. Det eneste, vi har at holde os til, er et faktaark fra Sundhedsstyrelsen.

»Men hvad er et faktaark? Det kommer med nogle betragtninger om, hvad man gør i udlandet. Skal det forstås som et kammeratligt råd? Det er nok lidt mere end det, men ingen har meddelt os, nøjagtigt hvad vi skal gøre,« siger byggedirektør Rolf Andersson fra KAB, der blandt andet administrerer boligerne i Farum Midtpunkt for Furesø Boligselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selskabet er som det første herhjemme ved at undersøge, hvordan de giftige dampe kan fjernes fra 295 boliger, som ligger i Farum Midtpunkt.

Intet krav om målinger af giftige dampe

Rolf Andersson understreger, at KAB har en god dialog med blandt andet Erhvervs- og Byggestyrelsen om spørgsmålet, men manglen på klare regler skaber frustrationer mange steder. Der er for eksempel heller ingen krav til, i hvilke tilfælde luftmålinger overhovedet skal udføres, påpeger bygningschef Mogens Kornbo fra Rudersdal Kommune, som skal til at gå i gang med en kortlægning af PCB i alle kommunens bygninger.

»Der er ingen, der har bedt mig om at tage luftmålinger, selv om de er den eneste måde at konstatere, om de vejledende grænseværdier er overtrådt. Jeg synes, at myndighederne skal melde ud, i hvilke tilfælde vi skal måle,« siger han.

Mogens Kornbo får »rigtigt mange spørgsmål fra bekymrede forældre,« som vil vide, om det er farligt for deres børn at opholde sig i kommunens skoler og daginstitutioner. Kommunens kortlægning skal give svar på det spørgsmål, men andre kommuner er ikke i gang, og de er heller ikke forpligtet til det.

Børn flyttes tilbage, selv om grænseværdierne stadig er overskredet

I den ene børnehave, som Rudersdal Kommune har renoveret, er mængden af PCB i indeluften endnu ikke faldet til under den nedre værdi i Sundhedsstyrelsen faktaark. Alligevel er børnene - med embedslægens velsignelse - tilbage i institutionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mogens Kornbo gør opmærksom på, at svenskerne typisk ikke måler PCB-mængderne i indeluften efter en renovering. De ved, at niveauet falder, men det kan ifølge Niels Trap fra rådgiverfirmaet Golder Associates i værste fald tage helt op til to år.

»Et større problem, end hvordan man skal måle, er efter min mening, at der ikke er nogen regler for, hvor lavt PCB-niveauet skal være efter en renovering, før folk kan vende tilbage til bygningerne. Der er ikke tilbagevendelseskriterier noget sted i reglerne,« siger han.

Niels Trap mener dog ikke, at det er realistisk, at Erhvervs- og Byggestyrelsen kan lave en fiks og færdig vedledning, der dækker alle faldgrupper.

»I Tyskland har man målt siden 1997, og der har man stadigvæk ikke en tilbundsgående vejledning,« påpeger han.

Kommunernes Landsforening har også efterlyst klare retningslinjer fra staten, inden kommunerne kan forventes at bekoste dyre PCB-undersøgelser af skoler, daginstitutioner, rådhuse og sportshaller.

Et politisk flertal kræver, at Danmark gennemfører en kortlægning af PCB i bygninger.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger