KarriereKnas: Lad mig beholde mine to liv!

Finanskrisen holder mange mennesker i USA vågne om natten, og det betyder selvsagt, at de er trætte om dagen. Derfor tilbyder et stigende antal amerikanske virksomheder sine medarbejdere økonomisk og juridisk rådgivning, fortæller adm. direktør i rådgivervirksomheden ComPsych Corporation. Nu kommer nyheden sjovt nok fra en direktør i en virksomhed, der lever af at sælge den slags medarbejderpleje, så den er måske en smule overdrevet. Men tendensen er nu skræmmende nok.

Skræmmende fordi det lægger endnu et krav oven i billedet af den perfekte medarbejder: Nu skal jeg også have styr på økonomien. Ligesom jeg skal have styr på psyken (ellers bør jeg straks henvende mig til virksomhedens psykologordning - den er gratis og anonym!), på kosten (jeg kan jo få de sunde opskrifter med hjem fra kantinen), på kroppens proportioner (det er jo ikke uden grund, at virksomheden har bygget motionsrum i kælderen!), på lungerne (hvem sagde rygestopkursus?) og på ...

Ja, jeg ved snart ikke, hvor det stopper. Det varer vel ikke længe, før man ser virksomheder, der tilbyder kurser til nybagte forældre, så virksomheden kan være sikker på, at de bliver gode forældre og ikke får et uharmonisk familieliv, de slæber med sig på jobbet senere hen. Virksomhederne kalder det selvfølgelig medarbejderpleje og bryster sig af, at de ser medarbejderne som hele mennesker frem for rene produktionsapparater. Men hvad nu, hvis jeg som medarbejder har behov for at have to liv: arbejdslivet og privatlivet?

Det fungerer faktisk perfekt for mig: I perioder, hvor tingene ikke lige lykkes på hjemmefronten, kan jeg glæde mig over, at jeg da i hvert fald lykkes i mit andet liv - det på arbejdspladsen. Og omvendt kan det redde meget, når jeg har en totalt mislykket periode på jobbet, at komme hjem og opdage, at jeg heldigvis har meget mere i livet end arbejde. Hvis vi giver virksomhederne lov til at blande de to liv sammen, bliver det måske enten-eller. Det er selvfølgelig smukt i de tilfælde, hvor virksomhedens 'omsorg' hjælper til et bedre privatliv, og det også kører fantastisk på jobbet. Men, hvad nu hvis den økonomiske rådgivning ikke hjælper, eller hvis jeg ikke orker at tage imod virksomhedens tilbud om at få et sundere liv? Er jeg så en dårlig medarbejder? En af dem, der slæber rundt på private problemer, mens jeg er på arbejde!

Risikerer vi ikke, at der pludselig bliver sat lighedstegn mellem et dårligt privatliv og et dårligt arbejdsliv? Og at kun medarbejderen, der kan bevise, at hun stræber efter at være det perfekte hele menneske, bliver anset for den perfekte medarbejder?

Du kan knase med på bloggen:

kortlink.dk/484u

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten