Katalysatorer i rør virker bedre
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Katalysatorer i rør virker bedre

En rhodium-holdig katalysator kan omdanne syngas, CO+H2, til ethanol. Xinhe Bao og kollegerne på universitetet i Dalian i Kina har nu påvist, at hvis man anbringer katalysatoren inde i et kulstof-nanorør, så foregår omdannelsen ca. ti gange hurtigere, end hvis katalysatoren er "ubeskyttet, ude i det fri".

Syngas kan fremstilles ud fra kul eller snart sagt enhver form for biomasse, og derfor er det interessant, at man nu på effektiv vis kan videreomdanne gassen til ethanol. Det kan bruges som brændstof f.eks. i biler. Tidligere var syngassen kendt som brændstoffet, man anvendte i gaslysene i gamle dages gadelamper. Men nu kan det via Baos proces blive brændstof i biler. Ethanolen i grøn benzin kommer godt nok direkte ved en gæringsproces af f.eks. sukker fra majs eller sukkerrør, men syngas kan som nævnt også komme fra biomasse. Så teknikken er CO2-neutral og dermed miljøvenlig. Nature Materials online 21. maj 2007.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten