Katalyse-professor hædres med flise ved Ingeniørhuset
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Katalyse-professor hædres med flise ved Ingeniørhuset

Illustration: Bax Lindhardt

I gamle dage kunne man blive æresmedlem af Ingeniørforeningen (IDA). Det kan man sådan set stadig, men efter Haldor Topsøe døde i 2013, er der ingen nulevende æresmedlemmer – P. Ole Fanger var det seneste æresmedlem, der blev udnævnt i 2005, han døde allerede året efter.

Jens Kehlet Nørskov (tv) sammen med Ingeniørforeningens formand Thomas Damkjær Petersen. Illustration: Henrik Frydkjær

IDA har også en anden og mere synlig form til at anerkende personligheder inden for det teknisk-naturvidenskabelige område. Det er med hædersfliser foran hovedindgangen til Ingeniørhuset på Kalvebod Brygge i København.

Haldor Topsøe var både det sidste æresmedlem og den første til få en hædersflise med sit navn. Planen var det skulle ske lige omkring dagene for hans 100-års fødselsdag i 2013, men da Haldor Topsøe døde kun få dage før den runde fødselsdag, blev hædersflisen først lagt ned senere på året.

Forskning i tråd med IDA's vision

I 2017 blev ny hædersflise lagt til ære for Danmarks første astronaut Andreas Mogensen. Og nu har IDA valgt en tredje person at anerkende med en hædersflise. Det er professor i teoretisk katalyse med DTU, Jens Kehlet Nørskov.

Da Ingeniørforeningens hovedbestyrelse sidste år godkendte hædersflisen, var det med udgangspunkt i en indstilling fra formandskabet.

Den lød, at »Jens Kehlet Nørskov arbejde har et klart bæredygtighedsperspektiv, idet meget af hans forskning bliver brugt til at forbedre vedvarende energiløsninger« med tilføjelsen, at »det er et emne, der optager den brede befolkning og ligger fint i tråd med IDA's vision.«

Han er af Danmarks allermest kendte og citerede forskere – til alle tider – og han blev så sent som i efteråret 2018 hædret med den sjældne Niels Bohr International Gold Medal, der ligeledes uddeles af IDA i samarbejde med bl.a. Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet. Tanken om hædersflisen var direkte forårsaget af tildelingen af denne guldmedalje.

Læs også: Niels Bohr Medaljen genopstår og tildeles dansk fysiker

Jens Kehlet Nørskov er nyudpeget formand for Danmarks Grundforskningsfond, og han står i spidsen for et af seks fælleseuropæiske projekter, der er blevet udpeget til at deltage med i opløbskampen om at blive udpeget til et EU-Flagskibsprojekt med et budget på en milliard euro over en periode på 10 år.

Læs også: Danske forskeres projekter med i kampen om at blive EU-flagskibe

I sin takketale ved ceremonien foran Ingeniørhuset sagde Jens Kehlet Nørskov, at selv om han ikke er ingeniør af uddannelse (han er cand.scient i kemi og fysik fra Aarhus Universitet), så har på alle områder følt sig som ingeniør.

»Det er spændende at udforske naturen, men det er mere spændende at lave noget nyt og løse virkelige problemer. Jeg er derfor utrolig beæret over, nu at blive udnævnt til en rigtig ingeniør.«

At han er kommet i flise-selskab med Haldor Topsøe, som han anser som en af sine egne store helte, så han på med æresfrygt.

Hædersfliserne er nu en tradition

Det Ingeniøren efterfølgende spurgte ham, hvordan er det at forestille sig, at andre nu skal trampe hen over sit navn på vej ind i Ingeniørhuset, kom svaret hurtigt, at i videnskaben står man jo i forvejen på hinandens skuldre, så det var ikke noget problem.

IDA's formand Thomas Damkjær Petersen sagde ved arrangementet, at man vist godt nu kunne betegne hædersfliserne som en tradition, som man ville fortsætte med. Og de i hvert fald vil blive liggende så længe, som IDA er ejere af hus og grund, lovede han.

Så hvem bliver mon den næste?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dig selv? Ikke alle er fødte kommukatorer, eller brænder for denne disciplin; Derfor er der brug for folk som dig, der kan formidle ingeniørvidenskaben på en måde som altid er fornøjelig at læse. Sans for detaljen, ikke mindst med den videnskabelige tekniske dybde i det skrevne om ingeniørkunsten, kan vel fint siges at være mindst lige så vigtig som selve værket? Hvor mange tekniske dyder, vilke ikke gå tabt, uden din formidling?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten