Kapsel hårdt medtaget efter for lav flyvning
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kapsel hårdt medtaget efter for lav flyvning

Hvis missionens mål var at bevise, at Copenhagen Suborbitals (CS) kan lave et redningsmodul, der kan aktiveres og fjerne en astronaut fra en brændende raket på land, så nåede CS ikke sit mål i dag. Men det var tæt på.

Raketten var meget tæt på at nå en tilstrækkelig højde til, at hovedfaldskærmene kunne folde sig ud, men tæt ved sit toppunkt begyndte raket og kapsel at tumle rundt, og på et tidspunkt var LES-motoren i gang, mens kapslen pegede nedad.

Separation af kapsel og raketmotor lykkedes, den mindre raketmotor tændte og trak raketmotoren væk som planlagt, bremsefaldskærmen foldede sig ud og hovedfaldskærmen kom ud, men for sent til at folde sig ud og for alvor afbøde nedslaget.

Derfor er rumkapslen nu voldsomt deformeret, men tæt nok til at flyde på vandet, dog på hovedet.

Havde LES-motoren sendt kapslen blot 200 meter højere op, så er der stor sandsynlighed for, at missionen var blevet en kæmpe succes, men sådan gik det altså ikke.

Niels Foldager, der er et af de meget aktive medlemmer af CS, betegner dog opsendelsen som en delvis succes.

»Banen var rimelig fin det meste af vejen, og vi totalskadede ikke kapslen,« siger han.

Recovery-missionen af alle dele forløb dog fint. Kapslen og brændstoftanken med tilhørende 'traktormotor' ligger nu på dækket af Hjortø. Næsekeglen er totalt deformeret, og kapslen er skadet i bunden, men ellers o.k. Selve LES-motoren og tårnet er dog endt på bunden af havet. Raketmotoren og brændstoftanken skilte sig formentlig fra hinanden under nedslaget i havet.

Dagens mission er af CS blevet betegnet som et svinkeærinde i forhold til den overordnede hovedmission; at sende en mand i rummet. Senere har CS dog kaldt missionen vigtig for at kunne have et redningsmodul på toppen af raketten.

Læs mere på ing.dk i morgen om fremtrædende CS-folks syn på fremtiden for CS og følg med her på ing.dk for billeder og video.

Hvorfor hedder kapslen Deep Space, når missionen (og organisationen bag) hedder sub-orbital? Dette er normalt 2 diametrale modsætninger - og umiddelbart derfor lidt amatøragtigt?!

Det virker ikke som om der skal meget ubalance i output imellem de 4 dyser (der ser ud til at være vinkler ret kraftigt), før det får negativ effekt på den vektor der flyves med. Der må gå en del thrust tabt i dette forsøg på at stabilisere de to akser? Kan de styre output på disse individuelt, således at en gyro-sensor kan detektere uønsket yaw og pitch og korrigere for disse?

Og endelig, hvad gik der galt under nedtælling? Medier havde fået melding omkring kl 10 og blev alle overaskede - det var åbentbart rent held at TV2 newz fik det i kassen (og at jeg nåede at se det via morgen-TV i sengen).

  • 0
  • 0

Blev raketten affyret for tidligt ? Jeg havde læst at det var klokken 10 og har lige logget på for at se det live. Men det var åbenbart forsent. :(

  • 0
  • 0

CS bliver snart nød til at tage noget mere hensyn til dem der følger med.

De lever af donationer, og derfor er det ekstremt vigtigt at støtterne og medierne har lettilgængeligt information, og ved hvor og hvornår der skal ske hvad. Informationen er for rodet, og så affyrer de pludseligt næsten en time før planlagt, så mange af os går glip af det.

I kan sige hvad I vil om amatør arbejde, friviligt arbejde, og hvad I selv mener er vigtigt, men for dem der støtter det er det skuffende, og det er dem er med til at financiere det.

  • 0
  • 0