Kartofler kan nok sagtens gro på Mars
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kartofler kan nok sagtens gro på Mars

Maskiningeniøren, botanikeren og astronauten Mark Watney går så grueligt meget igennem, da han under en Nasa-mission bliver efterladt på Mars. Han vil bare gerne dyrke kartofler, så han i det mindste ikke dør af sult, inden chancen for en returrejse ophører.

Sådan en form for kultivering kræver al hans viden om matematik, fysik, it og elektronik for at frembringe afgrøder på den rustrøde planet, hvor intet andet gror.

Fast determineret går Mark Watney i gang med at dyrke den stivelsesholdige rodknold i sin egen afføring, ombygge rovere og skaffe vand til sit drivhus.

Sådan er en del af setuppet i den på mange måder realistiske og anbefalelsesværdige sci-film The Martian.

Og uden at røbe for meget så går det ingenlunde nemt for sig, når hovedrolleindehaveren Matt Damon forsøger at dyrke tre års forsyninger af kartoflen, der ellers hører til blandt de mest dyrkede afgrøder – på jordkloden altså forstås.

Pommes fritter på fremmede planeter

Men det kan meget vel ændre sig, når vi en dag begynder at kolonisere Mars. Det viser de midlertidige resultater af et forsøg på at dyrke kartofler under Mars-lignende jord og atmosfæriske forhold i et lukket mini-containermiljø konstrueret af ingeniører fra University of Engineering and Technology (UTEC) i Lima.

»Det har været en behagelig overraskelse at se, at de kartofler vi har fremavlet til at kunne tolerere abiotisk stres har været i stand til at producere knolde i denne jord, « siger Walter Amoros, som er kartoffelavler for The International Potato Center (CIP).

Abiotisk stress regnes for at være den mest skadelige faktor, når det gælder hæmmelsen af vækst og afgrøders produktivitet på verdensplan. Abiotisk stres dækker over den negative påvirkning fra ikke-levende faktorer på levende organismer i et specifikt miljø.

Læs også: The Martian – filmen om, hvordan en maskiningeniør overlever på Mars

Sådanne påvirkninger kan være tørke, ekstreme temperaturer eller atypisk saltindhold.

Særligt én kartoffeltype klarede sig godt under de Mars-lignende forhold. En salt-tolerant variant netop lanceret i Bangladesh for at blive fremavlet i et kystområde med høj salinitet i jorden.

UTECs forsøg på at afdække, hvorvidt kartofler kan gro under Mars-lignende forhold begyndte i februar sidste år, og ingeniørerne har fået hjælp fra Nasa til at designe deres lukkede container-system kaldet CubeSat. En pressemeddelelse opridser perspektiverne:

»Hvis afgrøderne kan tåle de ekstreme forhold, vi udsætter dem for i vores CubeSat, er der en god chance for, at de vil gro på Mars,« siger Julio Valdivia-Silva, som er tilknyttet forsker for SETI Instituttet og UTEC.

Se kartofler gro

CubeSat består grundlæggende af en container med jord og så knoldene. Inde i dette hermetisk lukkede miljø bliver der så tilført vand med næringsstoffer, en temperatur der efterligner Mars’ skiftende forhold og dets lufttryk, iltmængde og mængder af CO2.

Sensorer overvåger konstant disse forhold og livestreamer jorden i forventning om, at spirende kartofler gennembryder jordlaget.

Dette har vist sig at være tilfældet, og du kan følge processen her (og bare rolig der er også et sammendrag via timelapse):

I forvejen har The International Potato Center fremavlet kartofler og udset sig bestemte sorter med genetisk potentiale til bedre at kunne tåle tilpasning i ekstreme miljøer. En udvælgelse som ikke kun kan komme pommes frites-hungrende Mars-mænd til gavn, men også bønder som på vor planet forsøger at dyrke afgrøder i afsondrede områder, der i fremtiden kan blive mindre velegnede til landbrug på grund af klimaforandringer.

Selve jorden til eksperimentet er i øvrigt yderst tør jord fra Pampas de La Joya-ørkenen i Peru. Den er blevet blandet med gødet mere gængs jord for at tilføre næringsstoffer og struktur.

Læs også: Mars-støv kan give næring til gulerødder og kartofler

Analyser fra Mars-sonden Phoenix i 2008 har allerede påvist, at støvet på Den Røde Planet minder så meget om muld fra køkkenhaven, at planter teoretisk set kan gro i det. Det indeholder velkendte næringsstoffer såsom magnesium, natrium og klorid og er også forholdsvis alkalisk med en pH på otte eller ni.

Umiddelbart får man det indtryk, at der kan dyrkes kartofler på Mars.
Er der ikke frost om natten på Mars?
Indstrålingen på ækvator af Mars svarer til det nordlige Grønland om sommeren, blot med den forskel, at på Grønland er der 24 timer dag, på Mars 12 timer.

"Det indeholder velkendte næringsstoffer såsom magnesium, natrium og klorid og er også forholdsvis alkalisk med en pH på otte eller ni."

Natrium og klorid er ikke næringsstoffer for planter, tværtimod. God kunstgødning til haven praler med, at den er klorfattig. Klor på Mars findes i form af perchorat, som er meget giftigt for planter, det kan dog let vaskes ud af jorden, hvis der er vand nok.
pH otte eller ni er over det niveau, hvor man kan dyrke planter.

Selvfølgelig kan man dyrke planter på Mars, i opvarmede drivhuse med varme og lys, men der er et stykke fra at spire en kartoffel og til at få den til at gro.

  • 7
  • 0

Dertil kommer, at lufttrykket på mars ligger lige under tripelpuktet for vand, dvs. vand går direkte fra is til damp og kan ikke eksistere i flydende form. Om de har brugt saltvand eller en anden opløsning (hvis det da så kan lade sig gøre) skal jeg ikke kunne sige. Artikler rejser, for mit vedkommende, flere spørgsmål end svar.

  • 5
  • 0